Μέρκελ προς Τσίπρα: “Είσαι ευτυχής Αλέξη;” Το παρασκήνιο της Συνόδου για το προσφυγικό

Η μαεστρία της Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκαναν τoν Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη συμφωνία κατά τον γερμανικό τύπο. Βάλλεται πανταχόθεν η Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική.

H συμφωνία 17 σημείων, που υιοθετήθηκε χθες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής
10 χωρών-μελών της ΕΕ και άλλων κρατών της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται στη λεγόμενη «διαδρομή των Βαλκανίων», είχε ως στόχο τον συντονισμένο έλεγχο της προσφυγικής ροής εν όψει μάλιστα του χειμώνα. Αλλά η ατμόσφαιρα στην ΕΕ είναι τόσο δραματική που, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, θεωρήθηκε ως επιτυχία μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχει μείνει ακόμη ανοιχτός ο δίαυλος διαλόγου στις Βρυξέλλες.Ευρωπαϊκή απάθεια

Επαίνους της Μέρκελ για την Ελλάδα, αλλά στο προφυγικό

Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει και διάφορα χαριτωμένα στιγμιότυπα από τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα για να συναινέσει στην υποδοχή 50.000 προσφύγων. «Στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ είναι καλά εξασκημένη», παρατηρεί ο αρθογράφος. «Είναι ο λόγος που κράτησε την υπομονή της μέχρι τέλους, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε συνεχώς αντιρρήσεις μέχρι αργά το βράδυ. Κάποια στιγμή το δείπνο ολοκληρώθηκε, η τελική ανακοίνωση είχε αλλάξει πολλές φορές, και τότε η καγκελάριος ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό: ‘Είσαι ευτυχής Αλέξη;’». Σε ένα άλλο σημείο του άρθρου επισημαίνεται ότι μετά τις ελληνικές υποχωρήσεις η καγκελάριος εκθείασε πολλές φορές την Ελλάδα, όταν λίγο νωρίτερα πολλοί ευρωπαίοι εταίροι θεώρησαν τη χώρα ως την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Ο γερμανός δημοσιογράφος συνεχίζει τις παρατηρήσεις του γράφοντας ότι «η συμφωνία της Κομισιόν αναγιγνώσκεται και ως μια οδηγία ενός ψυχολόγου που κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία στους συμμετέχοντες».

Αλλά και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε κεντρικό της σχόλιο, εκφράζει αμφιβολίες για την επενέργεια των συγκεκριμένων μέτρων της συμφωνίας στην αναχαίτιση της μεταναστευτικής ροής. «Η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει ακόμη αρκετά μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία τα λεγόμενα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να γίνει συντεταγμένα η καταγραφή των προσφύγων», σημειώνει. «Όσο αυτό δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να γίνει και δίκαια ανακατανομή των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ (…) Ο λόγος αυτής της ευρωπαϊκής απάθειας οφείλεται στο ότι στις περισσότερες χώρες – μέλη δεν ασκούνται πιέσεις, ούτε δίνονται κίνητρα για να αλλάξουν στάση. Και όσο καιρό η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι είναι σε θέση να υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 1000 πρόσφυγες, οι χώρες που βρίσκονται στην πιο οργανωμένη διαδρομή που οδηγεί προς Βορρά, δεν θα βρίσκουν το λόγο να ελέγχουν τη ροή. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη κι αν γίνουν πολλά έκτακτα συμβούλια όπως το χθεσινό».

Αποτυχημένη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ

Ιδέα της Μέρκελ ήταν η χθεσινή έκτακτη συνάντηση. Την υλοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Για την καγκελάριο η χθεσινή έκτακτη συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία. Η Άγκελα Μέρκελ βάλλεται πανταχόθεν για την πολιτική της έναντι των προσφύγων και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της συγκεντρώνει το πιο χαμηλό δημοτικότητας των τελευταίων 3 χρόνων. Πάντως ηTageszeitung του Βερολίνου δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει το αξίωμά της. «Οι διαφορές ανάμεσα στην ίδια και στους επικριτές είναι μικρότερες από όσο φαίνεται» υποστηρίζει. «Μπορεί φαινομενικά να δείχνει προσηλωμένη στην πολιτική του ‘θα τα καταφέρουμε’, αλλά στην πραγματικότητα έχει πλησιάσει τους επικριτές της με την επιτάχυνση των απελάσεων, τις ζώνες τράνζιτ και την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων».

Αντίθετα ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναρωτιέται γιατί η καγκελάριος δεν βάζει φρένο στην πολιτική της. «Πως είναι δυνατόν να κάθεται και να βλέπει τα ποσοστά του κόμματός της να καταρρέουν; Η χαλαρή στάση των πολιτών απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα έχει μεταστραφεί σε βαθιά ανησυχία. Ακόμη και οι αρχές ασφαλείας προειδοποιούν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει στην αστάθεια και στην απομάκρυνση των πολιτών από τη συνταγματική νομιμότητα. Η αποτυχημένη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ απομονώνει τη Γερμανία στην Ευρώπη» αποφαίνεται η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα