ΗΠΑ: Πιθανή μια ποινική δίωξη της Boeing για τα πολύνεκρα δυστυχήματα του ’18 και του ΄19

Δεν τήρησε η Boeing ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας, η οποία προέβλεπε ότι θα απέφευγε την ποινική δίωξη για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα του αεροσκάφους της 737 MAX που προκάλεσαν τον θάνατο συνολικά 346 ανθρώπων στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019 αντίστοιχα, όπως γνωστοποίησε με επιστολή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, με αποτέλεσμαη εταιρεία να είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να διωχθεί ποινικά.

Στο εξής, η Boeing μπορεί να διωχθεί ποινικά στις υποθέσεις αυτές, όπως αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή το υπουργείο Δικαιοσύνης, που προσθετει ότι μελετά τη δυνατότητα να ασκήσει ή όχι δίωξη κατά της εταιρείας που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση έπειτα από σειρά πρόσφατων ατυχημάτων.

«Θεωρούμε ότι τηρήσαμε τους όρους αυτής της συμφωνίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Boeing, δηλώνοντας έτοιμη «να απαντήσει» στον φάκελο που διαχειρίζεται ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Boeing παραβίασε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, καθώς, όπως αναφέρεται στην επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης: «Δεν σχεδίασε, δεν εφάρμοσε και δεν τήρησε πρόγραμμα, με στόχο τη συμμόρφωσή της με τους αμερικανικούς νόμους στο σύνολο των δραστηριοτήτων της… «Επειδή δεν τήρησε καθ’ ολοκληρίαν τους όρους και τις υποχρεώσεις, η Boeing μπορεί να γίνει αντικείμενο διώξεων (από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) για κάθε γνωστή από την κατηγορούσα Αρχή εγκληματική παράβαση».

«Είναι τεράστια νίκη… Μαχόμαστε για μία δίκη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από την Boeing και τους επικεφαλής της» δήλωσε η Κατρίν Μπερτέ, που έχασε την κόρη της Καμίγ στο αεροπορικό δυστύχημα της Ethiopian Airlines. «Είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά  θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε η Boeing να λογοδοτήσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολ Κασέλ, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων.

Οικονομική συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου 2021 η Boeing κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές Αρχές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτή τη συμφωνία, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι διέπραξε απάτη, με αντάλλαγμα την ανάκληση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ορισμένων διώξεων κατά της Boeing για τα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που οδήγησαν στην καθήλωση του στόλου των 737 MAX για 20 μήνες.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός δέχθηκε να καταβάλει ποινικό πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 1,77 δισεκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση προς τις αεροπορικές εταιρείες που αναγκάστηκαν να καθηλώσουν τα 737 MAX, καθώς και 500 εκατομμύρια δολάρια σε ταμείο για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των δύο δυστυχημάτων.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018, ένα 737 MAX 8 της εταιρείας Lion Air συνετρίβη στην θάλασσα περί τα δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, παρασύροντας στον θάνατο 189 ανθρώπους. Στις 10 Μαρτίου 2019, το ίδιο μοντέλο της Ethiopian Airlines συνετρίβη περίπου έξι λεπτά μετά την απογείωσή του κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, οδηγώντας στον θάνατο 175 ανθρώπους.

Οι έρευνες κατέληξαν σε δυσλειτουργία του λογισμικού του συστήματος αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους, το MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), και στην ελλιπή και ακατάλληλη εκπαίδευση των πιλότων.

«Πρώτο στάδιο»

Η αμφισβήτηση της τήρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας έρχεται σε μία περίοδο που η Boeing αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα παραγωγής που συνδέονται με τον ελαττωματικό ποιοτικό έλεγχο των αεροσκαφών της 737 MAX και 787 Dreamliner.

Η αποκόλληση κατά τη διάρκεια της πτήσης πόρτας στις 5 Ιανουαρίου σε καινούργιο αεροσκάφος της Alaska Airlines ξεκίνησε ένα φαινόμενο ντόμινο που οδήγησε στην αποχώρηση διευθυντικών στελεχών της Boeing, μεταξύ τους και ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβ Καλχούν (θα αποχωρήσει στο τέλος του 2024), και τον περιορισμό της παραγωγής των 737 MAX.

Πολλοί whistleblowers έχουν καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κονγκρέσου για να προειδοποιήσουν για «πολύ σοβαρά προβλήματα» στην γραμμή παραγωγής.

Τα τελευταία περιστατικά έχουν ενισχύσει την ανησυχία των Αρχών σχετικά με το αξιόπλοο αυτών των αεροσκαφών και την τήρηση των διαδικασιών ασφαλείας και παρέσυραν στη δίνη και την αμερικανική Αρχή πολιτικής αεροπορίας, την FAA.

Keywords
Τυχαία Θέματα