Η “σκιά του Σόιμπλε” κάλυψε τις ελληνικές ελπίδες για άμεση λύση στο χρέος – Τσακαλώτος – Σολτς σε καλό κλίμα χωρίς αποτελέσματα

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, τον διάδοχο του Β.Σόιμπλε, δεν έβγαλε “είδηση” για το ελληνικό χρέος, θέμα στο οποίο ‘ποντάρει τα πάντα” η ελληνική πλευρά, προκειμένου να έχει έναν ορίζοντα σχεδιασμού της επόμενης, μετά τη λήξη του μνημονίου, ημέρας.

Η ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα

οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία και ο ΕΜΣ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση ρήτρας που συνδέει το ύψος της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, θέμα που “καίει” την Ελλάδα, παραπέμπεται για αργότερα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να πάρει θέση επί του θέματος ή ακόμη να ενημερώσει για δικές του προτάσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο μπρίφινγκ αρκέστηκε στο να παραπέμψει στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Βερολίνο μάλιστα, διαμηνύει στην Αθήνα ότι αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα, και επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν όταν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για τη βιωσιμότητά του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο, αλλά αφού έχει ολοκληρωθεί η τελική έκθεση των θεσμών. Αυτή αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου ζήτησε υπομονή, παραπέμποντας στην προβλεπόμενη διαδικασία.

Το θέμα “ελληνικό χρέος” αναμένεται να τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου), σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης, τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.

Η Süddeutsche Zeitung στις 5 Απριλίου, σημειώνει ότι “στη διαμάχη για το χρέος με την Αθήνα εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το βασικό ερώτημα είναι “εάν θα δοθούν πρόσθετες ελαφρύνσεις χρέους στην Ελλάδα –και αν ναι, τι εύρος θα έχουν αυτές”. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς “δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει σε 60 χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ. Ο Σολτς μπορεί να κάνει τώρα δύο πράγματα: να εγκρίνει με πραγματισμό μια ελάφρυνση χρέους (…) ή να παίξει με τον χρόνο, αρνούμενος μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το πρώτο θα ήταν κάτι καινούριο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Σολτς θα συμπεριφερόταν όπως ο Σόιμπλε”.

“Η Αθήνα πρόκειται να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει ελευθερία. Ανοιχτό είναι βεβαίως το ερώτημα πόσο μεγάλη επιτρέπεται να είναι αυτή η ελευθερία προκειμένου, πρώτον, να μην ξεσπάσει εκ νέου η κρίση που έχει κατευναστεί και, δεύτερον, οι φορολογούμενοι στις χώρες των δανειστών, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Γερμανία, να πάρουν πίσω τα δανεικά χρήματα”. Η SZ θεωρεί ότι “οι δανειστές πρέπει να κρατήσουν την Αθήνα υπό εποπτεία” και να επιβάλουν περιορισμούς μέχρι να διευθετηθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται ξεκαθαρίζει πάντως στην ελληνική κυβέρνηση ότι “όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο”.

Η Handelsblatt και το “γαλλικό κλειδί” για το ελληνικό χρέος

«Σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Γαλλία, γράφει στις 3 Απριλίου, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».Ο ΕΜΣ και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών. «Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» διαβεβαιώνει η Handelsblatt.

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στις 17 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία θα εμπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον stress test, η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ημέρα πάντως είναι η Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξίσου σημαντική είναι και η Παρασκευή 20 Απριλίου, οπότε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Πάει πίσω και πάλι το θέμα του χρέους

Keywords
Τυχαία Θέματα