Η ΕΛΛΑΔΑ “ΟΜΗΡΟΣ” ΤΟΥ EUROGROUP – ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ


Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup η γερμανική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι το γαλλικό σχέδιο Λεμέρ δεν “παίζει” και ότι μια τυχόν Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα θα ήταν καθ’ ύλην αναρμόδια.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, συνεργάτες του κ. Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος

με την ανάπτυξη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για το Βερολίνο η «διαμεσολάβηση» Λεμέρ ήταν περισσότερο μια πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών που κινήθηκε εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Σημειώνουν επίσης ότι σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, που απορρίπτει εμφατικά το Βερολίνο πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Σχολιαστές του τύπου συνδέουν την κινητικότητα του γάλλου υπουργού Οικονομικών με προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή επάνω του και «διαβάζουν» βλέψεις για να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, όταν έρθει η ώρα.

Καμιά προεκλογική περιπέτεια με τη Βουλή της Γερμανίας

Η Deutsche Welle σημειώνει ακόμα ότι η πλευρά Σόιμπλε δεν αφήνει κανένα περιθώριο και ως προς το πλαίσιο λήψης αποφάσεων, που δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό στο Eurogroup. Αναβολή για το Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου, όπως αφήνει ανοιχτό η Αθήνα ως ενδεχόμενο, αποκλείεται, όχι μόνο διότι δεν υπάρχει άλλη βάση διαπραγμάτευσης πλην της υπάρχουσας, αλλά και επειδή η καγκελάριος Μέρκελ επαναλαμβάνει συνεχώς – ακόμη και στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα του ίδιου του έλληνα πρωθυπουργού – ότι καθ΄ ύλην αρμόδιο για τη διαπραγμάτευση είναι το Eurogroup και όχι το Συμβούλιο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28.

Σε αυτή τη βάση λοιπόν, ξεκινά αύριο άλλη μια διαπραγμάτευση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο με την ελπίδα ότι θα είναι και η τελευταία. Η γερμανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά λύση που θα την έβαζε στην προεκλογική περιπέτεια έγκρισής της από το γερμανικό κοινοβούλιο. Άρα επί της ουσίας, τίποτα δεν αλλάζει.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση του χρέους, σε σχόλιο που φιλοξενεί η σημερινή Die Welt, όπου συνοψίζει μεταξύ άλλων και τα μέτρα που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση για το 2019 και 2020 έχει, υπό αυτό το πρίσμα και σε αυτήν τη χρονική στιγμή, θεωρητική αξία.

Φρένο στις ελληνικές προσδοκίες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ

Στο μεταξύ, απαντώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στην ερώτηση κατά πόσο αναμένεται όντως θετική απόφαση στο αυριανό Eurogroup ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ επισήμανε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016.

Όπως όμως κατέστησε σαφές, «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει.».

Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».

Ερωτηθείς για τη σημερινή δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αύριο λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup»…

Πηγή: Deutsche Welle

Ο Τσακαλώτος στο Λουξεμβούργο – Δύσκολη “αποστολή” – Η ατζέντα του Eurogroup

Keywords
Τυχαία Θέματα