ΙΟΒΕ: Κατασκευές και υπηρεσίες ενίσχυσαν τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο
Ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες, υψηλότερα από ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (101,8 μονάδες), αλλά χαμηλότερα έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και ευρύτερα στην ΕΕ.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν ήπια στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο, ενώ σε Κατασκευές και Υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώνονται.
Η βελτίωση του δείκτη αντανακλά
Επίσης, η θετική πορεία του τουρισμού με τον οποίο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα πλήθος ελληνικών νοικοκυριών, φαίνεται να τόνωσε σε κάποιο βαθμό τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου, ενώ και οι πολιτικές επιδοματικής στήριξης, στην ενέργεια αλλά και σε άλλους τομείς, φαίνεται πως έχουν επίδραση. Στον επιχειρηματικό τομέα, κινητικότητα υπάρχει κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στον σχετικά ετερογενή χώρο των Διάφορων Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (όπως στη διαφήμιση, συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες), καθώς αρκετά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ βρίσκονται ή πλησιάζουν σε στάδιο ωρίμανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες για το επόμενο διάστημα είναι ακόμα εξαιρετικά ισχυρές, καθώς τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Αναλυτικότερα:– στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν έντονα.
– στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν αισθητά.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων μεταβάλλονται ήπια.
– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν μόνο ελαφρά ανοδικά.
-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας παρουσίασαν σημαντική άμβλυνση, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση οι οποίες υποχώρησαν ηπιότερα. Παράλληλα επιδεινώθηκαν ελαφρά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και βελτιώθηκε οριακά η πρόθεση για αποταμίευση.
Βιομηχανία: Νέα επιδείνωση των προσδοκιών, έντονη υποχώρηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνεςΟ Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε εκ νέου τον Σεπτέμβριο, στις 98,2 μονάδες, από 101,2 μονάδες τον Ιούλιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησε έντονα.
Αναλυτικά:
α) Στο επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά και διαμορφώθηκε στις -9 μονάδες, από -6 μονάδες τον Ιούλιο, με το 21% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 12% (από 17%)να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε επίσης έντονα πτωτικά και πλέον είναι ισοσκελισμένο (από +18 μονάδες), με το 20% (από 27%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα ισοβαρές 21% (από 9%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο δείχνει αισθητή αποκλιμάκωση και διαμορφώθηκε στις +5 (από +18) μονάδες, με το 25% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 19% (από 8%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο μικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν περαιτέρω στις +19 (από +7) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις όμως για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού στράφηκαν σε θετικές (+7 από -3 μονάδες), ενώ αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες έγιναν αρνητικές και διαμορφώθηκαν στις -4 μονάδες (από +21).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +19 μονάδες από +23 με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 13% (από 5%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά όμως, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις +27 (από +16) μονάδες, με το 38% (από 30%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξησή τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους προκάλεσε επιβάτης
- Ουκρανικό: Όταν ο Ερντογάν πατά σε δύο βάρκες
- Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη της Φέτας
- Δύο σημαντικά Περιβαλλοντικά βραβεία για την πρωτοβουλία Just go Zero Tilos στην Polygreen και τον Δήμο Τήλου
- Οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
- Χρέος: Πτώση στο 161,6% του ΑΕΠ το 2023 - Συντηρητική η εκδοτική στρατηγική
- Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους για επιβάτη υπό την επήρεια αλκοόλ
- Κρεμλίνο: Είμαστε υπέρ μιας πιο «ισορροπημένης προσέγγισης», μετά την πρόταση Καντίροφ για χρήση πυρηνικών
- Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2023
- Ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΙΟΒΕ: Κατασκευές και υπηρεσίες ενίσχυσαν τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο
- Eurobank: Πώς επηρεάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο πληθωρισμός – 6 στις 10 είδαν αύξηση άνω του 10% στο κόστος
- Δημοσιονομικό συμβούλιο: Στο 2,1% η ανάπτυξη το 2023, στο 3,1% ο πληθωρισμός
- NEXI GROUP: Παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου και των μεσο-μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων
- Πτώση για την τιμή του φυσικού αερίου – Στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα
- Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία – Σκαρφάλωσε στο 83,5% – 1 δολάριο 18,5636 λίρες
- Ελεγχόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του προϋπολογισμού
- Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι – Περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου
- Επιστρέφει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
- Κρεμλίνο: Είμαστε υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων
- Νοκ άουτ για περίπου ένα μήνα ο Ελ Αραμπί
- Ουκρανικό: Όταν ο Ερντογάν πατά σε δύο βάρκες
- Συνεργασία Info Quest Technologies με Dahua Technologies Greece
- Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και Επίσημο Γεύμα στο Οινοποιείο CHÂTEAU NICO LAZARIDI
- GP Σιγκαπούρης: Από τι κρίθηκε ο αγώνας;
- ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου