Η κατάληψη του City Plaza από μετανάστες-αλληλέγγυους καταδίκασε την Ελλάδα με πρόστιμο 312.000 ευρώ

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει 312.500 ευρώ στην Αλίκη Παπαχελά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2016. Επί τρία χρόνια, η κατάληψη του City Plaza πρόσφερε  στέγη σε  πρόσφυγες και μετανάστες, πάντα με τη βοήθεια των αλληλέγγυων.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου,

Αλίκη Παπαχελά, με συνεχείς παρεμβάσεις της στα τηλεοπτικά δίκτυα διεκδικούσε την εκκένωση της κατάληψης που της είχε προκαλέσει οικονομικά προβλήματα.

Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, στις 10 Ιουλίου 2019, αλληλέγγυοι και φιλοξενούμενοι έληξαν την κατάληψη με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας. Ακολούθησαν δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης σε άλλες καταλήψεις του κέντρου της Αθήνας.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ

Η ιδιοκτήτρια του City Plaza είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ για την υπόθεση της κατάληψης. Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε σήμερα και δικαιώνει την κ. Παπαχελά, καθώς ούτως ή άλλως η προσφυγή αφορούσε στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Παπαχελά και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα