“Καμπάνες” Μητσοτάκη για ΕΕ, Επιχειρηματίες, Επιδόματα – Τις ακούσαμε;

Χριστός Ανέστη! (Τριήμερος, κατά τας γραφάς για τον Χριστό, τρί-χρονος μάλλον για τους υπόλοιπους…)

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής, έστειλε πολλά μηνύματα για την επόμενη του κορονοιού ημέρα…

…Λόγω των ημερών του Πάσχα, αρκετοί δεν τα πρόσεξαν…(μεταξύ αυτών και κάποιοι υπουργοί)

…Αφορούν τόσο την Οικονομία και τη θέση της Ελλάδας

απέναντι στον ESM, όσο και τους Επιχειρηματίες και τους μονίμως αιτούντες επιδόματα…

Είπε λοιπόν ο Μητσοτάκης:

—Αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ΕSM με οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο, είναι γελασμένοι.

—Γα να γιατρέψουμε τις οικονομικές πληγές που άνοιξε η πανδημία, το όποιο βάρος θα επιμεριστεί δίκαια.Ο επιχειρηματίας να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο για να στηρίξει την επιχείρηση του. Πρέπει να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου – να πρέπει να φάει κάποια από τα «έτοιμα» που έχει στην άκρη. 

—Όπως είπαμε πολλά «ναι» και τώρα ανοίξαμε αμέσως το «πουγκί» -γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε- έτσι και την επόμενη μέρα θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια και πολλά «όχι».

Ειδικότερα:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ESM

Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου, λέει, απαντώντας και στην Αντιπολίτευση.  “Ούτως ή άλλως αυτή την στιγμή καθώς φαίνεται, θα δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να προσφύγουν στον ΕSM. Αλλά αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ΕSM με οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο, είναι γελασμένοι. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει. Και ο ESM έχει νόημα μόνο, αν είναι ένας οριζόντιος μηχανισμός χρηματοδότησης για χώρες που μπορεί να τον έχουν ανάγκη, χωρίς μνημόνιο. Οτιδήποτε άλλο καθιστά τον ESM παντελώς ανεπίκαιρο σε αυτή τη συγκυρία”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει επιπρόσθετα την στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό ενώ στην υγειονομική κρίση τονίζει πως οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΚΤ, η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως και το waver στα ομόλογο, “έδειξαν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζεται, πια, ως ειδική περίπτωση κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση”.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

“Το σημαντικό αυτή τη στιγμή και καθώς θα περνάμε σιγά σιγά στην επόμενη φάση που θα πρέπει να γιατρέψουμε τις οικονομικές πληγές που άνοιξε η πανδημία, είναι πως το όποιο βάρος θα επιμεριστεί δίκαια. Για την επιχείρηση αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο για να στηρίξει την επιχείρηση του. Πρέπει να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου – να πρέπει να φάει κάποια από τα «έτοιμα» που έχει στην άκρη. Δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου αυτή την ευθύνη. Θα τη μοιραστούμε. Το κράτος, από την άλλη πλευρά, θα κάνει αυτό που πρέπει και πιστεύω ότι το έχει κάνει ήδη σε πολλά. Αλλά, πριν από όλα, πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να στηρίξει την επιχείρησή του. Και είμαι σίγουρος ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα θα το κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες”

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Την επόμενη ημέρα δεν θα είναι θετική η απάντηση σε κάθε λογής επιδόματα. “Όπως είπαμε πολλά «ναι» και τώρα ανοίξαμε αμέσως το «πουγκί» -γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε- έτσι και την επόμενη μέρα θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια και πολλά «όχι». Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που ζούμε είναι μια ειδική κατάσταση. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος”, δηλώνει.

Και συμπληρώνει: “Λένε κάποιοι: «δώστα όλα τώρα». Ποια να δώσουμε τώρα; Και πόσα μπορούμε να δώσουμε, όταν δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα. Πρέπει να κρατήσουμε εφόδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω…

Το Πάσχα πέρασε, το καλοκαίρι πλησιάζει, ο κορονοιός δείχνει να πνέει τα λοίσθια, αλλά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μόλις αρχίζει…

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Τι έρχεται μετά τον κορονοιό: Χρέη, υψηλές δημόσιες δαπάνες, αύξηση φόρων, φρένο στην παγκοσμιοποίηση, ψηφιακή οικονομία με fintech, ηλεκτρονικό εμπόριο, HealthTech

Keywords
Τυχαία Θέματα