Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Από τον Μάιο η επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα μέτρα που εξετάζονται

18:48 7/4/2020 - Πηγή: BankWars

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού Covid – 19, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι εξετάζεται η λήψη μέτρων η οποία θα επιτρέψει την έξοδο του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας συνολικότερα από την καραντίνα. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι η διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε μεγάλη κλίμακα (massive

testing) και η προσκόμιση πιστοποιητικών υγείας με τα οποία οι ταξιδιώτες θα αποδεικνύουν ότι δεν είναι φορείς του Covid – 19.

Όπως είπε ο κ. Ρέτσος αυτές οι δύο προτάσεις εξετάζονται σοβαρά από ορισμένες χώρες και κυρίως από τη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα σε δύο άξονες οι οποίοι αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή, την εστίαση και τις μεταφορές, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και εκστρατεία προβολής. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις αγορές του εξωτερικού στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν την αγορά με τους περισσότερους τουρίστες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του Covid – 19.

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι οι αγορές στις οποίες θα μπορούσαν να στραφούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εκείνες του Ισραήλ, της Κύπρου, του Λιβάνου, των αραβικών χωρών και των Βαλκανίων. Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ο Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι έως την Πέμπτη θα κατατεθεί και η νομοθετική ρύθμιση για το voucher αντί επιστροφής προκαταβολής σε πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις για την προσεχή τουριστική περίοδο. Με το voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μηνών, θα έχουν τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις να μεταθέτουν την κράτηση των πελατών τους για το μέλλον δίχως να χρειαστεί να τους αποζημιώνουν για τις κρατήσεις που έχουν κάνει. Σε περίπτωση παρέλευσης του 18μηνου δίχως να έχει γίνει χρήση του voucher από τους πελάτες τα χρήματα της προκαταβολής θα επιστρέφονται στον καταναλωτή.

Ο Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε επίσης ότι οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο θα ανέλθουν σε περίπου 10% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2019, οι οποίες έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ το 2019. Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω του προγράμματος που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγγύηση σε ποσοστό 80% τραπεζικών δανείων. Για τις ανάγκες του προγράμματος έχει ήδη δεσμευθεί 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα το οποίο σε πρώτη φάση αναμένεται να μοχλευθεί κατά περίπου 3,5 φορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί με τη δέσμευση ενός δισ. ευρώ ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα