Η Ισπανία δίνει λύση για τους εκατοντάδες μετανάστες του Aquarius

Η Ισπανία δήλωσε την πρόθυμη να δεχτεί τους εκατοντάδες μετανάστες του πλοίου Aquarius, το οποίο περιμένει από το Σάββατο σε διεθνή ύδατα μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να το υποδεχτούν στα λιμάνια τους.

Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους 629 μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, από λαστιχένιες λέμβους ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός

Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΗΕ και η γερμανική κυβέρνηση καλούσαν την Ιταλία και τη Μάλτα να μην αφήσουν αβοήθητους τους μετανάστες του Aquarious, το οποίο είχε μισθώσει η γαλλική οργάνωση SOS Méditerranée,

Η άρνηση της Ρώμης είναι ενδεικτική της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση λαϊκιστών, και ειδικά ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά. Η Ιταλία κάλεσε τη Μάλτα να υποδεχτεί το πλοίο, όμως η κυβέρνηση της Βαλέτας αρνήθηκε.

«Μιλάμε για ανθρώπους […] Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό» είπε.

Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε και η UNCHR, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, η οποία κάλεσε τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών

«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα» δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Η γερμανική κυβέρνηση επίσης κάλεσε την Ιταλία και την Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει. «Το να σώζει κανείς ζωές αποτελεί υποχρέωση. Το να μετατρέπεις την Ιταλία σε τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό, όχι. Η Ιταλία δεν έχει σταματήσει να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει, αυτήν την φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ», έγραψε στον λογαριασμό του μαζί με το hashtag #chiudiamoiporti (να κλείσουμε τα λιμάνια).

Εκτός από το πλοίο Aquarius, ο Σαλβίνι αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3. «Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια» έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων, έγραψε στο διαδίκτυο ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει».

Keywords
Τυχαία Θέματα