Η Γέλεν ανοίγει δρόμο για τη διεθνή φορολόγηση Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft

Στην άρση του κυριότερου εμποδίου, της ρήτρας του “ασφαλούς λιμένα” για τις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες, τις γνωστές dot com, προχώρησαν χθες οι ΗΠΑ με στόχο την υιοθέτηση μιας διεθνούς συμφωνίας για την φορολόγησή τους.

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη χθες το υπουργείο Οικονομικών

Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε στους ομολόγους της, στη σύνοδο της G20, ότι η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει την πρόταση που είχε θέσει στο τραπέζι

το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για την εφαρμογή μιας ρήτρας «ασφαλούς λιμένα».

Όπως είναι γνωστό, με τη ρήτρα αυτή οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες θα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα δεχτούν το νέο φορολογικό σύστημα, σε εθελοντική βάση, ή θα συνεχίσουν με το ισχύον.

Η Γαλλία χαιρέτισε αμέσως την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον, εκτιμώντας ότι πλέον είναι εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία, μέχρι το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είχε θεσπίσει από το 2019 ειδικό ψηφιακό φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών, για τους πολυεθνικούς τεχνολογικούς γίγαντες των GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon & Microsoft κλπ.)

Ο λόγος που η Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη προώθησαν αυτό το εθνικό και εν δυνάμει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέτρο απέναντι στις αμερικανικές ψηφιακές πολυεθνικές οφείλεται στα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από τις ευρωπαϊκές αγορές, εκμεταλλευόμενες το διεθνές ελαστικό καθεστώς φορολόγησης του περασμένου αιώνα, που τους επιτρέπει να φορολογούνται μόνο στη χώρα που δηλώνουν την επιχειρησιακή έδρα τους.

Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι ο φόρος λειτουργεί μεροληπτικά εις βάρος των αμερικανικών πολυεθνικών και των συμφερόντων τους και απείλησαν με δασμούς την γαλλική πλευρά.

Παρόλα αυτά, τον Ιανουάριο του 2020 οι δύο χώρες κατέληξαν σε ανακωχή προκειμένου να δοθεί χώρος για διαπραγματεύσεις υπό τη διαιτησία του ΟΟΣΑ, προκειμένου να καταλήξουν στη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες. Έτσι, το Παρίσι «πάγωσε» την επιβολή του φόρου και η Ουάσινγκτον απείχε από τις κυρώσεις.

Η εγκατάλειψη αυτής της ρήτρας του «ασφαλούς λιμένα» από την Ουάσινγκτον συνιστά «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στον δρόμο μας για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού», ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο κυρίως θέματα: το ελάχιστο ύψος του φόρου αλλά και το σε ποια χώρα θα καταβάλλεται αυτός.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα