Η ΕΚΤ προσανατολίζεται για αυστηρότερη εποπτεία στον πιστωτικό κίνδυνο – Πως επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες

Να αναγκάσει τις τράπεζες να χρησιμοποιούν στοιχεία από την περίοδο της τραπεζικής κρίσης όταν προβλέπουν τις μελλοντικές ζημιές από τα δάνεια, σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε κάποιες τράπεζες σε χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ανάμεσα στις τράπεζες που θα επηρεάζονταν περισσότερο είναι οι ελληνικές.

Η ΕΚΤ έριξε για πρώτη φορά την ιδέα στο τραπέζι σε παρουσίαση που έκανε τον Νοέμβριο. Τότε, αποκάλυψε ότι στοχεύει να περάσει έναν νέο κανονισμό που θα απαιτεί από τις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα πιστωτικά δεδομένα από περιόδους κρίσης στα μοντέλα ρίσκου τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ του 2008 και του 2018, όταν μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και ειδικά στις χώρες του Νότου πέρασε βαθιά κρίση, με αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια να εκτιναχθούν.

Κάποιες από τις τράπεζες που θα επηρεαστούν από μια τέτοια αλλαγή εκφράζουν ενόχληση απέναντι στην πρόταση, αποκαλύπτει το Bloomberg, καθώς κάτι τέτοιο θα τις ανάγκαζε να αγνοήσουν τα πιστωτικά στοιχεία των πιο πρόσφατων ετών, που είναι πολύ πιο ευνοϊκά για τον κλάδο.

Εάν οι τράπεζες ενσωματώσουν τα παλαιότερα στοιχεία στα μοντέλα κινδύνου τους, αυτό θα οδηγήσει σε πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αθετήσεις δανείων και πιθανώς σε επιδείνωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Πάντως, το σχέδιο αυτό έρχεται σε μία εποχή που ήδη διαπιστώνονται εντάσεις στις σχέσεις της ΕΚΤ με τις τράπεζες. Κάποιοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκφράζουν ενόχληση με την απουσία ανταπόκρισης μερίδας του κλάδου στις εποπτικές απαιτήσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή, κάποιες τράπεζες έχουν κουραστεί από την υπερβολικά γραφειοκρατική, όπως την βλέπουν, προσέγγιση της ΕΚΤ.

Μάλιστα, η προοπτική πιο χαλαρής ρύθμισης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου από την κυβέρνηση του Donald Trump ενισχύει την αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών ότι η εποπτεία του κλάδου σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού εξελίσσεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Αρκετές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες προσλαμβάνουν συμβούλους για να υπολογίσουν πώς θα επηρεαστούν τα κεφάλαιά τους εάν χρησιμοποιήσουν την προτεινόμενη περίοδο αναφοράς για την εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου. Παράλληλα, προσπαθούν μέσω του lobbying να «μαλακώσουν» το σχέδιο της ΕΚΤ.

Οι οδηγίες που δόθηκαν το 2017 από την European Banking Authority ζητούσαν από τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν ένα «μείγμα καλών και κακών χρονιών» όταν «τρέχουν» τα μοντέλα τους για να υπολογίσουν τις πιθανότητες αθέτησης δανείων.

Η ΕΚΤ προσανατολίζεται να δώσει έναν πιο συγκεκριμένο ορισμό για το ποια περίοδος θεωρείται κατάλληλο μείγμα γύρω στα μέσα του έτους και όπως έδειξε στην παρουσίαση του Νοεμβρίου, θεωρεί το 2008-2018 ως κατάλληλη περίοδο, αφού περιλαμβάνει έναν πλήρη οικονομικό κύκλο και έτσι αποφεύγεται η υπερβολική αισιοδοξία των τραπεζών.

Οι αντιρρήσεις των τραπεζών εστιάζουν στο ότι η περίοδος αυτή εξαιρεί τα τελευταία χρόνια, όταν τα στοιχεία των δανείων εμφάνισαν ουσιαστική βελτίωση.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μια τέτοια αλλαγή θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, όπου σημειώθηκε πολύ μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων τα τελευταία χρόνια.

Εάν οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν πιο αυστηρές υποθέσεις για τον υπολογισμό των πιστωτικών κινδύνων, μπορεί να αυξηθεί το ύψος των κεφαλαίων που είναι αναγκασμένες να διατηρούν ως ανάχωμα. Κάτι τέτοιο, απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητά τους να κάνουν επενδύσεις ή να διανέμουν κεφάλαια στους μετόχους τους.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ekt-prosanatolizetai-gia-afstiroteri-epopteia-ston-pistotiko-kindyno--pos-epireazontai-oi-ellinikes-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα