Κ. Μητσοτάκης: Σφοδρή επίθεση στον Τσίπρα – Διχάζει και φορτώνει με φόρους τον λαό

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγορεί πως διχάζει συστηματικά τον ελληνικό λαό εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως ο πρωθυπουργός βάζει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και δρομολογεί καινούργια μέτρα περικόπτοντας παράλληλα συντάξεις

ενώ αυξάνει και τους φόρους.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πρωθυπουργό της αιώνιας λιτότητας, ο οποίος και έχει καταδικάσει τη χώρα σε φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και οπισθοχώρησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει πως από την πρώτη στιγμή είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τον κατηγορεί πως έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στο εσωτερικό ακροατήριο παίρνει περισσότερα μέτρα, με περισσότερους φόρους και περικοπές σε συντάξεις.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στο πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους, αλλά και συμμάζεμα του κράτους. Διευκρινίζει, όμως, πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης» στην οποία, όπως λέει, αρνείται να συμμετάσχει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος για νίκη της ΝΔ στις εκλογές και επισημαίνοντας πως ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει την επόμενη μέρα μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν τον ενδιαφέρουν οι προεκλογικές συνεργασίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται και στα θέματα ασφάλειας και τάξης επισημαίνοντας πως η εφαρμογή του νόμου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την οικονομική ευημερία.

Τέλος, με αφορμή τον ένα χρόνο που κλείνει στην προεδρία του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η ΝΔ έχει αλλάξει σημαντικά, έχει ανανεωθεί σε πρόσωπα και ιδέες και πως ακούγεται και πάλι στην κοινωνία με τον κόσμο να την πιστεύει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στους Νίκο Αρμένη και Δημήτρη Κοτταρίδη.

Κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσουμε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που λίγο με έχει μπερδέψει. Ζητάτε από τον κ. Τσίπρα να κλείσει άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση και, την ίδια ώρα, τον κατηγορείτε ότι κωλυσιεργεί και δεν διαπραγματεύεται. Δεν στέλνετε ένα αντικρουόμενο μήνυμα; Γιατί έχουμε ως δεδομένη την πολύ σκληρή στάση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν συνέχεια μέτρα που τα είχατε περάσει και εσείς ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχετε ανάλογη εμπειρία. Εσείς τι ζητάτε από τον κ. Τσίπρα; Να πάει να κλείσει την αξιολόγηση όπως έχει;

Κ. Μητσοτάκης: Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, πριν από 40 ημέρες, είχε δεσμευτεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις αρχές Δεκεμβρίου, η χώρα θα εισέλθει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017 και, στη συνέχεια, θα δανειστεί από τις αγορές. Αυτά δεν έχουν συμβεί. Και δεν έχουν συμβεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία μας βουλιάζει πάλι σε ένα κύκλο συνεχόμενης δήθεν διαπραγμάτευσης, η οποία νομοτελειακά θα αποβεί εις βάρος της χώρας. Εμείς είπαμε, από την πρώτη στιγμή, στον κ. Τσίπρα «Κλείστε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα. Μην επαναλάβετε το ίδιο έργο, το οποίο είδαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μια συνεχόμενη διαπραγμάτευση με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο, η οποία οδηγεί πάντα σε περισσότερα μέτρα, περισσότερη λιτότητα, περισσότερους φόρους και περικοπές συντάξεων». Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτήν την κατάληξη πάλι πηγαίνουμε με τις τακτικές του κ. Τσίπρα.

Κύριε Πρόεδρε, από την Κυβέρνηση σας κατηγορούν ότι η στάση σας, σε μία σειρά από ζητήματα, για παράδειγμα στο θέμα του επιδόματος στους συνταξιούχους, υπαγορεύεται από το εξωτερικό. Θέλετε να δείξετε ότι είσαστε το καλό παιδί, ότι λειτουργείτε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τι απαντάτε;

Κ. Μητσοτάκης: Θα αστειεύεστε, φαντάζομαι. Εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών Ελλήνων. Και στο ζήτημα του επιδόματος, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο επίδομα. Αλλά προσέξτε. Το επίδομα αυτό δίνεται σήμερα σε συνταξιούχους χωρίς κανένα απολύτως εισοδηματικό κριτήριο. Είπαμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης. Μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Το Κράτος εξακολουθεί και αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, δεν πληρώνει την αγορά, την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας επιλέγει να δώσει αυτό το επίδομα μόνο στους συνταξιούχους, χωρίς μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια. Οι συνταξιούχοι που έχουν πολλά άλλα εισοδήματα, οι ίδιοι έρχονται και λένε ότι εμείς δεν πρέπει να πάρουμε αυτό το επίδομα, γιατί έχουμε και άλλα εισοδήματα. Γιατί λοιπόν γίνεται; Εμείς υπακούμε στη δική μας συνείδηση και ασκούμε πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των πολλών Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός, ο οποίος συστηματικά διχάζει την ελληνική κοινωνία, μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, δρομολογεί καινούργια μέτρα, περικόπτει συντάξεις και αυξάνει φόρους. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της αιώνιας λιτότητας, είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει καταδικάσει τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και εθνικής οπισθοχώρησης.

Κύριε Πρόεδρε, παρά το γεγονός ότι -απ’ όσο ξέρω- υπήρχαν πάρα πολλοί βουλευτές που είχαν εισηγηθεί να ψηφίσετε «ναι» στο θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων, προφανώς είχαν τα θέματά τους με τις εκλογικές περιφέρειες πως θα πάνε εκεί στις γιορτές, τελικά επιλέξατε το «παρών» και τονίσατε ότι δεν θα υποκύψετε στον λαϊκισμό. Την ίδια ώρα στο θέμα του Φ.Π.Α. στα νησιά συμφωνείτε με την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει η αύξηση. Δεν στέλνετε αντικρουόμενα μηνύματα στην Κυβέρνηση;

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς είπαμε ότι δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι των τακτικισμών της Κυβέρνησης. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Και στο ζήτημα του επιδόματος είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση χωρίς να έχει κάποια συνεννόηση με τους πιστωτές. Ήταν πολύ εύκολο ξέρετε να βρει ένα επίπεδο συνεννόησης με τους πιστωτές και να μπορέσει να δρομολογήσει μία τέτοια παρέμβαση, χωρίς να μπούμε τώρα στη δυσάρεστη – τολμώ να πω – και στην εξευτελιστική θέση να ζητείται, προσέξτε, από τον Υπουργό Οικονομικών μια δήλωση μετάνοιας. Διότι αυτό ζητείται αυτήν τη στιγμή. Και έχουν καθυστερήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία τόσο διαφήμισε η Κυβέρνηση. Και όλα αυτά γιατί; Για έναν κακό τακτικό χειρισμό του κ. Τσίπρα. Εμείς είπαμε, λοιπόν, σε αυτό το κάδρο δεν πρόκειται να μπούμε. Για το ζήτημα του Φ.Π.Α. στα νησιά, εμείς ήμασταν αντίθετοι στην αύξηση του Φ.Π.Α. Αν θα κατηγορηθούμε γιατί συναινούμε στην αναστολή του μέτρου, ας μην γελιόμαστε τώρα, το μέτρο έχει πολύ χαμηλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Και είναι ένα μέτρο απολύτως απαραίτητο για τα νησιά μας, τα οποία δοκιμάζονται σήμερα από μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Και να σας πω και κάτι. Δεν υπάρχει και ουσιαστικά κανείς αντίλογος από κανέναν. Για το ζήτημα του Φ.Π.Α. στα νησιά είναι κοινός τόπος ότι το μέτρο αυτό πρέπει να προχωρήσει. Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορετική άποψη γι’ αυτό.

Για το επίδομα, όμως, στους συνταξιούχους αλλάξατε στάση. Και θέλω να ρωτήσω: Δεν σας έχει προβληματίσει, δεν έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να έχετε δημιουργήσει πρόβλημα με αυτή την αλλαγή ακόμη και στη διαπραγμάτευση, στην αξιολόγηση;

