ΙΟΒΕ: Σε υψηλό πολλών ετών οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σε υψηλό πολλών ετών ενισχύθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα οποία διαπιστώνουν άνοδο των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και της υποχώρησης των προβλέψεων για τα αποθέματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σκαρφάλωσε τον Μάρτιο στις 117,1 μονάδες (από 116,7 μονάδες τον Φεβρουάριο), μια επίδοση αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη

του 2021 (100,8 μονάδες). Μάλιστα, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, πρόκειται για υψηλό πολλών ετών.

Στους επιμέρους δείκτες, καταγράφηκαν τα εξής:

Εξασθένιση για το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόλησηΜείωση του δείκτη προβλέψεων για την παραγωγήΕνίσχυση του ισοζυγίου προβλέψεων για τις τιμέςΉπια άνοδος του ισοζυγίου των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις

«Οι συνθήκες στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο αναμένεται να διαμορφωθούν από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξαιτίας του πολέμου» εκτιμά, μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν και τα εξής:

Σημαντική άνοδος, και με θετικό πρόσημο πλέον το ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση Ενισχυμένο και αρνητικό το ισοζύγιο για τα αποθέματαΆνοδος για τα Καταναλωτικά αγαθά λόγω της αποκλιμάκωσης των αποθεμάτωνΉπια υποχώρηση για τα Ενδιάμεσα, και αισθητά εντονότερη για τα Κεφαλαιουχικά αγαθά, λόγω παραγγελιών και ζήτησης.

«Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας θα καθορίσουν τυχόν νέες πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής στο προσεχές διάστημα για την ανάσχεση του υψηλού ενεργειακού κόστους» προσθέτει το Ίδρυμα.

Την ίδια ώρα, η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας σημείωσε οριακή υποχώρηση τον Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παρέμειναν στους 4,8 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί στο 73,9%.

Αύξηση της απασχόλησης

Στο σύνολο του 2021 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε 5,0% ή κατά 18.900 άτομα (από τα 382.200 στα 401.200) σε σχέση με το 2020. Την ίδια περίοδο, η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 1,4% ή κατά 52.500 άτομα. Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο, η απασχόληση στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 13,2% (στα 420.700 άτομα) έναντι ανόδου 4,5% στο σύνολο της οικονομίας

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση σημείωσε οριακή ενίσχυση κατά 0,2% στο σύνολο του 2021 (στις 109,2 μονάδες), παρότι στο δ’ τρίμηνο υποχώρησε κατά 3,5% (στις 106,1 μονάδες από τις 109,9 μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2020).

Σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε η άνοδος των τιμών εισαγωγών τον Ιανουάριο, καθώς ανήλθε στο +32,3% από +23,9% τον Δεκέμβριο του 2021, δείγμα των πληθωριστικών πιέσεων από το εξωτερικό. Άνοδος παρατηρήθηκε και στον δείκτη τιμών παραγωγού του Φεβρουαρίου (21,9% από 21,1% τον Ιανουάριο).

Keywords
Τυχαία Θέματα