Γρήγορη λύση για το Τ.Τ. αναζητά η κυβέρνηση

11:20 4/9/2012 - Πηγή: BankWars

Τη βέλτιστη λύση -που να είναι αποδεκτή από την τρόικα- αναζητά και μάλιστα σύντομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη ΔΕΘ θα πρέπει να έχει στα χαρτιά του το σχεδιάγραμμα για την επόμενη μέρα στο Τ.Τ., που πλέον φέρει τον χαρακτηρισμό του μη βιώσιμου.

Όμως

για να υπάρξει «φως» για το Τ.Τ. θα πρέπει προηγουμένως να γνωστοποιηθεί η απόφαση της Credit Agricole, η οποία αναμένεται εντός των ημερών, για το ποια τράπεζα (Εθνική, Alpha, Eurobank) θα εξαγοράσει την θυγατρική της, Εμπορική Τράπεζα.

Το Τ.Τ. από τη στιγμή που κρίθηκε μη βιώσιμο, μπορεί να εξαγοραστεί από μία από τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες. Θα προκηρυχθεί λοιπόν διαγωνισμός στον οποίο θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και τελικά το Τ.Τ. θα περάσει σε μία από τις δύο τράπεζες που θα αποκλειστούν από τη διεκδίκηση της Εμπορικής.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή θα προχωρήσει στο διαχωρισμό του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Ωστόσο η όποια εξέλιξη τοποθετείται μέσα στον Οκτώβριο, αφού τότε θα εκταμιευθεί -όπως όλα δείχνουν- η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 24 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Για την αγορά το «παιχνίδι» για την απόκτηση του Τ.Τ. θα έχει διεκδικητές την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, τράπεζες που κατέχουν εκάστη από ποσοστό 6% στο Τ.Τ.

Η διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων, θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα μετρήσει θετικά για την απόκτηση του Ταμιευτηρίου, όπως εξάλλου έγινε και στην περίπτωση της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως είναι γνωστό η διοίκηση του Τ.Τ. δήλωσε αδυναμία δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2011 και από την περασμένη Πέμπτη ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής του.

Οι ζημίες του Τ.Τ. από τα ομόλογα υπολογίζονται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, αφού το 35% του ενεργητικού του ήταν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αντί για 10%-15% που είχαν οι άλλες τράπεζες.

Χθες στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζητείτο το θέμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδάκης, επανέλαβε ότι το Τ.Τ. κρίθηκε μη βιώσιμο. Όπως εξήγησε, από τα 25 εποπτικά και επιχειρησιακά κριτήρια που έπρεπε να πληροί, είχε θετική βαθμολογία μόνο σε 4 επιχειρησιακούς και 3 εποπτικούς δείκτες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι απέτυχε να καλύψει τους βασικούς δείκτες CAMELS, που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια, ποιότητα ενεργητικού, διαχείριση, κέρδη, ρευστότητα και ευαισθησία στους κινδύνους της αγοράς. Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης η βαθμολογία του για τα επίπεδα ρευστότητας ήταν 3,7 όταν έως 5 ήταν το όριο της αρνητικής αξιολόγησης.

σχετικά άρθραΔιαζύγιο μεταξύ Ψυχάρη-ΡέστηΔημιουργ
Keywords
Τυχαία Θέματα