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς δημιουργήσαμε το πρόβλημα ή ο κ. Τσίπρας; Ο οποίος φάνηκε ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, χωρίς να κάνει το στοιχειώδες, χωρίς να κάνει μία συνεννόηση με τους πιστωτές. Αυτό το έκανε ο κ. Τσίπρας. Και μάλιστα, να σας πω κάτι; Δεν ξέρω αν και γι’ αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν πραγματικά ενήμερο και το οικονομικό επιτελείο. Ήταν μία κίνηση που ελήφθη στα ενδότερα του Μαξίμου, με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις και τον πιθανό θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε μία κατηγορία πολιτών, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σας θυμίζω ότι, την ίδια στιγμή, που δίνει ο κ. Τσίπρας αυτό το επίδομα στους συνταξιούχους, κόβει το ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος έχει δρομολογήσει μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό οι συνταξιούχοι το γνωρίζουν. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις αυτές, όπως σας είπα, δεν παίρνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Λαμβάνονται με γνώμονα το τι βολεύει τον κ. Τσίπρα τακτικά εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και εμείς σε αυτό το κάδρο, σε αυτό το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, δεν πρόκειται να μπούμε.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή συνεχίζετε να ζητάτε εκλογές και υποθέτω αν είχατε την ευκαιρία να οδηγήσετε τη χώρα σε κάλπες θα το κάνατε, όπως ο κ. Τσίπρας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν ο κ. Τσίπρας σε μία παρόμοια φάση με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μία αξιολόγηση που καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει, τόνιζε την ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές και τελικά πήγε τη χώρα σε εκλογές, εσείς κάνατε λόγο για καταστρεπτικά σενάρια. Τελικά, οι εκλογές είναι καταστροφικές για τη χώρα ή όχι;

Κ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές σήμερα είναι η λύση για τη χώρα. Και είναι λύση για το πρόβλημα της χώρας γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη. Το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι ότι δεν έχουμε επενδύσεις, δεν έχουμε δουλειές, και έχουμε και μια υψηλή φορολογία. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, αυτήν τη στιγμή, να οδηγήσει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης. Μόνο μια πολιτική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αυτό το αναπτυξιακό σοκ, το οποίο χρειάζεται η χώρα.

Εκλογές που δεν μπορείτε να τις προκαλέσετε. Εσείς πιστεύετε ότι θα γίνουν τελικά;

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εμείς εξακολουθούμε να ζητάμε εκλογές και πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμες για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, λέει ακριβώς το αντίθετο. Λέει ότι το ’17 θα είναι η χρόνια που θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε σε αυτό το αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο που κινούμαστε; Και επίσης είσαστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Αν είχαμε εκλογές αύριο, μεθαύριο και η Νέα Δημοκρατία ήταν στην Κυβέρνηση έχετε έτοιμο πρόγραμμα;

Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Το πρόγραμμά μας το έχουμε παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης με πολύ αναλυτικό τρόπο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα συμμάζεμα στο Κράτος. Και ξέρουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Πείτε μου αν σήμερα η χώρα είναι ελκυστική για επενδύσεις. Αν βλέπετε τους επενδυτές να συνωστίζονται στην Ελλάδα για να επενδύουν τα χρήματά τους. Δεν συμβαίνει αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν μπορεί να το κάνει, εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Αποκρατικοποιήσεις έκανε ο κ. Τσίπρας. Προχώρησε πράγματα που η Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει, δεν είχε ολοκληρώσει.

Κ. Μητσοτάκης: Κάποιες, με μεγάλη καθυστέρηση. Και χωρίς να τις πιστεύει. Η αποκρατικοποίηση για τα αεροδρόμια καθυστέρησε ένα χρόνο. Στο «Ελληνικό» τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή; Βλέπετε καμία πρόοδο στο «Ελληνικό»; Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι αυτή η επένδυση πρέπει να προχωρήσει, υπάρχουν Υπουργοί που δημιουργούν συνέχεια προσχώματα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το θέμα της αυτοδυναμίας, των συμμαχιών. Έχετε τονίσει πως, ακόμα και αν γίνει μία κΚυβέρνηση αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας, εσείς θα προσπαθήσετε σε επίπεδο Κοινοβουλίου να έχετε ευρύτερες συναινέσεις, συμμαχίες για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Πόσο εφικτό είναι αυτό και αν θα το κάνετε προεκλογικά. Θα προσπαθήσετε και προεκλογικά να μπείτε σε μια ευρύτερη λογική συμμαχιών; Και επειδή απορρίπτετε κάθε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ απλά να σας θυμίσω ότι, αν πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, θα γελάγαμε.

Κ. Μητσοτάκης: Εμείς διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία την επόμενη ημέρα. Από εκεί και πέρα, δεν ενδιαφερόμαστε για προεκλογικές συνεργασίες. Ενδιαφερόμαστε να διευρύνουμε την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Αυτό κάνουμε μεθοδικά. Ανοίγουμε τη Νέα Δημοκρατία σε νέες ιδέες, σε στελέχη, σε νέα πρόσωπα και πιστεύω ότι είναι μία πολιτική η οποία έχει απήχηση. Το βλέπω σε όλες τις περιοδείες που κάνω ανά την Ελλάδα. Βλέπω ανθρώπους οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στις συγκεντρώσει της Νέας Δημοκρατίας. Οι οποίοι μας ακούνε για πρώτη φορά.

Είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση, να μην μπορεί να βρεθεί συνεννόηση με την Κυβέρνηση ούτε σε μισό θέμα;

Κ. Μητσοτάκης: Πάρτε το θέμα του προσφυγικού. Εμείς προσφέραμε στην Κυβέρνηση συνεννόηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα, επτά μήνες τώρα, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα στοιχειώδη διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, δεν προχωράει στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών Κέντρων. Και όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Στα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής έχουμε πει στην Κυβέρνηση: «Ελάτε να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε». Με ένα μήνα καθυστέρηση, ο κ. Κοτζιάς ήρθε και συγκαλεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Στα μεγάλα εθνικά θέματα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε. Αλλά στα βασικά ζητήματα της οικονομίας, θα πρέπει να το καταλάβετε, μας χωρίζει άβυσσος. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός ο οποίος δεν πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύει στη δυναμική που μπορούν να δημιουργήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Είναι ένας πολιτικός που παραμένει προσκολλημένος σε μία άλλη εποχή. Αναγκάζεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν το πιστεύει. Γι’ αυτό και το εφαρμόζει λάθος, γι’ αυτό και κωλυσιεργεί και γι’ αυτό και οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένα αδιέξοδα, τα οποία – επαναλαμβάνω – θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες, με πρόσθετα μέτρα. Όπως συνέβαινε πάντα, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως συνέβη με την καθυστέρηση του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, η οποία οδήγησε στο Υπερταμείο και στον «κόφτη».

Αυτός είναι και ο πυρήνας της κουβέντας που θα έχετε με τη Γερμανίδα καγκελάριο το Φεβρουάριο στο Βερολίνο;

Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Θα έχω την ευκαιρία να της παρουσιάσω το δικό μας σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι ένα σχέδιο καλά τεκμηριωμένο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει τύχει αποδοχής από την ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι εξαιτίας αυτής της φορολογικής επιβάρυνσης, δεν μπορούμε ουσιαστικά να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Καταλαβαίνουν οι Έλληνες πολίτες ότι όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις δεν μιλάμε ουσιαστικά μόνο για αυξήσεις φόρων ή περικοπές συντάξεων, διότι η μεταρρύθμιση είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Μιλάμε για το πως θα ανασυγκροτήσουμε το Κράτος, πως θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία, πως θα κάνουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί πιο σύντομα. Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Και για αυτό επιμένω ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο θα μπορούμε να πείσουμε και τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους πιστωτές μας ότι είμαστε σε θέση να το εφαρμόσουμε. Και, αν το κάνουμε αυτό, πιστεύω ότι θα δούμε κατανόηση από την Ευρώπη. Και θα μπορούσε να ξανασυζητήσουμε και το καίριο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, δεσμεύει τη χώρα για ένα παρατεταμένο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας κατάφερε κάτι το οποίο πραγματικά θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πέτυχε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και αυτά με τους χειρισμούς του έχουν ανασταλεί. Και ποιο ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για αυτό; Δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Η χώρα δεν μπορεί να τα πετύχει αυτά τα πλεονάσματα. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και νομίζω δεν θα βρείτε και κάποιον οικονομολόγο, σοβαρό, να σας πει κάτι διαφορετικό. Το θέμα είναι εμείς πως μπορούμε να διαπραγματευτούμε; Μόνο εάν προτάξουμε ένα επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό και ζητούμε εκλογές, το συντομότερο δυνατό.

Το «σουλούπωμα» του Κράτους που λέτε, περιλαμβάνει και απολύσεις; Γιατί η Κυβέρνηση, σας κατηγορεί ότι είναι βασικό σχέδιο σας αυτό.

Κ. Μητσοτάκης: Πόσες φορές θα πρέπει να το απαντήσουμε αυτό, κ. Κοτταρίδη; Εγώ σε αυτήν την άθλια προπαγάνδα της Κυβέρνησης αρνούμαι να συμμετέχω. Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο. Αλλά – προσέξτε – συζητάμε για αξιολόγηση, συζητάμε για εξορθολογισμό δομών, συζητάμε για κινητικότητα, συζητάμε το προσωπικό του Δημοσίου να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συζητάμε για σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, συζητάμε για μεγαλύτερη συνεργασία του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοδεία πριν από λίγες μέρες και επισκέφτηκα το τελωνείο των Κήπων, το οποίο είναι σε μια άθλια κατάσταση. Είναι η πύλη εισόδου από την Ευρώπης στην Τουρκία. ‘Ένα σημείο από το οποίο μπαίνουν εκατομμύρια επισκέπτες και διακινείται ένα μεγάλο κομμάτι του διασυνοριακού εμπορίου. Γιατί δεν μπορούμε ένα τέτοιο τελωνείο να το κατασκευάσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Μέσα από μια σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως μπορούμε να το κάνουμε και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, εγκλωβισμένη μέσα στις ιδεοληψίες της, τέτοιες τολμηρές πράξεις, δεν μπορεί ούτε να τις δει, ούτε να τις σχεδιάσει και πάντως δεν μπορεί να τις υλοποιήσει.

Επειδή επαναφέρετε πολύ συχνά το θέμα του νόμου και τάξης και κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες ούτε στην Αθήνα, ούτε στα μεγάλα αστικά κέντρα και πολλοί σας κατηγορούν ότι λοξοκοιτάτε προς τα δεξιά με αυτή τη ρητορική, ισχύει κάτι τέτοιο; Επειδή υπάρχει και ένα συγκεκριμένο κοινό το οποίο έχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία υποθέτω σε αυτό.

Κ. Μητσοτάκης: Φαντάζομαι, δηλαδή, ότι ο κ. Καμίνης είναι «σκληρός δεξιός». Όταν καίγονται τρία τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας και ο κ. Τόσκας σφυρίζει αδιάφορα, αυτό ευαισθητοποιεί τα «ρεφλέξ» μόνο των δεξιών συμπολιτών μας; Είναι αστείο να συζητάμε ότι η εφαρμογή του νόμου και της τάξης είναι δεξιά ατζέντα. Είναι ατζέντα κοινής λογικής, είναι μια βαθιά φιλελεύθερη ατζέντα. Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την οικονομική ευημερία.

Και επί Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν παράδεισος το κέντρο της Αθήνας…

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα. Και είναι πολιτική μου βούληση αυτό το άβατο των Εξαρχείων να τελειώνει και να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο για μένα

Κύριε Πρόεδρε, να έρθουμε λίγο στα εθνικά θέματα. Δεχόμαστε προκλήσεις από παντού, από την Τουρκία, την Αλβανία, το Κυπριακό είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, λίγο έως πολύ λέτε ότι η Κυβέρνηση δεν τα κάνει καλά, είπατε πριν από λίγο ότι με καθυστέρηση γίνεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Τι άλλο, δηλαδή, θα κάνατε εσείς που δεν γίνεται σήμερα;

Κ. Μητσοτάκης: Το ζήτημα της συνεννόησης αφορά τη διαδικασία όχι την ουσία. Ως προς την ουσία του ζητήματος του Κυπριακού όλες οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα ή σχεδόν όλες στηρίζουν την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό και ακολουθούν το δόγμα – το οποίο για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο – ότι η Κύπρος είναι αυτή η οποία αποφασίζει και η Ελλάδα είναι αυτή η οποία συμπαρίσταται. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα, για δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν τον πυρήνα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι θέματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, χρειάζονται συνεννόηση. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή στα ζητήματα αυτά και πάντως δεν πρέπει να είναι αντικείμενο επικοινωνιακής διαχείρισης. Στο δε ζήτημα του προσφυγικού, η δική μας κριτική στην Κυβέρνηση είναι ότι με τις δικές της κινήσεις, δυσκολεύει την ίδια την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας. Όταν καθυστερεί πάρα πολύ, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, όταν καθυστερεί τόσο πολύ και βλέπουμε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, επειδή δεν εκδικάζονται με την απαραίτητη ταχύτητα αυτές οι αιτήσεις, αυτό είναι ζήτημα που αφορά πρωτίστως την ελληνική Κυβέρνηση. Και αυτή είναι μια διαχειριστική ανεπάρκεια την οποία προφανώς και θα κριτικάρουμε όταν βλέπουμε την κατάσταση στα νησιά να έχει ξεφύγει. Και αυτό πάλι αφορά την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν αφορά τη συνολική μας πολιτική, αλλά αφορά τον διαχειριστικό τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται αυτό το εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία λιμνάζουν και δεν αξιοποιούνται από την Κυβέρνηση δεν πρέπει να το κριτικάρουμε αυτό; Όταν υπάρχουν γενικοί γραμματείς της Κυβέρνησης οι οποίοι παραιτούνται κατηγορώντας πολιτικούς προιστάμενους για διαφθορά δεν θα το στηλιτεύσουμε αυτό;

Σε λίγες μέρες συμπληρώνετε ένα χρόνο στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αν κάνετε απολογισμό, θυμηθείτε τι είχατε υποσχεθεί πριν γίνεται Πρόεδρος τα έχετε υλοποιήσει; Τα έχετε κάνει όλα καλά ή υπάρχει και κάτι που δεν γίνεται καλά;

Κ. Μητσοτάκης: Μέσα σε ένα χρόνο αλλάξανε πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία. Εγώ εκλέχθηκα με μια ρητή δέσμευση να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και πιστεύω ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το έχουμε πετύχει. Επίσης εάν σας έλεγα πριν από ένα χρόνο ότι η Νέα Δημοκρατία θα προηγείτο με διψήφιο ποσοστό δημοσκοπικά σε μια εποχή που μόλις είχε χάσει εθνικές εκλογές μάλλον θα με κατηγορούσατε ότι θα ήμουν υπερβολικά αισιόδοξος. Η Νέα Δημοκρατία ακούγεται και πάλι στην κοινωνία, ο κόσμος πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο της χώρας. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει σημαντικά, έχει ανανεωθεί σε πρόσωπα, σε ιδέες, και δεν αναφέρομαι μόνο

Keywords
τσιπρας, μητσοτακης, απολυσεις στο δημοσιο, νεα δημοκρατια, εκλογες, ΔΕΘ, ρωτήσω, βουλη, επιδομα, ελλαδα, γνώμονα, ζητείται, χρεος, δημοσκοπηση, λύση, σοκ, νέα, θεσσαλονικη, υπουργοι, συριζα, ΠΑΣΟΚ, σχολεια, μνημονιο, αλεξανδρουπολη, αθηνα, συγκεκριμένο, κυπρος, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, καμινης, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, βουλευτες, ζητείται, το θεμα, αλβανια, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, νησια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, τηλεοραση, ωρα, αβυσσος, αγορα, αυξηση, αιτησεις, απηχηση, απλα, ατζεντα, αφορμη, βλεμμα, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, γνώμονα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δογμα, δωσει, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκθεση, εννοια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επτα, ερχονται, ετοιμο, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, ισχυει, θετικο, κυβερνηση, κινηση, κυριε, λαθος, λύση, λογο, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μπορειτε, νικη, νικο, ξερετε, παντα, ουσιαστικα, ουσια, παιδι, ρητορικη, ρωτήσω, συγκεκριμένο, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, σειρα, σοκ, σχεδιο, τελωνειο, τι ειναι, τουρκια, τρια, υψηλη, φορολογια, φορα, αγορες, ασφαλεια, δουλειες, εφαρμογη, ειπαμε, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, κομματι, κυριακου, παιχνιδι, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα