Η “βόμβα” του ιδιωτικού χρέους των 242,6 δισ και τι δεν καταλαβαίνουν Κράτος, Τράπεζες, Εταιρείες Διαχείρισης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το ιδιωτικό χρέος έφτασε τα 242,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Το μεγαλύτερο ποσό, 108,1 δισ. είναι στην Εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δισ. ευρώ σε τράπεζες και Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Η επιδείνωσή του, θεωρείται βέβαιη καθώς το lockdown

πιέζει αφόρητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πέρα από τις όποιες (τσουρούτικες) ρυθμίσεις γίνονται από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων, πέρα από τις συνεχείς μεταθέσεις πληρωμών από το κράτος, θα έλθει η ημέρα που οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρωθούν, παράλληλα μάλιστα με τις νέες που τα “τρέχουν”.

Αυτά που δείχνει να μην έχουν καταλάβει οι υπεύθυνοι που ζητούν να πληρωθούν, είναι δύο πράγματα:

Ότι οι Έλληνες, πέραν ενός 10-15%, δεν είναι μπαταχτσήδες, ούτε στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πριν τα μνημόνια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες δεν ξεπέρασαν ποτέ σε ποσοστό το 8%, ενώ τα χρέη στην Εφορία αφορούσαν κυρίως μεγάλες πτωχευμένες ή ανύπαρκτες εταιρείες.Ότι πληττόμενοι από την κρίση του κορωνοιού ΔΕΝ είναι μόνο εκείνοι που περιλαμβάνονται στα “μοντέλα” ανάλυσής τους και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενισχύονται με κρατικό χρήμα. Πληττόμενοι ΕΜΜΕΣΩΣ είναι όλοι, καθώς η “απληρωσιά” έχει κυριαρχήσει  στην αγορά με “πάτημα” τον κορονοιό. Ερώτηση: Γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι εύρωστες και υγιείς, που έχουν ανά πάσα στιγμή ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται …αβέρτα από την ΕΚΤ πληρώνουν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές τους; Κλείνοντας την κάνουλα, το μόνο που κάνουν είναι να διευρύνουν το πρόβλημα επαγγελματιών, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ακόμα και αυτών που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν πρόβλημα. Άλλη ερώτηση: Πως ένα νοικοκυριό εργαζομένων με Χ εισόδημα και ψ υποχρεώσεις στις τράπεζες είναι δυνατόν με το μισό εισόδημα ή με τα 534 ευρώ να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του; Και γιατί χρεώνεται με τόκους ακόμκα και για τις μικροκαθυστερήσεις πληρωμών, όπως το “απειλούν” με καθημερινά τηλεφωνήματα οι περίφημες εταιρείες που εκπροσωπούν τις τράπεζες;

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή”σε αυτό το στάδιο ενδέχεται να χρειαστούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής που ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από τον δημόσιο τομέα. Τέτοιες παρεμβάσεις που αφορούν ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να έχουν διαφανείς κανόνες και κριτήρια και να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα