Κ. Πιερρακάκης: 2,3 δισ. για περισσότερα από 220 μεγάλα ψηφιακά έργα
Έναν απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της κυβέρνησης γενικότερα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια παρουσίασε στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, καθοριστικό ήταν το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του 2019 δημιούργησε μια ομάδα που ξεκίνησε
«Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ., πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε ένα κείμενο. Το ξεκινήσαμε αυτό το κείμενο επίσης από την πρώτη ημέρα του 2019: τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης το κείμενο αυτό δεν θα ήταν το ίδιο σε καμία των περιπτώσεων» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης ξεχώρισε τα βασικά πεπραγμένα στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών, αρχής γενομένης από την καταγραφή τους: «Καταρχήν τις μετρήσαμε, δηλαδή κάναμε μια αποτίμηση του πόσες είναι αυτές οι υπηρεσίες, δεν ξέραμε μέχρι το 2019. Πρώτη ερώτηση “όπως κάποτε δεν ξέραμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα”, πρώτη ερώτηση στους συνεργάτες μου “πόσες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο ψηφιακά;”. Η απάντηση είναι “δεν ξέραμε”. Μετρήσαμε ουσιαστικά πόσες ήταν αυτές οι υπηρεσίες και τις βρήκαμε 501. Προσθέτουμε δύο την πρώτη ημέρα: την υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση. Σήμερα είναι 1.500. Άρα το βήμα ένα είναι τριπλασιασμός των υπηρεσιών. Τι παρήγαγε ο τριπλασιασμός των υπηρεσιών; Επί 100 στις χρήσεις. Είχαμε 8,8, εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018, έχουμε 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος. Το διαιρείς με τον πληθυσμό και αποτυπώνει τις ουρές που απέφυγες. Και αυτό από μόνο του είναι το μέγεθος της όλης αυτής μεταρρύθμισης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τομές στις τηλεπικοινωνίες: «Στην κινητή τηλεφωνία να είμαστε κάπου 25η στον κόσμο, ενώ στη σταθερή να είμαστε 93η – 94η– 95η. Στην κινητή τηλεφωνία κάναμε την πιο καινοτόμο δημοπρασία φάσματος στην Ευρώπη και μία σίγουρα από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο μέσα από τη δημιουργία του “Φαιστός” και το πώς επενδύουμε στο 5G. Στη σταθερή ξεκινήσαμε από 270.000 γραμμές Fiber to the Home στο τέλος του 2019 για να είμαστε σήμερα 1,15 εκατ., από έναν παρονομαστή 4,8 εκατ. δυνητικών γραμμών που θα καλυφθεί έως το 2027 από τις ιδιωτικές επενδύσεις και από το Ultra Fast Broadband. Και εκεί τρέχουμε γρήγορα. Και εκεί ο ανταγωνισμός στην τεχνολογία μπαίνει στην εξίσωση. Και εκεί βλέπουμε τη Starlink πλέον να ξεκινά να εκπέμπει στη χώρα μας και να ρυθμίζεται από την ΕΕΤΤ. Θα μπει και η Amazon. Και βέβαια, και εμείς οι ίδιοι αξιοποιούμε τον χώρο του Διαστήματος, εγώ θα έλεγα, με έναν γήινο τρόπο ο οποίος προβλέπει και επιτάσσει και να έχουμε μικροδορυφόρους και ασφαλείς κρατικές επικοινωνίες και για να τους αξιοποιούμε πάλι στα καθημερινά προβλήματα τα οποία έχουμε στη χώρα μας, όπως οι φωτιές. Και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο επίσης αξιοποιούμε.»
Καταλήγοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα: «Η μεγάλη μάχη των επόμενων ετών θα είναι στο να κάνουμε όλα αυτά συν ένα πράγμα ακόμη, το οποίο είναι απολύτως στρατηγικό: οι δεξιότητες. Τα εκπαιδευτικά συστήματα παντού πρέπει να επανασχεδιαστούν. Στήθηκαν με όρους προσδόκιμου ζωής 60 ετών και ζωής τριών φάσεων: εκπαίδευση, εργασία, σύνταξη και για μία καριέρα. Στην προηγούμενη γενιά για ένα πτυχίο, στη δική μου γενιά για ένα μεταπτυχιακό, στη γενιά των παιδιών θα είναι οι δεξιότητες. Το προσδόκιμο θα φτάσει μέχρι τα 100 γιατί αυξάνεται έναν χρόνο κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση τη μικρή παρένθεση του Covid–19. Και η τεχνολογική εξέλιξη επιταχύνεται. Αυτά τα δύο μαζί τι δομούν; Δομούν μια ζωή με πολλές καριέρες, με πολλές φάσεις. Και άρα πρέπει διαρκώς να επανεμπλουτίζουμε τις δεξιότητές μας. Ειδικά για την Πληροφορική υπάρχει αυτό το μεγάλο κενό που ειπώθηκε πριν. Πρέπει οι ψηφιακές δεξιότητες να μπουν παντού στη ζωή μας. Ένας απόφοιτος Πληροφορικής το 2005 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν θυμάται τη συγκεκριμένη γλώσσα που έκανε στο τάδε μάθημα πχ. την Fortran που ήταν ήδη αρκετά παλιά, θυμάται όμως αλγοριθμική σκέψη. Άρα, θα έχουμε αλγοριθμική σκέψη στα 20. Και νέες γλώσσες θα μαθαίνει κανείς στη πορεία και νέες δεξιότητες: κυβερνοασφάλεια, project management. Και οτιδήποτε δεν υπάρχει ακόμα αλλά θα υπάρχει σε δέκα χρόνια και σε είκοσι. Αυτό είναι που πρέπει να παρακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Και ενώ θα ψηφιοποιούμε το κράτος, ενώ θα αλλάζουμε τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι κοινωνίες θα καλύπτουν το κενό και διαρκώς θα καινοτομούν και θα φτάνουν εκεί που πρέπει, ο τέταρτος πυλώνας του digital – οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι το τεράστιο διακύβευμα για να αποδείξουμε: εάν όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη, εάν ο δημόσιος τομέας θα μπορέσει να συνεχίζει να παίζει αυτόν τον ρόλο και να μην αυξηθεί το χάσμα από τον ιδιωτικό τομέα, εάν θα κρατήσουμε ταλέντα στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, εάν θα μετατρέψουμε φάσεις της χώρας όπως π.χ. η στρατιωτική θητεία σε πανεπιστήμια, όπως το κάνουν άλλοι, για να μπορέσουμε να διδάξουμε στοχευμένα δεξιότητες στον κόσμο. Και εάν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν καθόλου δεξιότητες θα καταφέρουν να τις αποκτήσουν μέσα από έξυπνα προγράμματα ή μέσα από προγράμματα όπως αυτά τα οποία κάνετε λίγο ή πολύ εσείς μέσα στις εταιρείες σας. Γιατί αυτό πρέπει να μάθει να κάνει το κράτος, αυτό που λίγο ή πολύ κάνετε εσείς. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα των επόμενων ετών και μαζί με τα άλλα είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί. “Η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων” είναι δεδομένη, η δουλειά μας είναι επίσης δεδομένη. Και γι’ αυτόν τον λόγο για ακόμη μία φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα πετύχαμε μαζί μέχρι σήμερα και κυρίως μία αναγνώριση της μεγάλης πρόκλησης που από κοινού έχουμε μπροστά μας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα δίωξη σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο
- Qatargate: Η χονδρή τσάντα Παντζέρι – Τζιόρτζι μετά τη συνάντηση με υπουργό του Κατάρ
- Κυβέρνηση θα έχουμε, αλλά δεν θα την ξέρουμε από πριν
- Γιατί η Goldman Sachs φοβάται το πλαφόν στο φυσικό αέριο
- Ανεβαίνει εν μέσω αντίθετων ανέμων το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο
- Ένοπλη ληστεία στη Rolex στο κέντρο της Αθήνας - Έκλεψαν 20 ρολόγια
- Γερμανία: Ένοχη για εγκλήματα πολέμου 97χρονη που ήταν δακτυλογράφος των Ναζί
- Παραδόθηκε στην κυκλοφορία πλήρως ανακατασκευασμένη η γέφυρα Αλιάκμονα (photos)
- Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση για το φυσικό αέριο – Ποιους κινδύνους «βλέπει»
- Χειμερινό ηλιοστάσιο και μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου την Τετάρτη - Κορυφώνονται και οι Αρκτίδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση για το φυσικό αέριο – Ποιους κινδύνους «βλέπει»
- Συμπλοκή ανήλικων κοριτσιών στο Σύνταγμα – Στο ΚΑΤ με τραύμα από μαχαίρι στο πόδι μία 16χρονη
- Ιστορική πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων
- Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα ρολογιών της Rolex στο κέντρο της Αθήνας
- Κ. Πιερρακάκης: 2,3 δισ. για περισσότερα από 220 μεγάλα ψηφιακά έργα
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 25,4% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Οκτώβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Κ. Χατζηδάκης: Σύστημα «Payment by Results» στα προγράμματα κατάρτισης
- EKT: Οι Ευρωπαίοι προτιμούν ακόμη τα μετρητά – Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές
- Τελευταία Νέα BankWars
- Κ. Πιερρακάκης: 2,3 δισ. για περισσότερα από 220 μεγάλα ψηφιακά έργα
- EKT: Οι Ευρωπαίοι προτιμούν ακόμη τα μετρητά – Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές
- Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση για το φυσικό αέριο – Ποιους κινδύνους «βλέπει»
- Συμπλοκή ανήλικων κοριτσιών στο Σύνταγμα – Στο ΚΑΤ με τραύμα από μαχαίρι στο πόδι μία 16χρονη
- Ιστορική πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων
- Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα ρολογιών της Rolex στο κέντρο της Αθήνας
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 25,4% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Οκτώβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Κ. Χατζηδάκης: Σύστημα «Payment by Results» στα προγράμματα κατάρτισης
- Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Στο επίκεντρο οι τράπεζες
- Πτωτική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μαζί, φροντίζουμε τη σίτισή τους με ένα κλικ! #mazistisgiortes
- Qatargate: Η χονδρή τσάντα Παντζέρι – Τζιόρτζι μετά τη συνάντηση με υπουργό του Κατάρ
- «Λούστηκε» με χρώματα ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λιέγης
- ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες στην αύξηση των επιτοκίων
- Νέο αίτημα εξέτασης μαρτύρων ειδικών γνώσεων υπέβαλε η Ρούλα Πισπιρίγκου
- ΗΠΑ: Σεισμός 6,4 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της ακτής της βόρειας Καλιφόρνια
- Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Έως το μεσημέρι της Τετάρτης 21/12 οι e-αιτήσεις συμμετοχής
- Σούπερ μάρκετ - Καλάθι νοικοκυριού: Τι δείχνει το crash test τιμών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες
- Κατά 25,4% αυξήθηκε ο τζίρος στην ελληνική βιομηχανία τον Οκτώβριο
- Πούτιν: «Εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στις προσαρτημένες περιοχές