Η πρώτη πραγματική φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας από τη NASA
Επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος έδωσαν στη δημοσιότητα την πρώτη πραγματική φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας.
Η μαύρη τρύπα, ή μάλλον η «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως, εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε στον υπεργαλαξία Messier 87, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο σύμπλεγμα γαλαξιών στον αστερισμό της Παρθένου
Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Γι’ αυτό το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν είναι δυνατό να φωτογραφηθεί, αφού απλώς είναι …κατάμαυρο.
Τώρα για πρώτη φορά όμως έχουμε την πρώτη εικόνα από τις «σκιές» που ρίχνουν γύρω τους οι μαύρες τρύπες, οι οποίες προκαλούν ακραίες καμπυλώσεις του χωροχρόνου. Περιβαλλόμενες από στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία και προδίδουν έμμεσα την ύπαρξη τους. Τώρα -αν μη τι άλλο- χάρη στη φωτογράφηση θα πειστούν ακόμη και οι ..άπιστοι Θωμάδες ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας.
Το επίτευγμα, που αποτελεί ορόσημο στην αστρονομία και στην αστροφυσική, θεωρήθηκε δεόντως σημαντικό, ώστε η σχετική ανακοίνωση έγινε με έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις σε έξι πόλεις: στην Ουάσιγκτον (η κεντρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), στις Βρυξέλλες (διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας), στη Σαγκάη της Κίνας, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαιρόταν έμμεσα από τις βαρυτικές και άλλες επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν είχε «δει» τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ, που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2012, αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο οκτώ διάσπαρτων και συντονισμένων μεταξύ τους ραδιοτηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτά δημιουργούν -μέσω της διασύνδεσης τους με τη βοήθεια της συμβολομετρίας και ενός υπερυπολογιστή- ένα ενιαίο τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη, το οποίο καταγράφει τις ακτινοβολίες ραδιοκυμάτων που εκπέμπονται από μια μαύρη τρύπα.
Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται αρκετή δυνατότητα μεγέθυνσης, ώστε να απεικονισθεί η περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», πέρα από τον οποίο τίποτε δεν υπάρχει επιστροφή, ούτε για το φως. Μια μαύρη τρύπα είναι μαύρη, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να βγουν φωτόνια από εκεί.
Το ΕΗΤ, που έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις του το 2017, διαθέτει επιμέρους «μάτια» στις ΗΠΑ (τηλεσκόπια SMT σε Αριζόνα και James Clerk Maxwell σε Χαβάη), Μεξικό (τηλεσκόπιο LMT), Χιλή (τηλεσκόπια ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου και APEX), Ισπανία (τηλεσκόπιο IRAM), Ανταρκτική (Τηλεσκόπιο Νοτίου Πόλου), Γαλλία (Άλπεις) και Γροιλανδία. Στο μέλλον ακόμη περισσότερα τηλεσκόπια αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο του ΕΗΤ, αυξάνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του.
Μέχρι τώρα το τηλεσκόπιο ΕΗΤ έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο μαύρες τρύπες:
-Στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, γνωστή και ως «Τοξότης Α*» (Sagittarius A* ή εν συντομία Sgr A*), που απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη (245 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και έχει μάζα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου μας, άρα η διάμετρος της εκτιμάται σε περίπου 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα, κατά προσέγγιση το 10% του μεγέθους του ηλιακού μας συστήματος. Αν και φαίνεται μεγάλη, λόγω της απόστασης της από τη Γη, είναι σα να προσπαθεί να φωτογραφήσει κανείς μια μπαλίτσα γκολφ πάνω στη Σελήνη. Βρίσκεται σε φάση «ύπνωσης», καθώς δεν καταναλώνει ενεργά μεγάλες ποσότητες γειτονικών άστρων και αερίων.
-Στην κατά πολύ μεγαλύτερη και πιο ενεργή μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87) στον αστερισμό της Παρθένου, σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, η οποία έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, συνεπώς ο ορίζοντας γεγονότων της είναι πολύ μεγαλύτερος από του Τοξότη Α*.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τσακαλώτος για Πετσίτη: Αν τον έβλεπα σε παράταξη ανθρώπων, όπως στην Αστυνομία, δεν θα τον αναγνώριζα
- Μαζική επιχείρηση εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους από Eurobank, Πειραιώς και Εθνική
- Το Facebook θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να σέβεται περισσότερο τους νεκρούς χρήστες του
- ΝΔ: Συνομιλητής 17Ν και Πυρήνων της Φωτιάς στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ
- ΔΕΗ: Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο συνάντησης με World Bank και Commission
- Ν.Δ.: Φίλος και συνομιλητής τρομοκρατών υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
- Αισιόδοξες εκτιμήσεις της Delta Air Lines για το β΄ τρίμηνο
- Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ την Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 16:00
- Αμυράς και Διαμαντοπούλου υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη ΝΔ
- Στην 1η θέση της κατηγορίας των +20 εκατ. επιβατών το αεροδρόμιο της Αθήνας στα «ROUTES Europe 2019»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Αμυράς και Διαμαντοπούλου υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη ΝΔ
- Η πρώτη πραγματική φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας από τη NASA
- Συνάντηση Μ. Παναγιωτάκη με στελέχη της Κομισιόν και της Παγκόσμιας Τράπεζας
- ΝΔ: Παραμένουν τα ερωτήματα για το σκάνδαλο Πετσίτη-Αρτεμίου-Παππά
- ΤτΕ: Aύξηση 9,2% στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 2018
- Σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Τελευταία Νέα BankWars
- Η πρώτη πραγματική φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας από τη NASA
- ΝΔ: Παραμένουν τα ερωτήματα για το σκάνδαλο Πετσίτη-Αρτεμίου-Παππά
- ΤτΕ: Aύξηση 9,2% στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 2018
- Συνάντηση Μ. Παναγιωτάκη με στελέχη της Κομισιόν και της Παγκόσμιας Τράπεζας
- Σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Αμυράς και Διαμαντοπούλου υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη ΝΔ
- Φοιτητικές εκλογές: Ντου αναρχικών στο Πάντειο – Διακόπηκε η διαδικασία
- Μυτιληναίος: Στα 14,5 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Alpha Finance – Βλέπει κέρδη-ρεκόρ το 2019
- Συμφωνία Attica Bank – ΕΤΕΑΝ για προνομιακή χρηματοδότηση σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τίμησε τη μνήμη των αδικοχαμένων ΠΑΟΚτσήδων ο Σαββίδης (φωτο)
- Φρένο στους δασμούς στη φέτα στις ΗΠΑ
- ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 3.990.121 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα
- Ευ. Αποστολάκης: Ισχυρή αμυντική βιομηχανία για ισχυρές Ε.Δ.
- ΔΝΤ: Αμετάβλητη η πρόβλεψη για τα πλεονάσματα
- Former Potami MP resigns Parliament, joins ND's candidates for Europarliament; ridicules 'Kountoura' law
- Για πρώτη φορά «φωτογραφήθηκε» μαύρη τρύπα από εικονικό τηλεσκόπιο
- Έκθεση ΔΝΤ: Η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους-Στο 3,5% το πλεόνασμα το 2019
- ΔΝΤ: Αυξήθηκαν ξανά φόροι και "χαράτσια" στην Ελλάδα το 2018