Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ” ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ – ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ “ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ”
(upd) Στην Ουάσιγκτον ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με στόχο όχι μόνο την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά και την πλήρη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τα πλεονάσματα μετά το 2018, όπως και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Χθες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση είχε δυο καλά νέα
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016ι θα διαμορφωθεί στο 3,3% (από 0,1% που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Οκτώβριο). Το 2017 το Ταμείο θεωρεί πως ο στόχος (1,75%) θα επιτευχθεί οριακά και τοποθετεί το αποτέλεσμα στο 1,8%. Για το 2018 προβλέπει πλεόνασμα 2%, ενώ ο στόχος είναι 3,5% Από το 2019 και μετά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5%
Οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα έχουν καίρια σημασία γιατί από αυτές εξαρτώνται τόσο το μέγεθος των περικοπών όσο και το αν θα ενεργοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα έτη 2019-2020.
Αύριο, 21η Απριλίου, ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των ελληνικών οικονομικών μεγεθών του 2016, όπου και θα επιβεβαιωθούν και με το παραπάνω(!), τα προσωρινά στοιχεία για το πλεόνασμα που έχει δώσει η ελληνική πλευρά (και έχει αποδεχθεί το ΔΝΤ, εξ ου και έκανε πίσω στο θέμα που έβαζε για εξτρά μέτρα άμεσα προς κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018). Το πλεόνασμα αναμένεται στο 4%!
– Στις 22-23 Απριλίου, στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, παρουσία Λαγκάρντ και Σόιμπλε, γίνεται το επόμενο ουσιαστικό βήμα: Αποφασίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η ευρωπαική πλευρά θα “προσφέρει” συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ παράλληλα θα γίνει σοβαρή συζήτηση με πιθανότητα θετικής κατάληξης, για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.Από ελληνικής πλευράς, στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταβαίνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης θα είναι άλλοι, κυρίως η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σόιμπλε έκανε πρόσφατα λόγο για το ενδεχόμενο αποδοχής πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, αντί του 3,5%, αν επιβεβαιωθεί τι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, υπεραποδίδουν. Το θέμα για το επί πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί τα πλεονάσματα είναι προς συζήτηση. Τρία χρόνια μετά το 2018 θέλει το ΔΝΤ, στα πέντε καταλήγει ο Σόιμπλε.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ – ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΤο πρόγραμμα των συναντήσεων* του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:
Παρασκευή 21 Απριλίου 2017
09:00 Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
09:30 Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.
13:10 Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Σάββατο 22 Απριλίου 2017
13.40 Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
14.30 Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
17.15 Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.
* Οι ώρες των συναντήσεων είναι τοπικές
Steven Mnuchin: Βλέπει λύση – Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμαΟ υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21 – 23 Απριλίου), δήλωσε στις 18 Απριλίου στους Financial Times, ότι επί του παρόντος το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του, είπε ο Mnuchin.
«Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον».
ΝΕΑ “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” ΛΑΓΚΑΡΝΤΤις προειδοποιήσεις πως το ΔΝΤ δεν θα αποδεχθεί παράλογες προβλέψεις και αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε τρεις δημοσιογράφους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (LENA)
H συνέντευξη δόθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η κ. Λαγκάρντ βρέθηκε στις Βρυξέλλες και δημοσιεύεται σήμερα στις ευρωπαϊκές εφημερίδες Le Figaro, La Repubblica και Le Soir, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου της ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (21-23 Απριλίου) στην Ουάσιγκτον.
Αναφερόμενη, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδος και τις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Πιο συγκεκριμένα είπε: «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο».
Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σ’ ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν σημαντικές μεταρρυθμίσεις νομοθετηθούν και εφαρμοστούν, και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.
«Έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος. Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους», είπε.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό, τι το Eurogroup για να αποφασίσει για την Ελλάδα είπε πως χρειάζεται σταθερές μεταρρυθμίσεις και ένα χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και γι ‘αυτό, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.
http://www.bankwars.gr/%ce%b2loomberg-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b5/
Η ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
– Στις 25 Απριλίου, δύο μέρες μετά τη λήξη της Συνόδου του ΔΝΤ επιστρέφει η τρόικα στο Χίλτον και τελειώνει τη συζήτηση για όλα τα εκκρεμή θέματα (ΔΕΗ, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, εργαλειοθήκες) τα οποία θα συμπεριληφθούν και στο μνημόνιο με το Ταμείο (MEFP). Οπως μεταφέρουν πηγές των θεσμών, ο σχεδιασμός προβλέπει παραμονή τους στην Αθήνα για μία εβδομάδα περίπου και στη συνέχεια, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, ψήφιση των μέτρων.Ως προς το χρέος, εξετάζονται τεχνικά πολλές κρίσιμες (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) λεπτομέρειες. Δεν αποκλείεται για παράδειγμα, να υπάρξει πρόωρη εξόφληση μέρους του χρέους στο ΔΝΤ, είτε με τα κεφάλαια που “λιμνάζουν” από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε με μέρος των κερδών των Κεντρικών Ευρωπαικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλές τιμές και ως γνωστόν, εξοφλούνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.
-Τον Μάιο, το οριστικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα οδηγήσει και στο ποιά και πόσα μέτρα θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή.-Από 10-21 Μαίου η ψήφιση των δύσκολων πολυνομοσχεδίων στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις.-Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, το Eurogroup στις 22 Μαίου. Τότε, αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και στη Γαλλία δεν έχει εκλεγεί η Λεπέν, η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, θα είναι γεγονός!-Τον Ιούνιο (8/6) η ΕΚΤ, στο Ταλίν της Εσθονίας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Από αυτή την ημερομηνία και μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες για την πρώτη, “δειλή” και με …πατερίτσες, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με ανάδοχο της έκδοσης των ομολόγων την Rothschild.Σημειώνεται ότι το 2019 είναι η δύσκολη χρονιά, με δανειακές ανάγκες στα 13,6 δισ. ευρώ, χωρίς τα έντοκα γραμμάτια (έναντι 9,6 δισ. φέτος και 4,6 δισ. το 2018).Πραιτώριο στη ρωμαϊκή εποχή αρχικά η σκηνή του στρατιωτικού διοικητή μέσα σε ρωμαϊκό κάστρο. Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από το όνομα του ανώτερου Ρωμαίου δικαστή, του Πραίτορος. Στην σκηνή αυτή συναθροίζονταν το πολεμικό συμβούλιο του στρατηγού. Αργότερα, στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, Πραιτώριο ονομάζονταν η οικία του πολιτικού διοικητή.Πραιτώριο ονομάζονταν επίσης η έδρα του Ρωμαίου διοικητή.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μα 319 αρχαιολόγους στην Κοζάνη βρε αθεόφοβοι!
- Κυβερνώσα Αριστερά: "Πού έδυ σου το κάλλος;"
- Βlueground, η ελληνική startup που δίνει αξία στα ακίνητα
- UEFA: Αποκλεισμός με αναστολή σε Λιόν και Μπεσίκτας
- Νιάρχος: Έφυγε ο Κιμούλης, συνεχίζεται το ρήμαγμα
- Νέα βόμβα Λαγκάρντ: Ζητά ξανά παρεμβάσεις στις συντάξεις
- Reuters: Think tank που συνδέεται με τον Πούτιν επεξεργάστηκε σχέδιο επιρροής των εκλογών στις ΗΠΑ
- Χαλάει ο καιρός: Συννεφιά, βροχές και... χιόνια
- Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ” ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ – ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ “ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ”
- Μιχάλης Σάλλας: "Η προσπάθεια στοχοποίησής μου δεν θα τελεσφορήσει"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
![ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ…ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ, ΔΝΤ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΧΡΕΟΣ –, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ “ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ”,ellada sto…praitorio, dnt, metarrythmiseis, chreos –, ouasigkton “grammateis, farisaioi”](https://images32.inewsgr.com/2735/27352607/i-ellada-stopraitorio-tou-dnt-gia-metarrythmiseis-kai-chreos--stin-ouasigkton-grammateis-kai-farisaioi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα BankWars
- Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ” ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ – ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ “ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ”
- Οι εφημερίδες της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017
- Champions League: Μπαρτσελόνα – Γουβέντους 0-0 – Μονακό – Ντόρτμουντ 3 – 1 (video τα γκολ)
- Wall Street: Πτώση από γεωπολιτικές ανησυχίες και πετρέλαιο
- Πετρέλαιο: Βουτιά στα 50,44 δολάρια το βαρέλι
- ΑΓΟΡΕΣ: Κέρδη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια πλην Λονδίνου – Πτώση στον χρυσό
- Κ.Μητσοτάκης: Σε αδιέξοδο η ΔΕΗ – Χαρίζουν το μισό πελατολόγιο -Σε ιδιώτες το 66% του ΑΔΜΗΕ, στρατηγικός επενδυτής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι HΠΑ παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα
- Και οι "πτωχευμένοι" θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό
- Σήμερα η κρίσιμη Γ.Σ της Hellenic Seaways
- Σε Διαιτητικό Δικαστήριο η σύμβαση της "Ελληνικός Χρυσός"
- Νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου αν δεν διασφαλιστούν τα πλεονάσματα
- Έγγραφο – βόμβα: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές
- FAZ: Eλλάδα, μια «φάρσα» δίχως τέλος
- Για «ανησυχητικές προκλήσεις» κατηγορεί το Ιράν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
- Να "ανησυχεί" η Samsung για το επερχόμενο iPhone;
- Ο Joker και το "Μυτιληναίικο" διαζύγιο!