Η Ευρώπη τίθεται σε αυτοπεριορισμό, η ΕΚΤ ρίχνει 750 δισ για αγορές ομολόγων

Η Ευρώπη περιχαρακώνεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού — καθώς θρηνεί πλέον περισσότερους νεκρούς από ό,τι η Ασία — ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε το μπαζούκα, αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο περί ανάγκης να επιδειχθεί “χρηματοοικονομική αλληλεγγύη”.

Η Ιταλία πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι νεκροί στη χερσόνησο πλησιάζουν με ταχύ ρυθμό

τους 3.000, την ώρα που η “κορύφωση” της πανδημίας δεν μοιάζει καν να έχει έρθει ακόμη.

Μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εθνική καραντίνα, η χερσόνησος ανακοίνωσε χθες πως κατέγραψε 475 θανάτους μέσα σε 24 ώρες — τον χειρότερο απολογισμό σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, τον Δεκέμβριο, που ξεπέρασε ακόμα και εκείνους στην κορύφωση της επιδημίας στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της ασθένειας COVID-19.

Με αυτόν τον ρυθμό (2.978 νεκροί) η Ιταλία κινδυνεύει να ξεπεράσει σήμερα Πέμπτη τον πιο βαρύ απολογισμό στον πλανήτη, αυτόν της Κίνας (3.245 νεκροί), να γίνει το κράτος με τα περισσότερα θύματα.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους νωρίτερα σήμερα πως δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού, κάτι άνευ προηγουμένου αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι. Όμως, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 34 κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα, ολοένα συχνότερα κινέζων πολιτών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.

Η Πορτογαλία αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, αφού κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεπεράστηκε το όριο των 100 νεκρών, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα σχολεία από αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με την UNESCO, την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 850 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στον πλανήτη, ή περίπου οι μισοί μαθητές και φοιτητές, δεν πάνε στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους διότι απλούστατα έκλεισαν.

Ο κορονοϊός, “εχθρός της ανθρωπότητας” κατά τον χαρακτηρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.700 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν πλέον τα 209.500 σε 150 χώρες και περιοχές.

Η πανδημία έχει πυροδοτήσει ελεύθερη πτώση των δεικτών στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ωθώντας κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να ανακοινώσουν πακέτα στήριξης αξίας δισεκατομμυρίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ώστε να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη και στην ΕΕ να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, με “δημοσιονομικές παρεμβάσεις”. “Σε εμάς, στα ευρωπαϊκά κράτη, επαφίεται τώρα να κάνουμε δημοσιονομικές παρεμβάσεις και να δείξουμε μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αλληλεγγύη στην ευρωζώνη”, πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει μέσω ποιού μηχανισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων αξίας 100 δισ. δολαρίων για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο, αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ενώ στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της σε ιστορικό χαμηλό (0,25%) και δεσμεύθηκε να αγοράσει δημόσιο χρέος.

Η βροχή των δισεκατομμυρίων φάνηκε να κατευνάζει, τουλάχιστον εν μέρει, τον πανικό σε κάποιες από τις αγορές. Το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραφε άνοδο αμέσως μετά το άνοιγμα, αλλά αντίθετα, αυτό των Φιλιππίνων έπεφτε πάνω από 12% και χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση.

Προετοιμασία για “το χειρότερο”

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πολλαπλασιάζονται. Οι Βέλγοι, μετά τους Ιταλούς και τους Γάλλους, ανακαλύπτουν ξανά με τη σειρά τους τη ζωή στο σπίτι, με μόνη εξαίρεση εξόδους για περπάτημα ή άλλη σωματική άσκηση.

Η Αυστρία ανέστειλε από σήμερα όλες τις τακτικές πτήσεις. Η Γαλλία εισέρχεται στην τρίτη της ημέρα περιορισμού, με το κέντρο του Παρισιού και τις συνήθως κατάμεστες λεωφόρους του να θυμίζουν πόλη-φάντασμα.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε, σε τόνο ασυνήθιστα δραματικό γι’ αυτήν, έκκληση στους συμπολίτες της να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να τηρούν τις συστάσεις των αρχών, πράγμα απολύτως αναγκαίο “για να σωθούν ζωές”.

Τα σύνορα του Ισραήλ έκλεισαν, όπως και αυτά των ΗΠΑ και του Καναδά, μεταξύ πολλών άλλων κρατών.

Ο κορονοϊός προκάλεσε τον πρώτο θάνατο στην υποσαχάρια Αφρική — στην Μπουρκίνα Φάσο. Η Αφρική πρέπει να “ξυπνήσει” και να “προετοιμαστεί για το χειρότερο”, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Η οικονομία παραλύει ολοένα περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors και η Ford, ανακοινώνουν πως αναστέλλουν την παραγωγή τους στη βόρεια Αμερική. Οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε τραβήξει χειρόφρενο στη μετανάστευση, ανέστειλαν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων “στις περισσότερες χώρες του κόσμου”, εξαιρουμένων μόνο πολύ σημαντικών και έκτακτων περιστάσεων.

Η πανδημία του κορονοϊού θα απειλήσει έως και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον πλανήτη αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε διεθνή κλίμακα, προειδοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Διάφορες εκδηλώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί, με πιο πρόσφατη τη Eurovision, που προβλεπόταν να γίνει τον Μάιο στην Ολλανδία. Αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη σημαντικότερη και πιο προβεβλημένη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, τα οικονομικά διακυβεύματα της οποίας είναι τεράστια.

Keywords
Τυχαία Θέματα