Γ.Κουμουτσάκος: Αυτές είναι οι θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική

Τις θέσεις του για όλα τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας περιγράφει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που του τέθηκαν για λογαριασμό του site AXIANEWS από την Δωριλένια Λιαγουροπούλου

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

– Πιστεύετε ότι πρόσκληση εισόδου στο ΝΑΤΟ της γείτονος χώρας αποτελεί απόρροια της μη ικανοποιητικήςδιαπραγματευτικής

ικανότητας της κυβέρνησης δεδομένου ότι χάνεται από την Ελληνική πλευρά το δικαίωμα του βέτο;

Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου η Ελλάδα το 2008 είχε κερδίσει την ομόφωνη απόφαση ότι “χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόσκληση” για τα Σκόπια. Η κυβέρνηση είχε εκείνην την απόφαση ως πολύ ισχυρό διπλωματικό εφόδιο και μοχλό πίεσης προκειμένου να πετύχει τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, στις Βρυξέλλες εγκαταλήφθηκε εκείνο το όπλο, χωρίς λύση. Σήμερα υπάρχει μια συμφωνίας που έχει πολύ δρόμο προς την υλοποίησή της, αλλά υπάρχει πλέον πρόσκληση. Εγκαταλείφθηκε η πολιτική του Βουκουρεστίου “μη λύση-μη πρόσκληση”, μια πραγματικά εθνική γραμμή, την ώρα που ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” με την εκχωρημένη πλέον δήθεν “μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα” είναι ένα θερμοκήπιο αλυτρωτισμού. Επιπλέον, όλοι βλέπουν ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στις Πρέσπες δεν θα έχει εύκολη επιστροφή. Προσπαθήσαμε με κάθε θεσμικό τρόπο να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή. Οι ΑΝΕΛ όμως, την ώρα που δήθεν την κατήγγειλαν, της έδιναν τη στήριξή τους.

– Με βάση την επιστολή του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκιάς στο ΝΑΤΟ Αχμέτ Τζανκάρ και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου , ποια είναι η θέση σας για την πρόταση συμψηφισμού των 8 Τούρκων αξιωματικών και των 2 Ελλήνων στρατιωτικών ; Υπάρχει μυστικοπάθεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ως προς τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης ;

Θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση έχει μια γενικότερη τάση απολύτως αδιαφανών χειρισμών στα εξωτερικά θεμάτων. Ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις κυριολεκτικά τη «δωδεκάτη ώρα» για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Άφησε στο απόλυτο σκοτάδι τους πολίτες για όσα πολύ σοβαρά διαπραγματεύεται με την Αλβανία. Και συνεχίζει να το κάνει παρά την θεσμική – κοινοβουλευτική πίεση που έχουμε ασκήσει ως αντιπολίτευση.

Στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι περιβόητοι δίαυλοι επικοινωνίας που θα φτιάχνονταν με την θριαμβευτική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κατέρρευσαν εντελώς. Τα δραματικά αποτελέσματα είναι γνωστά και πολύ στενάχωρα για όλους τους έλληνες που συμπάσχουμε με τους δύο στρατιωτικούς τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη και τις οικογένειές τους.

– Αναφερθήκατε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Η δήλωση Χαν έβαλε φωτιά προ ημερών για την αλλαγή συνόρων.

Η αναφορά περί αλλαγής συνόρων, δεν ήταν απλά πολύ ατυχής. Θα σας έλεγα ότι ήταν και εν δυνάμει επικίνδυνη, ειδικά καθώς σχετίζεται με σύνορα στα Βαλκάνια.

Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά να σταματήσει εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνει και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.

Όσο για τον επίτροπο Χαν, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του.

– Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε κι ένα κατασκοπικό θρίλερ με τη Ρωσία. Πως το σχολιάζετε αυτό ;

– Μέχρι την ώρα που σας μιλάω δεν έχουμε καμία ενημέρωση, καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Είναι αδιανόητο σε τόσο σημαντικά ζητήματα να υπάρχει διαχείριση μέσω διαρροών και ανεπίσημης ενημέρωσης. Σε άλλες χώρες που προέκυψαν αντίστοιχα ζητήματα οι κυβερνήσεις δεν κρύβονταν , αλλά με παρρησία ανακοίνωναν τις θέσεις και τις αποφάσεις τους. Εδώ, η κυβέρνηση κάτι θέλει να πει αλλά δεν το λέει ευθέως και δεσμευτικά και ήδη έχουν περάσει πολλές ώρες σιωπής.

Γενικότερα όμως πρέπει να πούμε ότι εάν υπάρχει παράνομη δράση και προσπάθεια παρέμβασης τρίτων χωρών, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με την πρέπουσα μεγάλη αυστηρότητα.

– Θεωρείτε πως η ισχύς της Ελλάδας λόγω των οικονομικών, πολιτικών και διεθνών εξελίξεων έχει μεταβληθεί ιδίως στον χώρο των Βαλκανίων;

Είναι φυσικό ότι η μακρά και βαθιά οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την βαρύτητα και τη σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αλλά δεν την συρρίκνωσε. Η Ελλάδα παραμένει ένας βασικός γεωπολιτικός παίκτης στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως οι δυνατότητές της είναι μακράν πολύ μεγαλύτερες από αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Αυτή η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα. Εμείς και θέλουμε, και ξέρουμε και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικά ισχυρή. Μια πραγματική περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ειρήνης.

– Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Ελλάδα αναφορικά με τις γειτονικές χώρες είναι πολλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Ποια είναι η εικόνα που έχετε επ΄ αυτού ;

Η διαρκής ένταση που έχει δημιουργήσει με τις παραβατικές και προκλητικές ενέργειές της η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, δυστυχώς, έχουν διαμορφώσει προϋποθέσεις επεισοδίου από μια ανεξέλεγκτη αφορμή, από ένα τυχαίο περιστατικό, από ένα ανθρώπινο λάθος η από μια παρανόηση.

Το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία και η συνεχιζόμενη πολιτική κυριαρχία Ερντογάν σταθεροποιούν το τοπίο.

Τώρα είναι η στιγμή σοβαρών, καλά μελετημένων και προσεκτικά εφαρμοσμένων πρωτοβουλιών και προσπαθειών στο πεδίο της βελτίωσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών.

– Δεδομένου ότι έχετε αναλάβει τη θέση του σκιώδους υπουργού των εξωτερικών και έχετε υπηρετήσει σε πόστα ευθύνης ,πως αντιλαμβάνεστε την έννοια με των διεθνών σχέσεων (foreign affairs) ανάμεσα στα κράτη.

Ξεκάθαρη στρατηγική. Σαφήνεια προθέσεων και προτεραιοτήτων. Ρεαλιστική αξιολόγηση του συσχετισμού σκοπών, μέσων και δυνατοτήτων και, βέβαια, αμοιβαίος σεβασμός και διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά αποτελούν τις θεμελειώδεις προϋποθέσεις για ειρηνικές, παραγωγικές και αμοιβαία επωφελείς διεθνείς σχέσεις.

– Ο ενεργειακός χάρτης της ανατολικής Μεσογείου πως θα επηρεάσει τις σχέσεις των κρατών στη λεκάνη της Μεσογείου ;

Οι πράγματι ελπιδοφόρες ενεργειακές δυνατότητες και προοπτικές τις περιοχής πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας και αμοιβαίου οφέλους. Όχι πυροκροτητής εντάσης και σύγκρουσης.

Η Ελλάδα πολλά μπορεί να προσφέρει, συμβάλλοντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα έχει πολλά να κερδίσει. Γεωστρατηγικά και οικονομικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα