Mεταποίηση: Ο PMI σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια

11:47 2/1/2023 - Πηγή: BankWars

Συνέχισε να κατεβάζει ταχύτητα η μεταποίηση στην Ελλάδα με τον δείκτηPMI της S&P  Global να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί εδώ και δύο χρόνια  στην Ελλάδα, καθώς οι  συνθήκες ζήτησης επιδεινώθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε περαιτέρω.

Ο Purchasing Managers’  Index (PMI) έκλεισε στις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από  τις 48,4 μονάδες του Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο Δεκέμβριος ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο η δραστηριότητα

των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες.

Οι συνολικές νέες πωλήσεις μειώθηκαν απότομα, καθώς η ζήτηση από  τους πελάτες του εξωτερικού συρρικνώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με αναφορές οι επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων επιβάρυναν τις δαπάνες των πελατών και επηρέασαν αρνητικά τις συνθήκες ζήτησης.

Οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα πάντως κατέγραψαν νέα αύξηση της απασχόλησης στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Μαλιστα ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούλιο αν και πρόκειταοι για μιά οριακή αύξηση.

«Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν ένα απογοητευτικό  τέλος του 2022 για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι  συρρικνώσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών  απέκτησαν δυναμική. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του  εσωτερικού και του εξωτερικού αποδυναμώθηκε περαιτέρω από  την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την ευρείας κλίμακας  οικονομική αβεβαιότητα», σημειώνει η Sian Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

Σύμφωνα με την S&P, οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να ασκήσουν  περαιτέρω πίεση στις δαπάνες των πελατών όσο βαδίζουμε στο  2023. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του οίκου, η βιομηχανική  παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2023, καθώς  οι δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα