Η Κύπρος, τα Panama Papers και το ξέπλυμα χρήματος

19:46 8/4/2016 - Πηγή: BankWars

Μπορεί τα περίφημα Panama Papers να συνταράσσουν διεθνώς, αλλά στην Κύπρο δεν φαίνεται να ανοίγει… ρουθούνι, παρότι βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις των αποκαλύψεων. Η έντονη κριτική και ο ρόλος της Κύπρου, από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου έως τις… σακούλες του Μιλόσεβιτς.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις των Panama Papers,

όπου στην Κύπρο εμπλέκονται 3.636 εταιρείες, 109 πελάτες, 142 δικαιούχοι και 2.011 μέτοχοι, στοιχεία που την κατατάσσουν στην 6η θέση των πιο ενεργών χωρών που διαμεσολαβούν στη φοροδιαφυγή, οι κατηγορίες κατά της Κύπρου ότι εκεί «ανθίζει» η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν έρθει πάλι στην επιφάνεια.

Ο «Φιλελεύθερος», η πιο έγκυρη κυπριακή εφημερίδα, στις 7 Απριλίου έγραψε με έντονη κριτική διάθεση τα εξής: «Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των Panama Papers, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, γίνεται το σώσε σε όλο τον πλανήτη. Κυβερνήσεις καταρρέουν, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Παραιτήσεις πολιτειακών και κομματικών αξιωματούχων υποβάλλονται μαζικά. Σημαίνοντες πολιτικοί ανά τον κόσμο, αστέρες του αθλητισμού και της καλλιτεχνικής ζωής ανά την υφήλιο, υποχρεώνονται σε δημόσιες διευκρινίσεις, εξηγήσεις, αιτιολογήσεις και στην ουσία συγκεκαλυμμένες απολογίες. Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Κύπρος είναι η 6η χώρα στον κόσμο σε κινητικότητα ανάλογων ποινικά κολάσιμων πράξεων. Όμως εδώ δεν σπάζει μύτη, εδώ δεν κουνιέται φύλλο, εδώ δεν ακούγεται άχνα! Κύπρος το μεγαλείο σου!».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, που «καλούσε» τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα το θέμα και παράλληλα τόνιζε ότι «τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει άλματα, υιοθετώντας πλήρως όλες τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Παράλληλα και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ +0,66% εξέδωσε τροποποιητική οδηγία «για ενισχυμένα μέτρα διαφάνειας στις τράπεζες, στο πλαίσιο της παρεμπόδισης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει σαν κύρια πρόνοια την «ενίσχυση της αρχής “γνώριζε τον πελάτη σου” (know your customer) και τη διασαφήνιση της υποχρέωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων να διασφαλίζουν μέσω δικών τους διαδικασιών τη διαπίστωση της ταυτότητας και του οικονομικού προφίλ των πελατών τους».

Όμως, γιατί παρ’ όλα αυτά ο Φιλελεύθερος προβαίνει στο πιο πάνω σχόλιο; Μήπως τα θεωρεί υποκριτικά; Μήπως είναι υποκριτικά;

Την απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, αναφέροντας τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα τελευταία 10 χρόνια, ας πούμε, έχουν καταδικαστεί στην Κύπρο επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πόσες είναι λοιπόν αυτές οι περιπτώσεις; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην Ελλάδα τουλάχιστον, καμία απολύτως, παρόλο που σε περιβόητες δίκες και δικογραφίες στην Ελλάδα σχετικά με μίζες, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει κεντρικό ρόλο.
Η κυπριακή εμπλοκή στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Όλοι θυμόμαστε την εταιρεία Torcaso του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία έγινε «διάσημη» μέσα από διάφορες δικογραφίες, ως ιδιοκτήτρια ακινήτων και διακινήτρια μαύρου χρήματος από τους λογαριασμούς που διέθετε στην Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ +0,66%, στη Μεγαλόνησο.

Στην Κύπρο, όμως, δεν έγινε ποτέ έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη γνώριζαν ποιος είναι ο πελάτης τους, από ποια νόμιμη αιτία εισέπραττε ποσά στους λογαριασμούς του και εν συνεχεία τα ποσά αυτά πού διοχετεύονταν. Αβλεψία;

Στην υπόθεση του κ. Ματαντού, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει με επιείκεια η Ελληνική Δικαιοσύνη, ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί απέστειλαν μέσω της Deutsche Bank σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία του Zelal Ltd στην Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ στην Κύπρο, το ποσό των 5,340 εκατ. ευρώ. Και εκεί δεν έγινε καμία έρευνα.

