Στο Μαξίμου σήμερα ο Ιερώνυμος – «Ιερός πόλεμος» Εκκλησίας – κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 7.30 μμ στο μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, μετά από αίτημα της Ιεράς Συνόδου, με φόντο τον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό

Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών. Επίσης, για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο. Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, καθώς επίσης και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Αίτημά τους, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση. Η ΙΣΙ συνήλθε σήμερα στη δεύτερη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών. Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Θέμα Φίλη έθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδιάρης, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν συζητά το θέμα με τον Υπουργό Παιδείας.

Αναφορικά με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από χθες, με αφορμή την αποστροφή του Ιερώνυμου η οποία ερμηνεύτηκε ως πρότασή του για δημοψήφισμα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα», κάτι που είχε διευκρινίσει εξ αρχής και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

«Δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της» είπε από το βήμα της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην Εκκλησία και συμπλήρωσε ότι, «αν το θελήσει και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Επιπλέον, η αναφορά προκάλεσε ταραχές και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με πολλούς να συγκρίνουν τον Ιερώνυμο με τον Χριστόδουλο και την πρότασή του για δημοψήφισμα για τις ταυτότητες.

«Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ.Κονιδάρης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

H εισήγηση Ιερώνυμου στην Ιερά Σύνοδο

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, τονίζοντας ωστόσο πως αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση να το επιβάλει μονομερώς τότε «ο ευλαβής ελληνικός λαός θα δώσει οριστική απάντηση».

Όπως είπε επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της, ενώ παράλληλα προκάλεσε την Πολιτεία να επιχειρήσει διαχωρισμό «αν έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού».

«Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως.

Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος δανειζόμενος, όπως σημείωσε, «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «η Εκκλησία, η οποία οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο “χωρισμός” στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθεί μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, ‘’θάττον η βράδιον’’ ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός».

«Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’». «Προφανώς», πρόσθεσε, «μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία».

Όπως σημείωσε, η εντυπωσιακή ιστορική αντοχή της πνευματικής σχέσης της Εκκλησίας με τον λαό παραμένει αλώβητη ή και ενισχύεται από τις ιδεολογικές προκλήσεις. Εξάλλου, με κριτική διάθεση απέναντι στις τοποθετήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τα ζητήματα της επικαιρότητας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «ο δημόσιος λόγος έχει βομβαρδιστεί με ανεξήγητη φλυαρία, με ατεκμηρίωτη πολυλογία, με λόγια, λόγια, λόγια».

Keywords
Τυχαία Θέματα