Γκάμπριελ: Έρχονται καλύτερες εποχές – Τι ειπώθηκε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Συνάντηση με Δραγασάκη
Μετά από πολλά χρόνια συζήτησης για τη λιτότητα, έχει έλθει η ώρα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μπροστά μας βρίσκονται μόνο καλύτερες εποχές, τόνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, έχουμε τελειώσει με κάποια θέματα και ό,τι έχει συμφωνηθεί, η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε σύγκριση με αυτές, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία το 2000 ήταν ένα «ανοιξιάτικο αεράκι».
Απέρριψε τα στερεότυπα με τα οποία γινόταν τα τελευταία χρόνια η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Έλληνες να θεωρούν ότι οι Γερμανοί επιβάλλουν τη σκληρή λιτότητα και τους Γερμανούς να θεωρούν τους Έλληνες ως μη παραγωγικούς. Είπε ότι και τα δυο στερεότυπα είναι εσφαλμένα και επεσήμανε την ανάγκη κάθε πλευρά να κατανοεί την οπτική γωνία του απέναντι, αλλά και να παραδειγματιστούμε από το προηγούμενο της δεκαετίας του ’50, όταν το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο που με θάρρος, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο και τις θηριωδίες των ναζί, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία.
Επεσήμανε δε, ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί παράδειγμα του τι συμβαίνει, όταν στην πολιτική εξεγείρουμε τα συναισθήματα των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα, όταν οι νέοι (που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) αναλάβουν το τιμόνι της χώρας, η Μ. Βρετανία να γίνει και πάλι μέλος της Ένωσης.
Επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έκλεισαν δυο μεγάλες ενότητες που ήταν η δημοσιονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η πρόκληση μπροστά μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.
Χαρακτήρισε επίσης, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως μεγάλο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για τα θέματα της χώρας μας.
Έξοδος από την κρίση, συστηματικά και γρήγορα
Η δουλειά για την οριστική έξοδο από την κρίση, πρέπει να γίνει συστηματικά και γρήγορα, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο σε διαπραγματεύσεις, ενώ άλλες χώρες που μπήκαν σε προγράμματα μετά από την Ελλάδα, έχουν ήδη βγει και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την “ιδιοκτησία” του προγράμματος.
Ο Μιχάλης Μαΐλλης σημείωσε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που φθάνει σε 10 δισ., ευρώ το χρόνο και της παραοικονομίας που ξεπερνά τα 40 δισ., αντί της υπερφορολόγησης. Ανέφερε ότι οι οικονομίες Ελλάδας και Γερμανίας διαφέρουν, όμως η γέφυρα που ενώνει αυτήν τη διαφορετικότητα είναι πάρα πολύ καλά κτισμένη, ειδικότερα σε κλάδους όπως η βιομηχανία, το εμπόριο, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Τέλος, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα σημείωσε ότι είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς τις συνέπειες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.
Συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη
Διεξοδική συζήτηση για τις νέες προτεραιότητες που έχει σχεδιάσει και προωθεί η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και στελέχη της αντιπροεδρίας.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κατά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης να επικεντρώνεται στις προσδοκίες από την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, από την προώθηση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και την καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου σε μεγάλες επιχειρήσεις για 12 έτη.
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν σε ισχύ τους επόμενους μήνες ενώ αναφέρθηκε και στην ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί από την κυβέρνηση για την απεμπλοκή επενδύσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι η υλοποίηση της ρύθμισης για το χρέος θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα καθώς θα άρει αβεβαιότητες για τους επενδυτές.
Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στη συνεργασία με τη γερμανική πλευρά. Μια τέτοια μορφή συνεργασίας είναι αυτή με τα γερμανικά ταμιευτήρια με στόχο τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών εργαλείων που θα καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων και τοπικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στη δεύτερη προτεραιότητα που έχει θέσει η κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη είναι η στήριξη, ο επανασχεδιασμός και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ώστε να στηριχθούν αυτοί που επλήγησαν από την κρίση.
Ταυτόχρονα ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην τρίτη προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες δηλαδή θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικά τα αποτελέσματα τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ειδικά για τον τομέα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τη γερμανική πλευρά στη λίστα Μπόργιανς. Επίσης ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δέσμευσαν τους λογαριασμούς του Σταύρου Ψυχάρη
- Τα ήθη της Κολομβίας των Βαλκανίων...
- Το Brexit, το Grexit και η μετεξέλιξη της Ευρώπης
- Η κλήρωση του Τζόκερ
- Κοινωνικό πείραμα που σοκάρει: Εσείς θα σταματούσατε εάν βλέπατε αυτό το κορίτσι μόνο του στον δρόμο;
- Τζακ ποτ στο Τζόκερ
- Στα «πράσινα» και ο Σουηδός Χούλτ
- Ο εισαγγελέας δέσμευσε λογαριασμούς και θυρίδες του Σταύρου Ψυχάρη
- Αυτοί είναι οι μακελάρηδες του «Ατατούρκ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ο εισαγγελέας δέσμευσε λογαριασμούς και θυρίδες του Σταύρου Ψυχάρη
- ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ COSCO – “ΚΙΝΕΖΟΣ” ΚΑΙ Ο Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ – 223 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ “ΝΑΙ”
- Γκάμπριελ: Έρχονται καλύτερες εποχές – Τι ειπώθηκε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Συνάντηση με Δραγασάκη
- Wall Street: Πάρτι 235 μονάδων στον DJ – Πετρέλαιο στα 48,33 δολ. – Χρυσός στα 1.320,60 δολ –
- Τελευταία Νέα BankWars
- Γκάμπριελ: Έρχονται καλύτερες εποχές – Τι ειπώθηκε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Συνάντηση με Δραγασάκη
- ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ COSCO – “ΚΙΝΕΖΟΣ” ΚΑΙ Ο Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ – 223 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ “ΝΑΙ”
- Wall Street: Πάρτι 235 μονάδων στον DJ – Πετρέλαιο στα 48,33 δολ. – Χρυσός στα 1.320,60 δολ –
- Ο εισαγγελέας δέσμευσε λογαριασμούς και θυρίδες του Σταύρου Ψυχάρη
- Στο αρχείο ως αναληθείς οι καταγγελίες Αγγελή για παρεμβάσεις στις υποθέσεις Βγενόπουλου
- Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Κουμουτσάκου για τον εκλογικό νόμο
- Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Με τις πονηριές σας διασύρετε την χώρα και διώχνετε τις επενδύσεις
- Νίκας: 4,2 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος των απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος
- Γ. Μπασκόζος: Προτεραιότητα η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα
- Blue Star Ferries: Έκπτωση 30% για Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Fitch: Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ESM θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού ...
- Στον Παναθηναϊκό και ο Ιμπάρμπο
- Κινέζος πρέσβης: Η συμφωνία με την Cosco είναι λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας
- Μήνυμα Fitch: Εφαρμόστε το πρόγραμμα και θα σας αναβαθμίσουμε
- Τρίτη ημέρα μεγάλης ανόδου στη Wall Street
- Ενέκρινε η Βουλή την σύμβαση παραχώρησης
- Επικριτικός ο Β. Λεβέντης για την επιστολή της κινεζικής εταιρείας
- Καταδικάστηκαν οι δύο υπάλληλοι της PwC που αποκάλυψαν το «LuxLeaks»
- Το Brexit, το Grexit και η μετεξέλιξη της Ευρώπης
- Απλώς μας δουλεύει