Κ. Μητσοτάκης: «Προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία με την Κίνα»

Με τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τζάο Λέτζι (Zhao Leji) συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η διμερής συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού και της ναυτιλίας.

Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας

για την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Επίσης, επεσήμανε ότι η στρατηγική της Ευρώπης για τον περιορισμό του κινδύνου (derisking) έχει στόχο να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού της και να εξισορροπήσει το εμπορικό της ισοζύγιο.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάο Λέτζι είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε πρόεδρε, χαίρομαι πάρα πολύ που σας ξαναβλέπω μετά την περσινή μου επίσκεψη στο Πεκίνο και που έχω την ευκαιρία να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Ξέρετε πόσο πολύ μεγάλη σημασία αποδίδουμε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι κάτι το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και πάλι κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Μου δίνεται η ευκαιρία τώρα να ανταποδώσω την πολύ ευγενική σας φιλοξενία. Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω την Κίνα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Προσβλέπουμε σε μία πολύ στενή συνεργασία με εσάς για την αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι οικονομικές μας σχέσεις εξελίσσονται σταθερά, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας η οποία παρατηρείται στο εμπορικό ισοζύγιο, με τη μεγαλύτερη διευκόλυνση πρόσβασης ελληνικών προϊόντων και εταιρειών στην αγορά της Κίνας. Από την άλλη, θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα μας παρέχει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον για όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, στον βαθμό που οι επενδύσεις αυτές είναι σύμφωνες με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, να τονίσω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης και είμαστε μία χώρα η οποία είναι σταθερά προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Και βέβαια, η επένδυση της Cosco στον Πειραιά συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση του λιμένα και του ρόλου του στη Μεσόγειο, και προσδοκούμε η επένδυση αυτή να επιφέρει τη δημιουργία ακόμα περισσότερων νέων θέσεων εργασίας και φυσικά την αύξηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Βέβαια, θυμάμαι την επίσκεψη την οποία είχαμε κάνει στο λιμάνι του Πειραιά, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, από τότε έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου και ενίσχυσης του λιμανιού του Πειραιά ως ενός από τα σημαντικότερα λιμάνια στην Ευρώπη. Στην επόμενη τοποθέτησή μου θα επανέλθω σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις πολιτιστικές, εμπορικές, τουριστικές μας σχέσεις αλλά με αυτή την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω και πάλι για την επίσκεψή σας στην Ελλάδα και αντιλαμβάνομαι ότι θα βρεθείτε και στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι τόπος καταγωγής μου και πιστεύω ότι θα διαπιστώσετε και εκεί το βάθος του Μινωικού Πολιτισμού και τις πολλές δυνατότητες τις οποίες έχουμε για τη σύσφιξη των πολιτιστικών μας σχέσεων».

Τζάο Λέτζι: «Αξιότιμε πρωθυπουργέ, χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά στην Αθήνα και πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να σας δώσω χαιρετισμούς και ευχές από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Και πρέπει να σας δώσω μεγάλα συγχαρητήρια επειδή, ως φίλος της Ελλάδας, χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η χώρα σας, υπό τη δυνατή διακυβέρνησή σας, βρίσκεται σε μία πορεία με ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και μετασχηματιστική ανάπτυξη μετά από δύσκολους καιρούς. Έχετε αναφερθεί στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ πριν από πέντε χρόνια. Όντως, αυτή η επίσκεψη γύρισε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Και μέσω των προσπαθειών μας οι δύο χώρες μας έχουν διαμορφώσει ένα πρότυπο σχέσης μεταξύ των χωρών που απολαμβάνουν παραδοσιακή φιλία, ουσιαστικές συνεργασίες και πολιτιστικούς διαλόγους. Και όμως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη και μέσω της επίσκεψής μου θέλω να επιβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας από την άποψη των κοινοβουλευτικών συνεργασιών».

Keywords
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-prosvlepoume-se-mia-steni-synergasia-me-tin-kina.htm
Τυχαία Θέματα