Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»
Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία.
Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική μονάδα της περιοχής. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους αγρότες της περιοχής και αφού σημείωσε ότι ο παγετός «επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας», δεσμεύτηκε ότι «η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα γίνει με ακρίβεια και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με δικαιοσύνη
«Βρεθήκαμε τις πρώτες μέρες του Απριλίου αντιμέτωποι με ακόμα ένα, δυστυχώς, ακραίο καιρικό φαινόμενο -έναν σπάνιο παγετό- ο οποίος επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:
«Έχω, ήδη, ζητήσει και θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα μία έκτακτη Σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για μία, ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ».
«Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όπου υπάρχει ανάγκη θα στηρίξουμε με περαιτέρω πόρους και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για καλλιέργειες ανταγωνιστικές, εξαγωγικές, οι οποίες στην ουσία σηματοδοτούν την αγροτική παραγωγή του μέλλοντος. Και θέλουμε να είμαστε πάντα κοντά σας, να ξέρετε ότι έχετε δυνατότητα να συνεχίσετε να επενδύετε σε αυτό το οποίο κάνετε και σε αυτό το οποίο αγαπάτε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι «ο παγετός έχει χτυπήσει πολλές μεριές της χώρας και ο πρωθυπουργός το παρακολουθεί κάθε μέρα, ενημερώνεται το πρωί και το απόγευμα». Προσέθεσε ότι πρέπει να «καρπίσουν πραγματικά τα δέντρα για να έχουμε μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς η οποία είναι μεγάλη σε όλη την Ελλάδα» ώστε ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει «αυτή τη νέα κρίση που έχει έρθει πάνω τους παραγωγούς μας».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η κρατική μέριμνα επεκτείνεται και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, όπως οι εταιρείες συσκευασίας. «Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια, οι παραγωγοί μας, είναι και ο κόσμος ο οποίος δουλεύει στα συσκευαστήρια και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από το κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους κάλυψη», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μετά τον «Ιανό» έχουμε πια εμπειρία ώστε η Πολιτεία να κινείται πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν.
Σημείωσε επιπρόσθετα ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, το οποίο τυποποιεί και οργανώνει τα θετικά μαθήματα τα οποία πήραμε από τη διαχείριση του “Ιανού” έτσι ώστε «να αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τις φυσικές καταστροφές με την ίδια αποτελεσματικότητα».
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα «πρέπει μεσομακροπρόθεσμα να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές».
Αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ‘50, «για να μπορούμε να αποτυπώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει ο κάθε παραγωγός και να συνδέσουμε την ασφαλιστική του κάλυψη με τις πραγματικές του ανάγκες».
Είπε επίσης ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα επικουρικά «να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη ασφάλιση γι’ αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν και να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον».
«Γιατί αυτό το οποία έχουμε, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έρχεται από το παρελθόν και το οποίο δεν ανταποκρίνεται, δυστυχώς, στις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή», επισήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επενδύει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τη σύγχρονη τεχνολογία που μας ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει πραγματικά μία ατμομηχανή ανάκαμψης».
Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -συνέχισε- αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει. «Δεν είναι μόνο ένα υπουργείο διαχείρισης επιδοτήσεων. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτό της δουλειάς, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μία τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει στην ουσία να ξεκλειδωθεί μέσα από τον πρωτογενή τομέα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του στην περιοχή του Σπαθοβουνίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος ΛΙβανός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και η βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Μαριλένα Σούκουλη.
Oι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία δεν συνεπάγονται και μείωση του εργατικού δυναμικού
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην βιομηχανική μονάδα της Calpak (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακά υστήματα, μεταξύ των προϊόντων της εταιρείας), όπου ενημερώθηκε για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της επιχείρησης, την προσαρμογή στις αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογική πρόοδος αλλά και για τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, ενώ από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάπτυξη ελληνικών «πράσινων» τεχνολογιών.
«Είναι η Ελλάδα που καινοτομεί, παράγει, και εναρμονίζεται και με τις επιταγές της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Γιατί ξεχνάμε ότι η πρώτη μορφή ΑΠΕ ήταν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, πριν φτάσουμε στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι επικεφαλής της εταιρείας, Παναγής και Κωστής Κωνσταντινίδης, είπαν στον πρωθυπουργό ότι παρά τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία το προσωπικό τής επιχείρησης έχει αυξηθεί, ενώ πολλές νέες θέσεις απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και είναι καλά αμειβόμενες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία δεν συνεπάγονται και μείωση του εργατικού δυναμικού που απασχολούν βιομηχανίες σαν την Calpak, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η επανεκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζόμενων, ώστε να μπορούν να κάνουν τη μετάβαση στις νέες ανάγκες της παραγωγής.
Οι αδελφοί Κωνσταντινίδη ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας. «Τώρα με τα νέα self-tests, τα οποία πια καθίστανται υποχρεωτικά για πολλές κατηγορίες εργαζόμενων, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε εβδομαδιαία βάση καθολικά το εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά στους χώρους εργασίας. Αλλά, βέβαια, πριν το κάνουμε εμείς, πολλές επιχειρήσεις νομίζω ήταν στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας ότι υποχρέωσή τους είναι η προστασία της υγείας των εργαζόμενων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ερντογάν εναντίον Τουρκοκυπρίων για το Κοράνι
- Ιράν: Βρέθηκε ο δράστης της επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ
- Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
- Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα self test στον ιδιωτικό τομέα
- Ποινική δίωξη για κακούργημα στον συλληφθέντα για την επίθεση σε βάρος εγκύου με καυστικό υγρό
- Στα χέρια της αστυνομίας συμμορία που ρήμαζε περίπτερα σε όλη τη χώρα
- Self-tests: Τι ισχύει από 19 Απριλίου για εργαζόμενους και εργοδότες-Για ποιους είναι υποχρεωτικό
- Τροχαίο στην Γαύδο: Τι κατέθεσε ο ιατροδικαστής για τα τραύματα της 27χρονης
- ΜPW Summit (βίντεο): Η κουλτούρα εργασίας, η ισότητα αμοιβών και η ευημερία των εργαζόμενων
- Θεσσαλονίκη: Υποχωρεί το ιικό φορτίο στα λύματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Στα χέρια της αστυνομίας συμμορία που ρήμαζε περίπτερα σε όλη τη χώρα
- Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στον 25χρονο
- Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία
- Self-tests στον ιδιωτικό τομέα – Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση
- Κρήτη: Ο δυνατός άνεμος έκοψε στη μέση κολώνα της ΔΕΗ
- Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»
- Τελευταία Νέα BankWars
- Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»
- Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στον 25χρονο
- Κρήτη: Ο δυνατός άνεμος έκοψε στη μέση κολώνα της ΔΕΗ
- Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία
- Στα χέρια της αστυνομίας συμμορία που ρήμαζε περίπτερα σε όλη τη χώρα
- Self-tests στον ιδιωτικό τομέα – Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση
- Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους
- Κυρ. Μητσοτάκης: Εργο 9 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της Διώρυγας Κορίνθου
- Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
- Ραούλ Κάστρο: Η CIA σχεδίασε το 1960 τη δολοφονία του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μόσχα: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Ναβάλνι λόγω της απεργίας πείνας στη φυλακή
- Συνάντηση της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου Charbel Wehbe
- Λιβανός: Αποζημίωση παραγωγών Νεμέας με βάση τα δεδομένα της καταστροφής
- «Μάχη» Βρετανίας - Γαλλίας για το φουά γκρα
- Επιστροφή στο γραφείο: Tι να περιμένουμε
- Η γλυκιά συνταγή του Άκη που θα λατρέψετε: Νηστίσιμη μπουγάτσα
- Ερντογάν εναντίον Τουρκοκυπρίων για το Κοράνι
- Ρωσία: Ο Ναβάλνι κινδυνεύει να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια εξαιτίας της απεργίας πείνας
- Μητσοτάκης: Θα γίνει ακριβής καταγραφή των ζημιών και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα
- DW: Ποιος πληρώνει τα χρέη της πανδημίας στην ΕΕ;