Η Ελλάδα επιμένει στο …μασκαριλίκι – Σε λίγες ημέρες κανένας στην Ευρώπη δεν θα ασχολείται με το ελληνικό “παράλογο”

Ενώ στην Ελλάδα, εν μέσω Αποκρηάς, περιμένουμε την …επιείκεια των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση και παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου με τους βερμπαλισμούς μέρους του πολιτικού προσωπικού, η ΕΕ σε λίγες ημέρες, ουδόλως θα ασχολείται με την περίπτωσή μας. Γνωρίζει ότι λεφτά για να πληρώνουμε μέχρι τον Ιούλιο τα χρεωστούμενα υπάρχουν, γνωρίζει ότι οι “κορώνες” κάποιων πολιτικών και γραφικών προσώπων περί δραχμής

είναι …για το θεαθήναι και καρφάκι δεν της καίγεται για το τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα (εργαζόμενοι, τράπεζες, επιχειρήσεις…) η καθυστέρηση στις υπογραφές.

Δυστυχώς, έτσι είναι, όσο δίκιο και αν έχουμε με τα όσα υπερβολικά μας ζητούν να υπογράψουμε. Αδύναμος, είναι αυτός που χρωστά και όχι αυτός που πιστώνει…

Οι τρεις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, αλλά και η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι αυτές στις οποίες στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας. Αξιωματούχοι της ηπείρου, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και επενδυτικοί οίκοι ανησυχούν πως οι κάλπες μπορεί να οδηγήσουν σε …ξήλωμα του πουλόβερ του ευρωπαικού συστήματος.

Ο χορός των εκλογικών αναμετρήσεων ανοίγει στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή και τη νέα κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, αν και όχι με ποσοστό που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ακολουθούν στις 23 Απριλίου οι Γάλλοι για τις προεδρικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά επικράτηση του Μακρόν στον δεύτερο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες θα δώσουν μάχη για την καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς. Κανένας από τους δύο φυσικά δεν αμφισβητεί το status στην ευρωζώνη, ενώ οι σημερινές, προεκλογικές τους, υποτίθεται, μεγάλες διαφορές, δεν αναμένεται να φέρουν εντυπωσιακές αλλαγές μετά το κλείσιμο της κάλπης. Στη Γερμανία, πηγή ανησυχίας είναι η αυξανόμενη απήχηση του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού AfD.

Βίλντερς, Λεπέν και AfD τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ αμφισβητούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιρρίπτοντας στις ενιαίες πολιτικές και την ενοποίηση την ευθύνη για όλα τα δεινά. Σε ένα περιβάλλον έντονης δυσφορίας κατά του «συστήματος», των «ελίτ», της παγκοσμιοποίησης και των ανοιχτών συνόρων, η ρητορική τους βρίσκει ανταπόκριση.

Το ερώτημα είναι, αν κάποιο από τα κόμματα αυτά, θα μπορέσει να επιτύχει την “ανατροπή” του σημερινού status, έχοντας ρόλο αποφασιστικό στο μετεκλογικό τοπίο.

Αν αυτό δεν συμβεί, θα δοθεί η ευκαιρία στην ευρωζώνη να “ξαναδεί” σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ στις αγορές θα γίνει “πάρτι”.

http://www.bankwars.gr/%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%87%ce%b8%ce%b5%cf%82-%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9/

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Τυχαία Θέματα