Γιατί είναι τόσο …γαλαντόμες οι τράπεζες με τους ονομαζόμενους “ξένους επενδυτές”;

Αρέσουν και είναι προς όφελος της Οικονομίας της χώρας οι κινήσεις ξένων επενδυτών που έλκονται από την Ελλάδα και αγοράζουν επιχειρήσεις, γη, ακίνητα. 

Αρέσουν και έχουν σε πολλές περιπτώσεις, πολλαπλασιαστικές θετικές συνέπειες και στα “πιο κάτω” ελληνικά επιχειρηματικά στρώματα. Υπεργολαβίες, υλικά, θέσεις εργασίας…

Άξιο πάντως παρατήρησης, που πρέπει να προβληματίσει – για να μην πούμε να χτυπήσει καμπανάκι – είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, (ελάχιστες οι εξαιρέσεις)  βάζουν από την τσέπη

τους το πολύ το 30% του τιμήματος και το υπόλοιπο, το δανείζονται. 

Λογικό ακούγεται. 

Δεν είναι όμως τόσο …λογικό, ότι τα δάνεια δεν τα παίρνουν από τις τράπεζες χωρών στις οποίες έχουν τη βάση τους, αλλά από τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, ορισμένοι, δανείζονται από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι και το 100% του προυπολογισμού του επενδυτικού τους σχεδίου.

Προκύπτουν ερωτήματα:

Γιατί δεν δανείζονται από τις δικές τους τράπεζες; Δεν μπορούν; δεν θέλουν; και γιατί;

Είναι μήπως φθηνότερα θα δάνεια στην Ελλάδα; όλοι γνωρίζουμε ότι είναι από τα ακριβότερα δάνεια στην Ευρώπη. Κάνουμε λάθος; Και αν δεν κάνουμε λάθος, πως αυτοί οι επενδυτές εξασφαλίζουν φθηνότερα το χρήμα από ότι όλοι οι ντόπιοι; Δίνουν κάποια “επιπλέον” …εχέγγυα, πέραν των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζουν μαζί και με τις μετοχές της εταιρείας που αγοράζει;

Δεν θα είχαν σημασία τα παραπάνω ερωτήματα, αν το χρήμα έρρεε άφθονο από τις τράπεζες και προς πάσα κατεύθυνση. Δεν ρέει όμως. Και κατά την άποψή πολλών, οι σε υπερθετικό βαθμό χρηματοδοτήσεις αυτών των ξένων επενδύσεων, στερούν ρευστότητα και γίνονται αιτία ναυαγίου ντόπιων επενδυτικών σχεδίων. 

Η βρύση στάζει λίγο και αυτό το λίγο, το παίρνουν λίγοι και προφανώς, εκλεκτοί. 

Ο Σχολιαστής

Keywords
Τυχαία Θέματα