Αβλεψία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Σ. Εμμανουήλ μετέφερε αυθημερόν στον λογαριασμό του ένα σημαντικό ποσό δεσμεύοντας τον λογαριασμό της Elveko Ltd του Κύπριου δικηγόρου κ. Πολάκη Σαρρή και λέει ότι εξ αυτού του ποσού, που ανήρχετο σε 16,276 εκατ. ευρώ, ο κ. Πολάκης Σαρρής παρακράτησε τη νόμιμη αμοιβή του και τα έξοδά του ανερχόμενα εν συνόλω σε ποσό 2,276 εκατ. ευρώ! Τι αλήθεια έγινε σε αυτή την περίπτωση; Έγινε κάποια έρευνα και κρίθηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν σε αυτές τις μεταφορές χρημάτων ήταν αθώα;

Ή πάλι είχαμε… αβλεψία;

Σύμφωνα με τη δικογραφία του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, ο ίδιος εισέπραξε 10 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Κύπρο και από αυτά έφυγαν σε βαλίτσες, τέσσερις φορές, μεγάλα χρηματικά ποσά με τελικό αποδέκτη, όπως τουλάχιστον καταθέτει ο κ. Ζήγρας, τον Τσοχατζόπουλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης σε ποια τράπεζα είχε λογαριασμό; Ποιος τραπεζικός υπάλληλος έκρινε ως νόμιμη την αιτία εισόδου των χρημάτων; Ποιος τραπεζικός υπάλληλος έδωσε τη συγκατάθεσή του για να αναληφθούν σε μετρητά τεράστια χρηματικά ποσά (που κατέληξαν στις βαλίτσες) και για ποια νόμιμη αιτία; Και εδώ η υπόθεση έχει εξεταστεί και έχουν κριθεί όλοι αθώοι;

Ή μήπως πάλι αβλεψία;

Τελικά, υπάρχει έστω και ένα τραπεζικό στέλεχος που να έχει καταδικαστεί στην Κύπρο για συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ή τέτοιο ποινικό αδίκημα δεν έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, όταν το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασώσει οικονομικά την Κύπρο, έβρισκε σαν μεγάλο εμπόδιο τη σχέση της χώρας με τους Ρώσους μεγιστάνες, που τη χρησιμοποιούσαν ασύστολα για λόγους όχι μόνο φορολογικούς αλλά και παράνομης εξαγωγής χρήματος από την πατρίδα τους;
Έβλεπε τις σακούλες να… περνούν!

Και βέβαια δεν έχει ξεχαστεί η περιβόητη υπόθεση Μιλόσεβιτς, όταν έφταναν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας από τη Σερβία σακούλες με μετρητά, τα οποία τελικώς κατέληγαν σε λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών στη Λαϊκή Τράπεζα, την περίοδο προτού οι Έλληνες εξαγοράσουν το ποσοστό της HSBC.

Μάλιστα, ο τότε επόπτης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Φιλίππου είχε δηλώσει περήφανα στη δημοσιογράφο Kerin Hope στους Financial Times ότι με αυτό τον τρόπο παρασχέθηκε βοήθεια στον σερβικό λαό! Ποτέ δεν έγινε στην Κύπρο έρευνα σε ποιον ανήκαν τα χρήματα και πού κατέληξαν. Μετά δε την απομάκρυνση της ελληνικής διοίκησης της Λαϊκής το 2011, στην κρατική διοίκηση της τράπεζας διορίστηκε πρόεδρος ο κ. Φιλίππου! Ναι, ο ίδιος κ. Φιλίππου που έβλεπε απαθής τις… σακούλες να περνούν.

Ίσως τα παραπάνω να εξηγούν τη θέση του Φιλελεύθερου. Ίσως η έγκριτη εφημερίδα να γνωρίζει και πολύ περισσότερα, που να δικαιολογούν την τοποθέτησή της. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εμείς από εδώ, από την όχι και τόσο μακρινή Ελλάδα, δεν μπορούμε παρά να αντιμετωπίζουμε με θυμηδία τις οποιεσδήποτε αιτιάσεις του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου (που ήδη και προσωπικώς εμπλέκεται, όπως έχει αναφέρει το Euro2day.gr, σε υπό διερεύνηση σκάνδαλο) ότι αμφισβητεί το κύρος και την επάρκεια της ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Αλήθεια, οι Έλληνες συνεργάτες τους, κυβερνητικοί και μη, γνωρίζουν με ποιους ακριβώς συνεργάζονται;

Γιώργος Παπανικολάου
gpap@euro2day.gr

Πηγή: Euro2day

Keywords
Τυχαία Θέματα