ΗΠΑ: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συνεδριάσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

22:49 5/8/2024 - Πηγή: BankWars

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής

Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 21.15. Παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του -σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios- ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

Ο ΟΗΕ ζητά “επείγουσα δράση” για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα -και πρωτίστως η προστασία των αμάχων-πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

«Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι -κυρίως γυναίκες και παιδιά-έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συνέχισε.

Keywords
Αναζητήσεις
ipa-to-symvoulio-ethnikis-asfaleias-tha-synedriasei-gia-tin-katastasi-sti-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα