Η Τουρκία θέλει να μεσολαβήσει για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια «τετραμερή συνάντηση» με τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό τη διοργάνωση μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένα σε ουκρανικά λιμάνια που τελούν υπό αποκλεισμό ή υπό ρωσική κατοχή και η μεταφορά τους καθίσταται επικίνδυνη από την ύπαρξη ναρκών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

«Αυτό

το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αποναρκοθέτηση θαλάσσιων οδών», είπε, αναφερόμενος στη δημιουργία «ασφαλών οδών» στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η αποναρκοθέτηση θα διαρκούσε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

«Η Τουρκία υποστηρίζει αυτό το σχέδιο και αναμένει την απάντηση της Ρωσίας. Οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στρατιωτικών συνεχίζονται», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν η Ρωσία απαντήσει ευνοϊκά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για να μελετηθεί λεπτομερώς (σ.σ. το σχέδιο,) με τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες όλων», συνέχισε ο υπουργός: «Η Ρωσία θέλει τη διαβεβαίωση ότι τα πλοία δεν θα φέρουν όπλα και η Ουκρανία θέλει να είναι σίγουρη ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους διαδρόμους για να επιτεθεί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τονΡώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα για να συζητήσει το θέμα των εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια υπό την απειλή μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, χωρίς όμως η συνάντηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούρατζιτς, υπογράμμισε εκ νέου σήμερα τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτήν την υπόθεση.

«Είμαστε σε στενή επαφή και εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για το θέμα», διαβεβαίωσε, πιστεύοντας ότι «ο ρόλος του τουρκικού στρατού θα είναι καίριας σημασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα