Η Ελλάδα μπήκε στο “λούκι” της Ευρώπης και στο προσφυγικό – “Γη και ύδωρ” για να μη μας διώξουν από τη ζώνη Σένγκεν

Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που ζήτησε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μειώνει τον υπαρκτό κίνδυνο να εκδιωχθεί η χώρα από τη ζώνη Σενγκεν.

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρώτον, η Ελλάδα

ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα”. Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή.

“Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συμφωνία Ελλάδα -Frontex

Σε ότι αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και αναφέρεται πως η υπηρεσία θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η αποστολή επιπρόσθετου προσωπικού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές και η Frontex θα πραγματοποιήσουν μια κοινή επίσκεψη το γρηγορότερο δυνατόν, για να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής.

«Είναι κρίσιμο όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγράφονται κανονικά. Οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί σωστά θα καταγράφονται» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγγέρι.

Σημειώνεται πως η Frontex ήδη βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και στην καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Η υπηρεσία διαθέτει αυτήν την στιγμή 195 άτομα προσωπικό στα ελληνικά νησιά.

Το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Προστασίας του πολίτη ανακοίνωσε πως μία ακόμη από τις απαιτήσεις που είχε διαρρεύσει η ΕΕ και που εγκαλούσε τη χώρα μας πως κωλυσιεργεί στην εφαρμογή της, ικανοποιείται. Συγκεκριμένα, ότι η ελληνική αστυνομία παρέλαβε μηχανήματα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών (Eurodac).

Keywords
Τυχαία Θέματα