ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η πορεία για τον Αύγουστο δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα – Οι δανειστές, τα πλεονάσματα και το αφορολόγητο – Μόνο δόση στο Eurogroup

Μετά τα μέσα Απριλίου -ίσως και αρχές Μαΐου- αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, μέχρι και το Μάιο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές της τόσο την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής, με το χρονικό όριο να τίθεται στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το αναπτυξιακό της σχέδιο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ούτως ώστε να διαθέτει ένα επιπλέον “όπλο” διαπραγμάτευσης για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως, τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν θα τεθούν τελικά στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ θα συνεχιστεί η επεξεργασία σε επίπεδο EWG. Το όποιο πλαίσιο θα καθοριστεί στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Μία από τις δυνατότητες είναι η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, κάτι το οποίο θα μειώσει το επιτόκιο ενός ποσού ύψους κοντά στα 11 δισ. από το 3,8% στο 1,5%.Επίσης μια από τις σκέψεις είναι να συνδέεται το ύψος της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την ανάπτυξη του κάθε έτους. Το ΔΝΤ φέρεται, από την πλευρά του, να συμμετέχει άμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν πρόκειται να εκφραστεί τελεσιδίκως παρά μόνο μετά τη σύνοδό του στις 20-22 Απριλίου και αφού προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Η δόση

Το Eurogroup θα ενημερωθεί για το ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα βάσει της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Η παραπάνω ολοκλήρωση αποτελούσε την τελευταία απαίτηση προκειμένου να γίνει εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, και αναμένεται να γίνει στις 14-15 Μαρτίου. Παράλληλα, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για τα πρώτα αποτελέσματα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση στα τέλη Φεβρουαρίου 2018.

Το αφορολόγητο συζητείται τον Μάιο

Στις διαπραγματεύσεις του Μαΐου στην Αθήνα θα τεθεί το κρίσιμο θέμα του δημοσιονομικού για το 2019 και τότε θα κριθεί αν θα ζητηθεί κυρίως από το ΔΝΤ να υπάρξει πρόωρη μείωση του αφορολόγητου από τη 1/1/2019. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει θέμα αναβολής της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις για την 1/1/2020 επικαλούμενη τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σχετικά με τις αποφάσεις του ΔΝΤ και το εάν θα ζητήσει τελικά την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο, αφού νωρίτερα το Ταμείο έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στη «μάχη» να μην έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά έχει δύο «όπλα»: Πρώτον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να έφτασε τα 6,8 δισ.(!) το 2017, ήτοι άνω του 4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι θα υπάρξει carry over και φέτος, αλλά και του χρόνου. Κατά δεύτερον, το προαναφερόμενο κυοφορούμενο ολιστικό πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής θα αποτελέσει ακόμη μία γραμμή άμυνας κατά των υποεκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Το “μαξιλάρι” ασφαλείας και τα σενάρια

Τον Μάιο θα συμφωνηθεί και το μέγεθος του «λογαριασμού ασφαλείας» (cash buffer) που θα σχηματιστεί έως τον Αύγουστο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν το ποσό στα τουλάχιστον 18-20 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης υποστήριξε ότι αν ληφθούν υπ’ όψιν τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα παραχθούν μέχρι το 2020, τα ταμειακά διαθέσιμα που ήδη έχει η χώρα, αλλά και τα αδιάθετα 18 δισ. ευρώ που θα απελευθερώσει ο ESM, η Ελλάδα μπορεί από τώρα να υποστηρίξει ότι δύναται να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2020.

Αυτές ανέρχονται περίπου στα 44-45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνονται από δάνεια του ESM, πλεονάσματα και διαθέσιμα, εκτιμώνται στα 47-48 δισ. ευρώ.

Πάντως, μαζί με το 1,9 δισ. που αναμένεται να δώσει στη χώρα μας ο ESM στο πλαίσιο της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, το «μαξιλάρι» θα αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ, όπου μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι δύο έξοδοι στις αγορές που έχουν επιχειρηθεί, η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος (πάνω από 4%) του 2018 και τα διαθέσιμα που κατέχουν φορείς της γενικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

Αναπτυξιακό σχέδιο

Ακόμη, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς κατά την έλευσή τους το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου που καταρτίζει ήδη η ελληνική κυβέρνηση. Μια από τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του οποίου θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την περίοδο 2019-2022 που θα συζητηθεί τον Μάιο, θα είναι και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα περιλαμβάνονται και στοχεύσεις για μείωση της ανεργίας. «Θέλουμε να δούμε τους μισθούς στην Ελλάδα να αυξάνονται» δήλωσε πρόσφατα ο Ντέκλαν Κοστέλο, προσθέτοντας όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πορεία μείωσης της ανεργίας. Επίσης, θα περιλαμβάνει διάφορες ενότητες (προσέλκυση ξένων επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμογή στην εξωστρέφεια με αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας, χρήση χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών εργαλείων, μητρώο αξιοποίησης ακινήτων, επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης, αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων).

Keywords
Τυχαία Θέματα