Γιατί “κλωτσάει” ο υπουργός;

12:30 1/7/2020 - Πηγή: BankWars

Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν για άλλη μια φορά στην Ψωροκώσταινα.

Την ώρα που  οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταρτίζουν ένα ειδικό σχήμα για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργήσει η πανδημία και τα οποία ενδεχομένως να είναι αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές στην Ελλάδα

ο αρμόδιος υπουργός δεν θέλει καν να ακούσει την ιδέα της δημιουργίας μιας bad bank.

Ο κ. Ζαββός φέρει ως πρόσκομμα στη δημιουργία μιας bad bank το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να «κάψουν» οι τράπεζες ενώ θεωρεί πως ο “Ηρακλής” είναι η μόνη λύση.

Βέβαια το σκεπτικό του κ.  Ζαββού εναρμονίζεται πλήρως με τις αντιδράσεις ορισμένων μπλοκ μετόχων που φοβήθηκαν ότι μια bad bank, στην οποία θα μεταβιβαστεί το σύνολο των προβληματικών δανείων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές περιπέτειες.

Η ιδέα όμως της δημιουργίας Bad Bank στόχευε σε δυο συμπληρωματικούς άξονες. Ο πρώτος ήταν η κεντρική διαχείριση των κόκκινων δανείων και ο δεύτερος ήταν η ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.

Ο κ. Ζαββός καλό θα ήταν βέβαια να ρωτήσει και τους τραπεζίτες γιατί αν κρίνουμε απο την τοποθέτηση του CEO  της Εθνικής Παύλου Μυλωνά μάλλον απέναντι του έχει  και όχι σύμμαχους.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη λύση μιας bad bank και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο μία λύση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και άφησε ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Τράπεζας στη σχεδιαζόμενη λύση, την οποία, όπως είπε «θα εξετάσουμε και θα αξιοποιήσουμε».

Και εδώ να θυμίσουμε στον κ. Ζαββό πως η υιοθέτηση του θεσμού της bad bank, έχει πετύχει απόλυτα στη Ιρλανδία. Η περίφημη ΝΑΜΑ (Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενεργητικού), ιδρύθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης και χρηματοδοτήθηκε κατά 51% από ιδιωτικά κεφάλαια και κατά 49% από το κράτος. Στη ΝΑΜΑ είχαν μεταβιβαστεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια από όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων, συνολικής λογιστικής αξίας 74 δισ. ευρώ. Για να τα αγοράσει τα δάνεια αυτά από τις τράπεζες, η ΝΑΜΑ είχε εκδώσει ομόλογα το 2010 ύψους 30,2 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του Ιρλανδικού Δημοσίου. Στο τέλος του 2017 η ΝΑΜΑ, όχι μόνο εξόφλησε το κύριο χρέος της, απέναντι στο κράτος και τους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά αποκόμισε και κέρδη ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Αλλωστε η κεντρική bad bank αποτελεί εναλλακτικό εργαλείο, το οποίο μόνον εφόσον κρίνουν σκόπιμο και συμφέρον θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες, σε καθαρά εθελοντική βάση. Τουτέστιν, αν καταφέρουν να απαλλαγούν από το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, ή ακόμα καλύτερα αν έρθει μια μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας που ως εκ θαύματος θεραπεύσει όλα τα κόκκινα δάνεια, τότε η bad bank θα μείνει αχρείαστη.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια», «πρέπει να είμαστε Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς», δηλαδή να προετοιμαστούμε για τα επερχόμενα, και να μην τρέχουμε κατόπιν εορτής. Θυμίζω ότι ο Επιμηθέας ήταν μυθολογικό πρόσωπο που το όνομά του ταυτίστηκε από την αρχαιότητα με αυτόν που βγάζει τα συμπεράσματα, μετά το γεγονός.
Και ο κίνδυνος είναι ζητήματα που μπορούν να προβλεφθούν και αντιμετωπιστούν, να μην τα αφήσουμε, σαν σύγχρονοι Επιμηθείς στην τύχη τους και να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και να τρέχουμε.

Αυτό που ήθελε να πει ο διοικητής είναι ας κάνουμε την bad bank, τώρα που έχουμε ελπίδες να μπορέσουμε να την κάνουμε, να την έχουμε διαθέσιμη και αν δεν χρειαστεί ας μην τη χρησιμοποιήσουμε.

Ετσι είναι κύριε υπουργέ.  Να έχουμε λύσεις και εργαλεία έτοιμα προς χρήση πριν τα χρειαστούμε και να μην στηλώνουμε τα πόδια γιατί απλά δεν συμφωνούμε σε κάτι.
Keywords
Τυχαία Θέματα