ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση ΦΠΑ πλήγμα για την πραγματική οικονομία

18:01 1/6/2016 - Πηγή: BankWars

Πλήγμα για την πραγματική οικονομία συνιστά η αύξηση του ΦΠΑ, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και η εξομοίωση του έναντι του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά της χώρας δυστυχώς θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο

την πραγματική οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι μεταξύ των 4 πρώτων χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Επιπλέον, σημειώνει, «έχουμε μια σειρά από επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΜμΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ, την αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ στην μπύρα, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την αύξηση της παρακράτησης του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.

Σημειώνουμε επίσης ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 3 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και 15% ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Επιπλέον το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε αβίαστα στα εξής: Εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Εάν από την άλλη επιλέξουν να το μετακυλήσουν στις τιμές θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στην διαρκώς μειούμενη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς μάλιστα η θυσία αυτή να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο περίπου 6.500 καταστημάτων και την απώλεια 40.000 θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα στα δημόσια ταμεία μπήκαν 160 εκ. € από το 1 δις € που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί, θέτοντας το μέτρο αυτό εκτός στόχων.

Ένας νέος φαύλος κύκλος βαθιάς ύφεσης είναι προ των πυλών που εν μέρει επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ με την πρόσφατη αναθεώρηση επί τα χείρω για περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016.

Το αντίδοτο σε αυτή την δυσμενή συνθήκη είναι αναπτυξιακές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο η λέξη ανάπτυξη έχει ειπωθεί τόσες φορές που έχει χάσει πλέον την οξύτητα της. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό κάτι που αποτελεί το απόσταγμα της εμπειρίας μας από τα τελευταία 7 υφεσιακά και μνημονιακά χρόνια.

Ότι, οι όποιες προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έγιναν, είτε υπό την μορφή αναπτυξιακών μέτρων, είτε υπό την μορφή διαρθρωτικών αλλαγών, εξουδετερώθηκαν εξαιτίας των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων. Ο κίνδυνος επανάληψης αυτού του αποτελέσματος είναι πλέον υπαρκτός. Με την διαφορά, ότι η εξαντλημένη ελληνική οικονομία, δεν έχει πλέον τις ίδιες αντοχές και τα ίδια περιθώρια ανάκαμψης, και τα φορολογικά βάρη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα