“Η προσπάθεια της Ελλάδας αρχίζει να δικαιώνεται”

Οι δημοσιονομικές προσπάθειες της Ελλάδας φαίνεται πως άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Dow Jones που αναφέρει πως η χώρα μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους λόγω της επιστροφής σε πλεόνασμα.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο ωστόσο, άλλα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζουν το πόσο πολύ κόστισε στη χώρα η βαθιά και απότομη περικοπή τω δαπανών. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,6% το

β’ τρίμηνο, συνεχίζοντας την επίπονη ύφεση που ξεκίνησε προ εξαετίας.

Παρότι η ύφεση υποχώρησε σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ενέτεινε τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 όπως προβλεπόταν, ώστε να αρχίσει η ανεργία να “απαγκιστρώνεται” από τα επίπεδα ρεκόρ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα πως θα ελαφρύνουν το χρέος της εάν αυτή ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για περικοπή δαπανών, βελτίωση του μηχανισμού συλλογής φόρων και αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Οι γερμανοί πολιτικοί ωστόσο, υπό την σκιά της εκλογικής αναμέτρησης που βρίσκεται προ των πυλών, απορρίπτουν για ακόμα μια φορά την προοπτική νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε για πρώτη φορά χθες πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις. ευρώ στο επτάμηνο, έναντι ελλείμματος 3,1 δις. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

«Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για την γενική κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου, όλο και πιο εφικτή», δήλωσε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θα πρόκειται για το πρώτο πλεόνασμα σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Ο Diego Iscaro, επικεφαλής οικονομολόγος στη IHS Global Insight, περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «θετικά». «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση επιπλέον στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Με βάση αυτό, περιμένουμε την λήψη σχετικής απόφασης κατά το β’ τρίμηνο του 2014».

Παράλληλα, το Dow Jones αναφέρεται και στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, λέγοντας πως η χώρα πέτυχε επιτέλους την πρώτη σημαντική αποκρατικοποίηση μετά από μεγάλες καθυστερήσεις.

Παρά τη βελτίωση των μεγεθών η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη σε ύφεση, καθιστώντας περισσότερη πιθανή την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, καταλήγει το δημοσίευμα. Η ύφεση μπορεί να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το γ’ τρίμηνο του 2011 αλλά το υφεσιακό momentum ενδέχεται να κρατήσει την οικονομία στο… κόκκινο για άλλο ένα χρόνο.

Η ύφεση για φέτος στην Ελλάδα εκτιμάται στο 4,2%, με πολλές ελπίδες να έχουν εναποτεθεί στη δυναμική τουριστική περίοδο. Η ανεργία το Μάιο ωστόσο, βρέθηκε σε νέο ρεκόρ, στο 27,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα