Η “τρόικα των Καζάκων” επέστρεψε για τη ΛΑΡΚΟ
Παλιοί γνώριμοι της ΛΑΡΚΟ και με πλούσια ιστορία είναι όπως φαίνεται οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την ελβετική εταιρεία TELF AG, η οποία όπως αποκάλυψε η Κ την προηγούμενη Κυριακή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προβληματική βιομηχανία σιδηρονικελίου και μάλιστα έχει αρχίσει να κάνει δοκιμές πρόσμειξης του ελληνικού μεταλλεύματος με μετάλλευμα από τη Γουατεμάλα.
Στην προσπάθειά του να βρει κάποιος τους ιδιοκτήτες του υποψήφιου
Η TELF είναι ο εμπορικός βραχίονας της Eurasian Resources Group (ERG) στον κλάδο του σιδηρονικελίου ενός ομίλου με έδρα το Καζαχστάν. Η ERG ελέγχεται από την αποκαλούμενη τρόικα ή τρίο των Καζάκων Αλεξάντερ Μασκέβιτς, Πατόχ Σατζίεφ και Αλιτζάν Ιμπραγκίμοβ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φέρονται να αντιμετωπίζουν σωρεία νομικών προβλημάτων ή και κατηγοριών από κατά τόπους εποπτικές αρχές και επιπλέον αναφέρονται από τη Διεθνή Διαφάνεια σε λίστα φυσικών προσώπων σχετική με έρευνες για περιστατικά απάτης δώροδοκίας και διαφθοράς.
Μια άλλη ελεγχόμενη από την ERG είναι η εταιρεία συμμετοχών Cunico Resources με έδρα το Αμστερνταμ Το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Cunico ελέγχει η ERG μέσω δύο θυγατρικών της, της Marketing με έδρα τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου του Ντουμπάι και της International Mineral Resources IMR με έδρα το Λονδίνο.
Το όχι τόσο μακρινό 2009 η Cunico είχε εκδηλώσει και πάλι ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ Τότε ωστόσο η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική σε σχέση με σήμερα. Το «τρίο των Καζάκων» ήλεγχε διά της IMR μόνο το 50% Το άλλο 50% κατείχε η BSG Resources του Ισραηλινού μεγιστάνα Μπένι Στάινμετζ με έδρα τα νησιά Γκέρνσεϊ . Σήμερα η BSGR ελέγχει από τίποτα έως10% το πολύ. Επίσης εκείνη την εποχή επικεφαλής της Cunico ήταν ο κ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ.
Η ελληνική κοινότητα xns Cunico ήταν πολυπληθής καθώς ο κ. Δασκαλάκης είχε προσλάβει κι άλλους Έλληνες που είχαν περάσει από τη ΛΑΡΚΟ και απασχολούνταν πλέον στα μεταλλεία που είχε αγοράσει η Cunico στα Σκόπια, στο Κόσοβο, στην Αλβανία και στη Ζάμπια. Εκείνη τη χρονιά το 2009 ο τότε διευθύνων σϋμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ φερόταν να έχει ταξιδέψει στα Σκόπια για να συναντηθεί με τον Δασκαλάκη για την υπόθεση τηςΛΑΡΚΟ. Σήμερα ο Δασκαλάκης δεν εργάζεται πλέον στην Cunico.
Ωστόσο το τρίο των Καζάκων φαίνεται παρά την απομάκρυνση του πρώην στελέχους τους και στελέχους της ΛΑΡΚΟ δεν ξέχασε την ελληνική εταιρεία. Βρήκε άλλον τρόπο προσέγγισης, αυτή τη φορά μέσω τε TELF. Όπως αποκάλυψε η «Κ» στελέχη της βρίσκονται εδώ και μήνες σε επαφές τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη όσο και με τη ΔΕΗ στην οποία η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 300 εκατ. Ευρώ.
Πιθανόν όμως την ελληνική μεταλλουργία να μην έχουν ξεχάσει ούτε παλαιοί συνεργάτες των Καζάκων όπως ο Στάινμετζ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, την κυβέρνηση έχει προσεγγίσει και εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων με τεχνογνωσία και δραστηριότητα στο αντικείμενο.
Η ταραχώδης πορεία των τριών συνεταίρων
Από αριστερά Αλεξάντερ Μασκέβιτς Πατόχ Σατζίεφ και Αλιτζάν ΙμπραγκίμοβΜπορεί τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή Τύπο να τους αποκαλούν το τρίο των Καζάκων στην πραγματικότητα όμως κανένας από αυτούς δεν είναι από το Καζαχστάν Ο Μασχέβιτς είναι Κιργίζιος και οι Σατζίεφ και Ιμπραγκίμοβ Ουζμπέκοι. Ωστόσο και οι τρεις βρέθηκαν ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών μετά την περεστρόικα και βρήκαν «φιλοξενία» στο Καζαχστάν του πανίσχυρου καθεστώτος Ναζαρμπάγεφ για να αναπτύξουν διεθνώς τις δραστηριότητες τους. Αλλα κοινά μεταξύ τους είναι η αγάπη για τα πολυτελή γιοτ ( το 100 μέτρων Dynasty είχε αγκυροβολήσει πέρυσι στην Κεφαλονιά) αλλά και οι δικαστικές περιπέτειες τους. Στις αρχές του 2000 όταν είχαν επιλέξει να εγκατασταθούν στις Βρυξέλλες διεξήχθη εις βάρος τους δικαστική έρευνα για καταγγελίες περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αν και αρνήθηκαν τη βασιμότητα των καταγγελιών κατέληξαν σε συμβιβασμό με τις βελγικές αρχές πληρώνοντας πρόστιμο 522.000 ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού και του βελγικού Τύπου ο συμβιβασμός των τριών με τις βελγικές αρχές για τον οποίο απαιτήθηκε και νομοθετική ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα πιέσεων του τότε Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Ναζαρμπάγεφ, προκειμένου να κλείσουν οικονομικές συμφωνίες ύψους 2 δισ ευρώ μεταξύ της Γαλλίας και του Καζαχστάν. Μια άλλη χρονική στιγμή που οι τρεις ολιγάρχες προσείλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και των Αρχών της Βρετανίας αυτή τη φορά ήταν το 2013. Η ERG ονομαζόταν ακόμη Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC) και με αυτή την επωνυμία είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Γρήγορα περιελήφθη στον FTSE 100 και εξ αυτού του λόγου προσείλκυσε και θεσμικούς επενδυτές, όπως ασφαλιστικά ταμεία . Ωστόσο από το 2011 η μετοχή άρχισε να κατρακυλάει καθώς κυκλοφορούσαν φήμες για υποθέσει διαφθοράς και κακές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. «Εκεί μέσα μοιάζει περισσότερο με Σοβιετία παρά με City» είχε δηλώσει τότε ένα μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ της ENRC. Τελικά τον Νοέμβριο του 2013 και ενώ η μετοχή είχε υποχωρήσει κατά 85% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της οι ιδρυτές της αποφάσισαν να τη βγάλουν από το χρηματιστήριο. Έκτοτε η υπόθεση της ENRC και οι καταγγελίες περί απάτης, δωροδοκίας και διαφθοράς που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της ή των θυγατρικών της στο Καζαχστάν και στην Αφρική, ερευνώνται από το Serious Fraud Office της Μεγάλης Βρετανίας. Η έρευνα είναι ακόμη ανοικτή.
Δυναμική είσοδος με άδοξο τέλος σε Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο
Πριν φτάσουν στην Ελλάδα για δουλειές οι τρεις ολιγάρχες δια tτης ENRC, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε ERG είχαν ισχυρή παρουσία σε γειτονικές χώρες κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία όπου απέκτησαν δύο μεταλλουργίες στο Κόσοβο και την Αλβανία δια της Cunico. Ωστόσο οι εταιρείες δεν πήγαν καλά. Πρόσφατα υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης ενώ η εταιρεία του Κοσόβου τέθηκε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.. Η πτώχευση άφησε κάποια σημάδια στη θυγατρική της Εθνικής στα Σκόπια και στον ΟΛΘ. Παράλληλα οι Αρχές της Β. Μακεδονίας ερευνούν ποινικά αδικήματα από ντόπια και ξένα πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρείας ενώ εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες για τον πρώην γενικό διευθυντή του εργοστασίου και συγγενή ενός εκ των συνιδιοκτητών.
Παρά τις αναποδιές στη γειτονία μας η ERG επιμένει στην περιοχή κοιτάζοντας και πάλι τη ΛΑΡΚΟ. Αυτή τη φορά δεν είναι η Cunico ο πολιορκητικός κριός αλλά η TEFL.
Η TEFL εμφανίζεται να έχει ως μεγαλομέτοχο τον Ρώσο ολιγάρχη Στάνισλαβ Κοντρασόφ, ο οποίος ήταν μέτοχος επίσης σε τρείς τράπεζες που χρεοκόπησαν. Στο site της ERG, η TEFL αναφέρεται ως εταιρεία του ομίλου που ασχολείται με την εμπορία σιδηρονικελίου.
Αλλά και η Cunico δεν είναι εντελώς εκτός του κάδρου αφού ελέγχει δυο μεταλλεία της Γουατεμάλας από την οποία έρχεται το μετάλλευμα για τις δοκιμές εμπλουτισμού του μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ. Για όσο τα ελέγχει αφού κι εκεί φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα.
Στο τέλος του 2017 δεν μπόρεσε να πληρώσει κάποιες δόσεις του τιμήματος εξαγοράς των μεταλλείων στην Anfield Gold που ήταν η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του.
Δεδομένου του track record των μετόχων και των εταιρειών τους στην περιοχή, κάποιοι βλέπουν με καχυποψία την επανεμφάνισή τους στην Ελλάδα. Το να αγοράζει η ΛΑΡΚΟ το μετάλλευμα της Γουατεμάλας θα ήταν μια ανάσα παρατηρούν.
Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων (commodities) και ειδικά των μεταλλευμάτων τα έχει αυτά. Και πολλούς ολιγάρχες και offshore εταιρείες τα ίχνη των ιδιοκτητών των οποίων χάνονται μέσα από δαιδαλώδες διαδρομές σε φορολογικούς παραδείσου. Καθώς οι διεθνείς παίκτες της αγοράς δραστηριοποιούνται σε χώρες με ασθενείς θεσμούς υπάρχουν συχνά κρούσματα και έρευνες για διαφθορά δωροδοκίες κ.λπ.
To ερώτημα είναι αν έχουν πραγματικά ενδιαφέρον να επενδύσουν στη ΛΑΡΚΟ ώστε να διασωθεί η εταιρεία.
Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πάτωσαν η «πρόθυμη» Παπακώστα και ο «πολυδιαφημισμένος» Τσιτουρίδης
- Οριακά πάνω από το 3% για το Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη
- Αυτές είναι οι Ελληνίδες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή
- Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία με φόντο τις Πρέσπες
- Βιώσιμη ανάπτυξη: Η L'Oreal επιδιώκει τον μετασχηματισμό της
- Θρίλερ με την είσοδο του ΜέΡΑ25 στην Ευρωβουλή
- Nέα παράταση για το καζίνο στο Ελληνικό
- Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την αποχή
- J.P. Morgan: Φιλικές προς την αγορά οι πρόωρες εκλογές
- Νίκος Παππάς: Η αποχή αιτία για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την αποχή
- Η “τρόικα των Καζάκων” επέστρεψε για τη ΛΑΡΚΟ
- Η «μάχη» της τηλεθέασης στη βραδιά των εκλογών
- Wood: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα – Θετική για τις τράπεζες, σε ποιες μετοχές ποντάρει
- Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή
- Μεϊμαράκης: Η ΝΔ το μόνο κόμμα στο ΕΛΚ που κατέγραψε άνοδο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Η “τρόικα των Καζάκων” επέστρεψε για τη ΛΑΡΚΟ
- Μεϊμαράκης: Η ΝΔ το μόνο κόμμα στο ΕΛΚ που κατέγραψε άνοδο
- Πρώτη φορά Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή
- Η «μάχη» της τηλεθέασης στη βραδιά των εκλογών
- Wood: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα – Θετική για τις τράπεζες, σε ποιες μετοχές ποντάρει
- Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την αποχή
- Ικανοποίηση για τη νίκη και τη μεγάλη διαφορά στην σύσκεψη τομεαρχών της ΝΔ
- H Κομισιόν ενέκρινε το νέο ιταλικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών
- Συνελήφθη ο δεύτερος δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου
- Μοτοδυναμική: Στα 10.530.000 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτά είναι τα έξι μαθήματα των ευροεκλογών
- Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Αποστολή 8 γερμανικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις ΑΠΕ
- Βγήκε από την εντατική ο Δημήτρης Κουφοντίνας
- Πάτωσαν η «πρόθυμη» Παπακώστα και ο «πολυδιαφημισμένος» Τσιτουρίδης
- Ανακοίνωση Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
- Π. Χρηστίδης: Προσωπική ήττα του κ. Τσίπρα το εκλογικό αποτέλεσμα
- Βγήκε από την Εντατική ο Κουφοντίνας
- Χρ. Μαντάς: Έχουμε να κάνουμε πολλά για να αναστρέψουμε το κλίμα
- Συναγερμός στις Βρυξέλλες λόγω απειλής για βόμβα
- Καββαθάς: Τα αποτελέσματα των εκλογών οφείλουν να προβληματίσουν