Ινδονησία: Στους 373 ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι

Το τσουνάμι στην Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 1.400 στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος. «Τραυματίστηκαν 1.459 άνθρωποι και 128 συνεχίζουν να αγνοούνται», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Ο

προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές εκατοντάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, τα οποία έπληξαν τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας γύρω στις 21.30 τοπική ώρα, το Σάββατο το βράδυ. Το τσουνάμι προκλήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Μάλιστα σύμφωνα με επιστήμονες λεπτά πριν το τσουνάμι χτυπήσει τις ινδονησιακές ακτές ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας πλευράς του ηφαιστειογενούς νησιού Ανάκ Κρακατάο βυθίστηκε στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να προκληθούν τα φονικά κύματα.

Οι επιστήμονες επικαλέστηκαν και εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. «Η επικρατέστερη θεωρία είναι αυτή της υποβρύχιας κατολίσθησης», δήλωσε ο Σαμ Τέιλορ Οφορντ, σεισμολόγος στο Ουέλιγκτον. «Οταν ένα κομμάτι στεριάς καταλήγει στον ωκεανό μετατοπίζει την επιφάνεια της θάλασσας προκαλώντας το τσουνάμι», πρόσθεσε.

Interesting #Sentinel1 observation of Anak Krakatau. Did part of the volcano collapse? https://t.co/Q9jcZk7x5P

— Jonathan Amos (@BBCAmos) December 23, 2018

How can a land-based #volcano cause a #tsunami?
Unfortunate events at Jakarta, Indonesia were likely caused by #earthquake from volcanic activity of #Krakatau , releasing loosely created side of volcano—#landslidehttps://t.co/F5BmqjudyQ @GeoscienceAus #EarthScience #geology pic.twitter.com/YnkfUPkqQE

— NESTA-US (@NESTA_US) December 23, 2018

Ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, Πουρβό Νουγκρόχο, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, όμως οι διασώστες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.

Βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο κατέγραψαν τη στιγμή αμέσως μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Aerial footage shows thick plume of smoke and ash above the Anak Krakatau volcano after its eruption was believed to have triggered a tsunami that killed at least 280 people in Indonesia. https://t.co/xL8WhXiG3P pic.twitter.com/iFpYP9S7Q6

ABC News (@ABC) December 24, 2018

The eruption of the Anak Krakatau, Indonesia that caused a tsunami.
Listen to the sound.

December 22, 2018#krakatau #Krakatoa #indonesia #indonesia #tsunami #volcano pic.twitter.com/vS44pHL5kN

— Buitengebieden (@buitengebieden) December 23, 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα