ΙΟΒΕ -Ν.Βέττας: Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών
Μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νικόλαος Βέττας, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται 25 μεγάλες επιχειρήσεις, που θα έρθουν και θα επενδύσουν στη χώρα και θα προσλάβουν από 1000 ανθρώπους η καθεμία». Τα στατιστικά στοιχεία, που φέρνουν την Ελλάδα
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
«Αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το 2016, χρειάζεται μια οργάνωση παραγωγής προσανατολισμένη σε πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Το 2008 η αξία των εισαγωγών στη χώρα υπερέβαινε κατά 31 δισ. ευρώ εκείνη των εξαγωγών. Η θετική προσαρμογή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, συνδέεται κυρίως με μείωση των εισαγωγών λόγω της οικονομικής κρίσης (που περιόρισε τη δυνατότητα των καταναλωτών για αγορές ακριβών εισαγόμενων προϊόντων), παρά με άνοδο των εξαγωγών.
«Αν δεν θέλουμε να φτωχύνουμε κι άλλο, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση με προσανατολισμό την καινοτομία, δεδομένου ιδίως ότι, παρά τα όσα ακούγονται για το υψηλό επίπεδο του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, στις διεθνείς αξιολογήσεις PISA, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία μεταξύ 30 χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τις επιδόσεις των μαθητών στη γλώσσα και τα μαθηματικά”.
“Οι Έλληνες δείχνουν να διακατέχονται από ισχυρό φόβο αποτυχίας, φαινόμενο που μπορεί να σχετίζεται τόσο με το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει τις δεύτερες ευκαιρίες, όσο και με την έλλειψη χρηματοδότησης.
Στη διάρκεια των ετών της κρίσης, μειώθηκαν τα άτομα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών, ενώ αυξήθηκαν εκείνα που δραστηριοποιούνται λόγω ανάγκης.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Κατά τον κ. Βέττα, οι Ελληνίδες επιχειρηματίες είναι λιγότερες από τους άντρες συναδέλφους τους, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργούν περισσότερες επιχειρήσεις με τεχνολογία αιχμής (εντελώς νέες τεχνολογίες), από ό,τι οι άνδρες. Επιπλέον, υψηλότερο είναι στα αρχικά στάδια και το καινοτομικό περιεχόμενο των επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες, ενώ οι καινοτομικές γυναικείες επιχειρήσεις, δεν δείχνουν να επηρεάζονται από την κρίση.
Οι γυναίκες υστερούν σε αυτοπεποίθηση από τους άνδρες αν και έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί η επιχειρηματικότητα των γυναικών μειώθηκε κατά σχεδόν 13% το 2014, όταν των ανδρών αυξήθηκε κατά 5,9%. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις γυναικών υστερούν στον εξαγωγικό προσανατολισμό, έναντι εκείνων των ανδρών.
Ελ. Βόζεμπεργκ: Κάτω από τη γυάλινη οροφή παραμένουν οι γυναίκες
Κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημείωσε ότι δυστυχώς, η λεγόμενη «γυάλινη οροφή» στην επαγγελματική και επιχειρηματική καριέρα των γυναικών, που περιορίζει την ανέλιξή τους, εξακολουθεί να υπάρχει, γεγονός που τεκμηριώνεται και στατιστικά. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχουν στερεότυπα και νοοτροπίες, που δεν έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε, ίσως και γιατί κάποια συμφέροντα που εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση, ενδέχεται να βολεύονται πίσω από αυτές τις αντιλήψεις» σημείωσε η κα Βόζεμπεργκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 59% των πτυχιούχων είναι γυναίκες, μόλις το 18% αυτών εκπροσωπείται στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η ΕΕ δεν μένει αδιάφορη απέναντι στις ανισότητες
Πάντως, όπως επισήμανε, η ΕΕ δεν μένει αδιάφορη απέναντι σε αυτές τις ανισότητες. Μεταξύ άλλων, έχουν δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καθοδήγηση Γυναικών Επιχειρηματιών και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιθυνόντων για την Προώθηση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ενώ «τρέχουν» και προγράμματα όπως το Progress.
Την επιχειρηματική της πορεία ως δυναμική επιχειρηματίας παρουσίασε ακολούθως η Ξένια Κούρτογλου (τής Focus Bari), ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, ο πρόεδρος του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Απόστολος Αιγυπτιάδης και πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, Λιάνα Γούτα. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους Φώτη Δραγανίδη (Microsoft Hellas), Κατερίνα Νένδου (Select/ΣΒΒΕ), Κωνσταντία Παπαποστόλου (Eurobank), Δημήτρη Σουμπενιώτη (ΠΑΜΑΚ) και Λιάνα Γούτα (ΤΟΓΜΕ-ΕΕΔΕ).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η τροφή που καταπολεμά την παχυσαρκία
- Ευκαιρία να ξεβρωμίσει λίγο η δημοσιογραφία
- Σημαντική επιδείνωση του καιρού
- Πώς κάνετε την καθημερινότητά σας δυσκολότερη
- Ομπάμα: Θα μείνω στην Ουάσινγκτον μέχρι να τελειώσει η κόρη μου το σχολείο
- «Σκόρπισε» τη Βαγιεκάνο, έγραψε ιστορία η Μπαρτσελόνα
- Ερχονται κατασχέσεις - εξπρές για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
- Συρία: Το Χαλέπι μετατρέπεται σε νέα... Σρεμπρένιτσα
- Κομισιόν και ευρωδικαστήριο κρίνουν την τύχη ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2016
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2016
- Β.ΣΟΙΜΠΛΕ: ΑΛΛΟ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ο.ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ
- Wall Street: Μικρή άνοδος
- ΙΟΒΕ -Ν.Βέττας: Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών
- Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν πάμε στη σύσκεψη της Παρασκευής για να τσακωθούμε
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΙΟΒΕ -Ν.Βέττας: Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών
- Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν πάμε στη σύσκεψη της Παρασκευής για να τσακωθούμε
- Β.ΣΟΙΜΠΛΕ: ΑΛΛΟ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ο.ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2016
- Wall Street: Μικρή άνοδος
- ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – FT: Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας – Οι μη Σύροι, που φτάνουν στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία
- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Μικρή πτώση στα 34,57 δολάρια
- Ρ.Πρόντι: Βοήθεια στην Ελλάδα γιατί οι πρόσφυγες θα έλθουν μέσω Αδριατικής…
- Ευ.Βενιζέλος: Η πολιτική αβεβαιότητα δεν επιτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων
- Περίεργο και θετικό(!) δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung – Ο Σόιμπλε έτοιμος για παραχωρήσεις στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θέλετε να γίνετε πιο αισιόδοξοι;
- Η τροφή που καταπολεμά την παχυσαρκία
- Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για διαμόρφωση κοινής γραμμής για το προσφυγικό
- Έργα από τη Συλλογή Κολλιαλή ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη
- Από "χίλια κόσκινα" οι δαπάνες της Υγείας
- Ευκαιρία να ξεβρωμίσει λίγο η δημοσιογραφία
- Χιλιάδες ιστοσελίδες κινδυνεύουν από μια νέα κυβερνο-επίθεση
- Πωλητήριο από εβδομάδα στα Airbus της πρώην Ολυμπιακής
- Μετοχικές Ιστορίες
- Ζήτησαν από τους υπουργούς να παραδώσουν τα κινητά τους πριν τη συνεδρίαση (φωτο)