Για ποιες παραβάσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για πέντε χρόνια

11:49 2/5/2023 - Πηγή: BankWars

Χωρίς δίπλωμα οδήγησης θα μένουν οι οδηγοί που παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, όπως ορίζει -μεταξύ άλλων- το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα, όπως προβλέπεται, οι οδηγοί που έχουν ήδη χάσει το δίπλωμά τους θα μπορούν να το ανακτήσουν μόνο έπειτα από εκπαίδευση και επανεξέταση, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

Ποιες παραβάσεις αφορά
Η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για πέντε χρόνια αφορά τις λεγόμενες «σοβαρές» τροχαίες παραβάσεις και την υποτροπή αυτών, κάτι σύνηθες στην Ελλάδα,

σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου:

Κατανάλωση αλκοόλΠαραβίαση πινακίδας STOPΠαραβίαση κόκκινου σηματοδότηΕπίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνεςΑντικανονική προσπέραση οχημάτων

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι οδηγοί που επαναλαμβάνουν παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, δεν θα χάνουν δια βίου το δίπλωμα τους, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά για πέντε έτη.

Τι ορίζει το νέο νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση της παρ. 6 ως εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107.

Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα