Η αγορά και η κυβέρνηση περιμένουν τους “χρησμούς” Moody’s και DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο

Με αγωνία αναμένει η αγορά και φυσικά η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις Moody’s και DBRS Morningstar που είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσουν απόψε τις εκθέσεις τους, σχετικά με το πως θα βαθμολογήσουν το ελληνικό αξιόχρεο.

Η βαθμολογία επηρεάζει άμεσα τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που ήδη βρίσκονται ψηλά λόγω των συνεπειών του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο  στο πότε και με τι “όπλα” θα ξαναβγεί στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο.

Η Moody’s

βαθμολογεί προς το παρόν τη χώρα μας τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα – Ba3 και σταθερό outlook- ενώ η DBRS ένα – BB High και ουδέτερες προοπτικές.

Το πιο πιθανό σενάριο για την αποψινή αξιολόγηση είναι η αναβάθμιση των προοπτικών της  οικονομίας από τη Moody’s σε θετικές (από ουδέτερες), χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.

Ακολουθούν τον Οκτώβριο οι αξιολογήσεις της Fitch Ratings στις 7 Οκτωβρίου (BB με θετικό outlook) και της  Standard and Poor’s στις 21 Οκτωβρίου (BB+ με σταθερό outlook),

Keywords
Τυχαία Θέματα