«Καμπανάκι» από ΔΝΤ- “Βλέπει” την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από 3% την επόμενη πενταετίαν – Αύξηση των επιτοκίων
Σε μια προειδοποίηση- βόμβα, προχώρησε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προτρέποντας τα έθνη να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Παγώνει η ανάπτυξηΤο ΔΝΤ
Για το 2023, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 3%, είπε. Αυτό είναι σύμφωνο με την πρόβλεψη του ταμείου τον Ιανουάριο που έκανε λόγο για 2,9%.
Περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε το ΔΝΤ. Σκοπεύει να δημοσιεύσει μια πιο λεπτομερή έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στις 11 Απριλίου στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίωνΠαρά τις ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ και την Ελβετία, είπε η Γκεοργκίεβα.
Εάν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες αντισταθμίσεις μεταξύ του πληθωρισμού και της διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευκίνητοι από ποτέ».
Γεωπολιτικές εντάσειςΗ εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οδήγησε σε μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και υποκινεί την πείνα σε όλο τον κόσμο.
«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η Γκεοργκίεβα στις δηλώσεις της. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες».
Το έντονο μήνυμα της Γκεοργκίεβα έρχεται μια ημέρα αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια να διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.
Επανέλαβε μια προειδοποίηση από τον Ιανουάριο ότι ο πιο μακροπρόθεσμος κατακερματισμός του εμπορίου – συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη μετανάστευση, τις ροές κεφαλαίων και τη διεθνή συνεργασία – θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 7% – ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια παραγωγή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.
Η εισβολή της Ρωσίας πέρυσι οδήγησε τον ήδη ισχυρό πληθωρισμό σε πολλά έθνη, που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Η υποστήριξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ προς τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού στη Μόσχα τον προηγούμενο μήνα, προκάλεσε κριτική από την κυβέρνηση Μπάιντεν και επιδείνωσε τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Επιδεινώθηκαν επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο που οδήγησε σε δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τήρησε σκληρή γραμμή, επικεντρωμένη κυρίως σε οικονομικές ανησυχίες και ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Η Ουάσιγκτον πέρυσι εξαπέλυσε αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ημιαγωγών στην Κίνα.
Εν μέσω αυτής της σύγκρουσης και μετά τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας ελέω Covid-19, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την προσέλκυση και την «υποστηρίξη φίλων», προτρέποντας τις εταιρείες να μετακινήσουν τους προμηθευτές σε χώρες πιο κοντά στην πατρίδα τους και ιδιαίτερα, μακριά από την Ασία και την Κίνα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το Open υιοθετεί τη νέα υπηρεσία DAI
- Ασφαλιστικές κλάσεις: Κατάταξη από 01.04.2023 μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού
- Παγώνουν οι δόσεις για 25 δισ. ευρώ ενήμερα δάνεια
- ΣΔΟΕ: Εντοπίστηκαν 10 κοντέινερ με παράνομα αλκοολούχα ποτά
- Ξεκινά η ανάπτυξη του Padel Tennis στην Ελλάδα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 178 εκατ. ευρώ σε 49.951 δικαιούχους
- Βιετνάμ: «Κίτρινη κάρτα» στο TikTok για «τοξικό» περιεχόμενο
- ΟΠΕΚΑ: Καταβολή Eπιδόματος Παιδιού
- Alpha bank: Επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των ΜμΕ
- Νέο ΔΣ για τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- «Καμπανάκι» από ΔΝΤ- “Βλέπει” την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από 3% την επόμενη πενταετίαν – Αύξηση των επιτοκίων
- Alpha Bank: Επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των Μικρών Επιχειρήσεων
- Σταϊκούρας: «Πολύ θετικές εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού»
- Δυναμική επιστροφή το 2022 του ελληνικού ξενοδοχείου – Στα 8,6 δισ. ευρώ ο τζίρος του 2022 – 2,4% πάνω από το 2019
- Ν. Ανδρουλάκης: «Περιφρόνηση της νοημοσύνης των δανειοληπτών το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων»
- Νέα επεισόδια σήμερα Πέμπτη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο – Κλειστή ξανά η Πατησίων
- ΕΕΕΠ: Προτεραιότητα η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου – Οι εξελίξεις με τα καζίνο σε Ελληνικό, Γούρνες
- ΕΟΔΥ: 47 θάνατοι από κορωνοϊό και ένας από γρίπη την περασμένη εβδομάδα
- Δυναμική ανάπτυξη για τα Λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δυο νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για παλιές και νέες οφειλές με αναβίωση στον e-efka
- To My Drive της Generali αναβαθμίζεται
- Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει σε νέα καταστήματα και το γιορτάζει!
- Συμφωνία μετόχων για την Attica Bank - Πόσα χρήματα θα επενδύσουν στην ΑΜΚ
- Ο όμιλος Ηρακλής στηρίζει ξανά παιδιά με αναπηρία
- Επί ποδός η Τροχαία για το Πάσχα: Αυξημένα μέτρα για τους «εξοδούχους»
- Γκεοργκίεβα: Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία είναι οι χειρότερες από το 1990
- Η Ελληνικός Χρυσός στις «The Most Sustainable Companies in Greece»
- Παραγωγή generative AI εργαλείων σχεδιάζει η Meta
- Η EasyJet «σπάει» το media buying στην περιοχή EMEA