Ιταλία: Έπεσε η κυβέρνηση Ντράγκι – Πρόωρες εκλογές – Αγωνία στην ΕΕ για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία

upd 21.50 Πέφτει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στην Γερουσία της Ιταλίας, από όπου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ζήτησε νωρίτερα ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, καθώς και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει απαρτία.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός έφυγε από την Γερουσία, όπως μεταδίδει η ιταλική La Stampa.

Τα ευρωπαϊκά βλέμματα στρέφονται

στην επόμενη ημέρα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται να οδηγεί την κούρσα με ποσοστά που ξεπερνούν το 22% με 23%, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κεντρώου – κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα που κινείται κοντά στο 22%.

Η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων καθώς το κύμα ακρίβειας εξακολουθεί να χτυπά την Ευρώπη. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Ρώμη έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη, ενώ οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιθυμούσαν την παραμονή του «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούσαν την περίοδο που η δημοσιονομική κρίση έπνιγε την ΕΕ.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης, αφήνει την εξουσία σε μια κρίσιμη – για την Ευρώπη – περίοδο που η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί σημαντική συσπείρωση.

Την ίδια στιγμή, η είδηση έχει κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ μέσα από τα δημοσιεύματα των οποίων αποτυπώνεται το κλίμα απογοήτευσης λόγω των νέων εξελίξων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ιταλία: Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι – Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από κεντροδεξιά και Πέντε Αστέρια

Το γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία ξεκίνησε ήδη στη Γερουσία της Ρώμης, σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός – απαιτείται το 50% των γερουσιαστών συν ένας – για να μπορέσει, η ψηφοφορία αυτή να θεωρηθεί έγκυρη.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι ο Ντράγκι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Λέγεται μάλιστα πως εκείνος θα μπορούσε να ανακοινώσει την απόφασή του ακόμη και αργότερα σήμερα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μένει να φανεί πώς θα πορευθούν από εδώ και πέρα οι πολιτικές δυνάμεις και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την αρχική ανακοίνωση της παραίτησης Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ιταλία όχι το 2023 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά το φθινόπωρο του 2022.

“Σέβομαι την κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν ζήτησα απόλυτες εξουσίες”

Λίγο νωρίτερα, στις δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει:

“Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, τη σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα