Η συμφωνία από τα μάτια των Γερμανών-Βλέπουν κούρεμα μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ χαιρέτισε τη συμφωνία των Βρυξελλών για την Ελλάδα ενώ εν μέσω κριτικής οι Σοσιαλδημοκράτες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσουν τη συνέχιση της βοήθειας.
“Η απόφαση είναι ένα θετικό σημάδι για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης”, σχολίασε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ, προσθέτοντας ότι “δείχνει την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης χρέους”. Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η σαφής διαπραγματευτική γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης

ανταμείφθηκε. Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα καλείται τώρα να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα μέτρα.
Να επιδείξει τώρα η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ζήτησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε. Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει ένα νέο κούρεμα σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τη Deutche Welle, μιλώντας νωρίτερα στη γερμανική ραδιοφωνία ο κ. Μπρούντερλε δήλωσε ότι το βήμα αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει αργότερα μέρος μιας λύσης.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής της Κ.Ο. των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων. “Δεν πρόκειται να υποδείξω συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”, όπως είπε. Τόνισε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα κληθεί να αποφασίσει η γερμανική βουλή, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, όπως το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να εξετάσει καταρχήν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, όπως είπε.

Πάντως, ο κ. Στάινμαγερ, που ανήκει στο κόμμα του Π. Στάινμπρουκ έκανε λόγο για μια προσωρινή λύση και εκτίμησε ότι και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μέρκελ, το νέο κούρεμα απλώς αναβλήθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές. “Δεν αποφεύχθηκε, αλλά αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα