Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον κόσμο – Το παιχνίδι με το δήθεν πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μέτωπο κατά της Κομισιόν για το  δήθεν πλαφόν που μπαίνει στην τιμή του φυσικού αερίου. Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν όχι μόνο δεν προχώρησε στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ενώ ο χειμώνας έφθασε, αλλά «κοροϊδεύει τον κόσμο». 

Δυναμικά η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κομισιόν χθες,

ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν, επισημαίνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας».

Τι ακριβώς συμβαίνει; 

Ο μηχανισμός που προτείνουν οι Βρυξέλλες ορίζει ότι θα τίθεται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με βάση τις προϋποθέσεις  που θέτει ο μηχανισμός, δεν θα είχε τεθεί σε ισχύ πλαφόν τον Αύγουστο, καθώς το ανώτατο όριο των 275 ευρώ δεν ξεπεράστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού».

Και ναι μεν η πρόταση της Κομισιόν έγινε  ώστε να πειστούν οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στο μέτρο του πλαφόν (Γερμανία, Ολλανδία) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα …θα περνά το δικό τους.

Στο “μπλοκ” των χωρών που λένε όχι, (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η δήλωση του Κ. Σκρέκα την Τετάρτη (23/11): «Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Έχει όμως τη δική του σημασία το ύφος της δήλωσης της Ισπανίδας Υπουργού Τερέσας Ριμπέρα:

«Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πράγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών. Οι Βρυξέλλες να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν»

Keywords
Τυχαία Θέματα