Η θέση ελληνικών πανεπιστημίων με βάση την κατάταξη Times Higher Education

Σε υψηλή θέση κατατάχθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βάση τα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης πανεπιστημίων «Times Higher Education World University Rankings». Συνολικά, η Ελλάδα έχει φέτος δέκα πανεπιστήμια στην κατάταξη,

δύο περισσότερα σε σχέση με την κατάταξη του 2018 και κατά τρία σε σχέση με την αντίστοιχη του 2017.

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, στην σειρά 351-400 παγκόσμια. Δεύτερο, στις θέσεις 501-600, έρχεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 601-800, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 801-1000. Τελευταίο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, το Δημοκρήτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις θέσεις 1000+.

Όσον αφορά την κορυφή της κατάταξης, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην 1η θέση της κατάταξης, ενώ το πανεπιστήμιο του Cambridge έπεσε στην 3η θέση. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ανέβηκε τρεις θέσεις και είναι πλέον στη δεύτερη, ενώ πανεπιστήμια όπως το Stanford, το Yale, το Harvard και το Imperial College του Λονδίνου εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα.

Η κατάταξη του Times Higher Education μαζί με το QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και εγκυρότητα διεθνώς.

Ο συγκεκριμένος φορέας, επέλεξε για φέτος 1.400 Πανεπιστήμια, τα οποία θεωρείται ότι ηγούνται της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως από 92 χώρες.

Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες: διδασκαλία (30%), έρευνα (30%), ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%), διεθνής διάσταση (7,5%), έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (2,5%).

Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε παρέχοντας βιβλιομετρικά και άλλα δεδομένα που βασίστηκαν σε 77,4 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 12,8 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις όλων των κατηγοριών (ερευνητικά άρθρα, άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία, κ.α) των τελευταίων πέντε ετών. Στις πηγές των δεδομένων περιλαμβάνονται 23.400 ακαδημαϊκά περιοδικά που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Scopus του Elsevier την περίοδο 2014-2018. Αντίστοιχα οι ετεροαναφορές που έχουν συλλεχθεί αφορούν τα τελευταία έξι χρόνια (2014-2019).

Keywords
Τυχαία Θέματα