Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Τα 45 μέτρα

02:30 8/9/2024 - Πηγή: BankWars

Στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα εκτενές και φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που αποσκοπεί στην οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση της Ελλάδας. Με βασικές προτεραιότητες την αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων όπως το στεγαστικό και το δημογραφικό,

το σχέδιο αυτό χαράσσει έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών που εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2027 και περιλαμβάνει πολυάριθμες παρεμβάσεις, οι οποίες απαντούν τόσο στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Αύξηση εισοδημάτων και φορολογικές ελαφρύνσεις

Ένα από τα κεντρικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό, από την 1η Ιανουαρίου 2025 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1%, αντί του αρχικά σχεδιασμένου 0,5%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση από 2,2% έως 2,5% για περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις, από την ίδια ημερομηνία. Επιπλέον, ο κατώτατος μισθός, που σήμερα ανέρχεται σε 830 ευρώ, θα αυξηθεί σταδιακά, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Αυτή η αύξηση θα συμπαρασύρει και τα επιδόματα και τις τριετίες, δημιουργώντας μια αλυσιδωτή βελτίωση των αποδοχών για χιλιάδες εργαζόμενους.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2025, 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ, που εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά, θα λάβουν έκτακτο επίδομα ύψους έως και 200 ευρώ. Επίσης, οι 767.000 δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν μια επιπλέον δόση του επιδόματος, ενώ οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα λάβουν και αυτοί ενίσχυση ύψους 200 ευρώ, μαζί με 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Αυτά τα μέτρα αντανακλούν τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει τους πιο ευάλωτους και να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Παράλληλα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί κατά 50%, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση σε 205.000 δικαιούχους, ενώ από την άνοιξη του 2025 σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σταδιακές ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες θα φτάνουν έως και τα 100 ευρώ τον μήνα. Το φορολογικό καθεστώς για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ θα αλλάξει, με αποτέλεσμα αύξηση των αποδοχών τους κατά 130 ευρώ τον μήνα, ενώ επιπλέον κίνητρα έως και 7.200 ευρώ ετησίως θα δοθούν σε γιατρούς που θα στελεχώσουν απομακρυσμένες περιοχές.

Στήριξη της οικογένειας και αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η στήριξη της οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Για την ενίσχυση της οικογένειας, οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν μια επιπλέον δόση το Δεκέμβριο, ενώ οι νέοι γονείς θα λάβουν συνολικά επιδόματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, 173.000 vouchers θα διανεμηθούν για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων παιδικών σταθμών, με στόχο την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης και την υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων.

Επιπρόσθετα, οι εργοδότες που θα προσφέρουν οικονομικές παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως στους νέους γονείς θα απαλλάσσονται από τη φορολόγηση αυτών των παροχών, ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας. Μέτρα όπως η επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών αναμένεται να ελαφρύνουν το βάρος που σηκώνουν οι οικογένειες, ενώ προωθείται δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών, με στόχο την υποστήριξη όσων επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και με την αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας. Ο στόχος είναι τα επιδόματα να στρέφονται μόνο σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι σε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας. Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού, θα γίνουν πιο δίκαια και στοχευμένα, με στόχο τη μείωση της παιδικής φτώχειας.

Παρεμβάσεις στο στεγαστικό ζήτημα

Ένα από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος «Σπίτι Μου», με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση πρώτης κατοικίας για πάνω από 15.000 νέους ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών, με επιτόκιο το οποίο θα είναι κατά το ήμισυ χαμηλότερο από αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες.

Παράλληλα, προβλέπεται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης χιλιάδων παλαιών κατοικιών, με δάνεια έως 20.000 ευρώ και μηδενικό επιτόκιο, καθώς και μέτρα για τη μείωση των ενοικίων. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέπουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες θα απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια. Επίσης, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περιορισμούς στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, τουλάχιστον για έναν χρόνο, με στόχο να αντιμετωπίσει την αύξηση των ενοικίων που έχει προκαλέσει η βραχυχρόνια μίσθωση.

Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, αλλιώς δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος. Το ίδιο θα ισχύει και για κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να ασφαλίζονται, αλλιώς δεν θα λαμβάνουν αποζημιώσεις από τον κρατικό μηχανισμό σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Η κυβέρνηση θα επιβάλλει επίσης ένα νέο «Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση» για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών, το οποίο θα ισχύει από Απρίλιο έως Οκτώβριο. Τα έσοδα από το τέλος αυτό θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων

Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου, με μέτρα που ενισχύουν την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων. Προβλέπονται φορολογικές εκπτώσεις έως και 315% για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων επιχειρήσεων περιορίζεται στις 100.000 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με την κατάργηση 15 χρονοβόρων διαδικασιών και στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων ευρώ, για να στηρίξει δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Αναλυτικά, τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τα ακόλουθα:

1) Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

2) Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις

3) Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.

4) Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.

5) Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.

6) Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

7) Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

8) Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

9) Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.

10) Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

11) Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

12) Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών

13) Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)

14) Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

15) Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

16) Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

17) Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

18) Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

19) Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

20) Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

21) Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

22) Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

23) Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη

24) Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

25) Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

26) Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

27) Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

28) Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

29) Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

30) Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

31) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

32) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

33) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

34) Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

35) Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

36) Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

37) Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

38) Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

39) Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

40) Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ

41) Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

42) Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα

43) Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις

44) Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.

45) Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Keywords
ΔΕΘ, μητσοτακης, κοινωνικος τουρισμος, θεσσαλονικη, ελλαδα, επιδοματα, επιδομα, εφκα, νέα, τραπεζες, αθηνα, εκπτωσεις, σχολεια, αει, συμμετοχή, εοπυυ, πετρελαιο, ενφια, ΦΠΑ, golden, visa, μυκονος, καλοκαιρι, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, εκτακτο επιδομα, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, Ημέρα του παιδιού, σχεδιο αθηνα, επιδομα παιδιου, ημερομήνια, ακινητα, αστυνομια, δανεια, δωρεαν, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, σαντορινη, φτωχεια, αει, αυξηση, ανοιξη, αποζημιωση, γινεται, γονεις, δυνατοτητα, δημοσιο, ευρω, εκθεση, εργα, επενδυσεις, ερευνα, ετων, ζευγαρια, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ημισυ, ισχυει, θερμοκηπια, κυβερνηση, κρατικο, λιμενικο, μισθος, μειωση, οφελος, οχηματων, παιδι, παιδια, προγραμματα, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τρια, υψηλη, χρονικα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μυκονο, θεσεις, υγειας
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-sti-deth-katargeitai-to-telos-epitidevmatos-afxiseis-se-misthous-kai-syntaxeis--ta-45-metra.htm
Τυχαία Θέματα