Η Ευρώπη αλλάζει – “Εδώ και τώρα” σχέδιο για να μην είναι η Ελλάδα ξανά το θύμα

10:25 3/1/2015 - Πηγή: BankWars

Στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης για το 2015, ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια των δημοσιονομικών κανόνων και είναι στο παρά ένα να τεθούν σε πρόγραμμα «πειθαρχίας».

Άσχημη δημοσιονομικά, πέρα από τη γενικότερη ευρωπαική ύφεση που τείνει να φέρει και επίσημα αποπληθωρισμό, είναι και η κατάσταση της Ισπανίας

Έλα όμως που η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα και

αν πέσει…πέφτει ολόκληρο το ευρωπαικό σπίτι…Έλα που η Ισπανία έχει το φθινόπωρο του 2015 εκλογές και προηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, του Podemos, ενός κόμματος που δημιουργήθηκε από τους αγανακτισμένους τον Ιανουάριο φέτος και έχει όλες τις προδιαγραφές του ΣΥΡΙΖΑ…Έλα όμως που και στη Γαλλία πρώτο κόμμα έρχεται η ακροδεξιά της Λεπέν…

Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

…Δύο είναι οι δρόμοι, δύο είναι οι λύσεις:

Πρώτος δρόμος για τους Γερμανούς και την γραφειοκρατεία των Βρυξελλών: «Κοντράρουμε την Ελλάδα όσο δεν παίρνει εκμεταλλευόμενοι το θολό τοπίο και τις εκλογές, εγκλωβίζουμε την Ελλάδα παρατείνοντας («τεχνικά», ωραία λέξη!) την ισχύ του μνημονίου γιατί αλλιώς δε μπορεί να κάνει ρούπι με τα ομόλογα στο 8%, της καθυστερούμε τα 7 περίπου δισεκατομμύρια που της χρωστάμε εφόσον αξιολογηθεί θετικά από τους υπαλλήλους μας της τρόικας και …περιμένουμε τον Αλέξη. Αν έλθει ο Αλέξης, καλώς να ορίσει. Δεκάρα τσακιστή δε θα βρει στο ταμείο, οι αγορές δεν τον δανείζουν, σε εμάς θα έλθει …γονατιστός για να του σερβίρουμε το …περγαμόντο του νέου μνημονίου»…

Δεύτερος δρόμος: Επειδή η Ευρώπη αλλάζει, όχι επειδή το λέει ο Τσίπρας, αλλά επειδή η πολιτική της άκρας λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία, δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό, ο Μάριο Ντράγκι παίρνει το όπλο του! Βγάζει στο τραπέζι τα ευρωομόλογα και δίνει ανάσα σε όλες τις χλώρες του Νότου.

Προχθές , δημοσιεύτηκε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, συνέντευξη του Μ.Ντράγκι ο οποίος επισήμανε ότι «ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι περιορισμένος, όμως αν ο πληθωρισμός παραμείνει υπερβολικά χαμηλός για υπερβολικά μεγάλο διάστημα και αυτό οδηγήσει σε μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και σε καθυστέρηση των δαπανών, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να εκπληρώσει την εντολή της. «Υπάρχουν τεχνικές προετοιμασίες για την προσαρμογή του μεγέθους, της ταχύτητας και της σύνθεσης των μέτρων μας στις αρχές του 2015, στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού».

(Το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση, θεωρείται ένα από τα ύστατα εργαλεία που θα χρησιμοποιούσε η ΕΚΤ για να τονώσει τον πληθωρισμό).

Όποια και αν είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτές τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη. Και πάνω από όλα: Πρέπει οπωσδήποτε, να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου και να πάψουν ορισμένοι να μιλάνε για επαναληπτικές εκλογές.

Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ στα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου θα μας τραβήξουν το χαλί για παραδειγματισμό. Και τότε, θα συρθούμε σε κυβέρνηση… Εθνικής Σωτηρίας, που αφενός θα φέρει τα πάνω κάτω στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό, αλλά το σημαντικότερο, θα έχουμε πληρώσει οι Έλληνες νέο βαρύ τίμημα για τις …αποκοτιές των πολιτικών μας και των κομμάτων.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Τυχαία Θέματα