Τι συζήτησε με τον Μπενουά Κερέ ο Γιάννης Στουρνάρας

[UPD] Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση ρευστότητας, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας στο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Μπενουά Κερέ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης, στη διαδικασία άντλησης φθηνής ρευστότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτουν δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Σήμερα, μάλιστα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να ζητήσουν από τον νέο μηχανισμό ρευστότητας που έχει συσταθεί (LTRO) κεφάλαια. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία πρέπει να υποβάλουν έως σήμερα το απόγευμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζές τους στοιχεία για τα δάνειά τους. Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Γκ. Χαρδούβελης: Συνάντηση με Μπ. Κερέ – Συζήτησαν τα stress test, όχι το QE

Δεν συζητήθηκε το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Γκερέ, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκερέ είχε συνάντηση με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το μεσημέρι μετέβη στην Τράπεζα της Ελλάδος για γεύμα εργασίας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ «σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Γκερέ, σημειώνεται ότι ουδέποτε συζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό με πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Γκ. Χαρδούβελης: Συνάντηση με Μπ. Κερέ για stress test και ρευστότητα στις τράπεζες

Το πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Το πρόγραμμα αυτό – γνωστό ως μίνι ποσοτική χαλάρωση – έχει στόχο την αναχαίτιση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ προσδοκά ότι σημαντικό μέρος της ρευστότητας θα διοχετευθεί στη συνέχεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο “εργαλείο” του προγράμματος αγοράς ABS (τιτλοποιημένων δανείων) από την ΕΚΤ έχει προαναγγελθεί από τον Μ. Ντράγκι ότι είναι έτοιμο να τρέξει και σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιλογές έχουν γίνει και οι τράπεζες παράλληλα ετοιμάζουν τις τιτλοποιήσεις σε συνάρτηση με την ταχύτητα των αξιολογήσεων που γίνονται στα δάνεια εν όψη των stress test. Παράλληλα προχωρά το πρόγραμμα των TLTROs με στόχο να αρχίσει την “έγχυση” έως και 850 δισ. ευρώ σε δόσεις στο τραπεζικό σύστημα με την προϋπόθεση ότι αυτά θα χρηματοδοτήσουν “ασφαλώς” επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη σημερινή, δίωρη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι ο Μπενουά Κερέ συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα