Κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας!

Στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, πλέον της κατάργησης των φυλακών ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ) παρέχεται η δυνατότητα αποφυλάκισης μεγάλου αριθμού κρατουμένων και ειδικά εκείνων που έχουν
μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, χωρίς να αποκλείεται μέσα σ’ αυτούς να περιλαμβάνεται και ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη και έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%), λόγω του τραυματισμού από έκρηξη βόμβας στα χέρια του.

Παράλληλα, υπάρχει ειδική διάταξη για το μπούλινγκ που προβλέπει: «Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά. Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αποφυλάκιση των κρατουμένων μακροχρόνια ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και σε άλλα νοσοκομεία ή ιατρεία φυλακών, αλλά προβλέπεται και η αποσυμφόρηση των φυλακών με πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων που εκτίουν ποινές ακόμα και κάθειρξης άνω των 10 ετών.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για τους κρατούμενους που έχουν αναπηρία άνω του 67% αλλά και όσοι έχουν αναπηρία 50% και άνω εφόσον «κρίνεται ότι η παραμονή τους σε κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της αναπηρίας τους».

Αναλυτικότερα, το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει ως προς την αποφυλάκιση των κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας:

«Η απόλυση υπό όρο χορηγείται ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106, εφόσον ο κατάδικος νοσεί από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικός, καθώς και από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας ή από κακοήθη νεοπλάσματα, ή έχει υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού και καρδιάς.

Η απόλυση χορηγείται, ανεξαρτήτως της συνδρομής των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106 και στις πιο κάτω ειδικές περιπτώσεις: α) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, β) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω εφόσον διακριβωθεί με τη διαδικασία της ειδικής πραγματογνωμοσύνης της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, απαιτείται να έχει εκτεθεί πραγματικά το ένα πέμπτο της ποινής. Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω».

Ακόμη προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Ειδικότερα, αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια εφόσον έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους και όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Προβλέπεται, επίσης, ότι σε όσους απολυθούν να επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κ.λπ.

Επίσης, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική.

Εξάλλου, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης. Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνον ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι θα εκτίουν την ποινή τους ή το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως δέκα έτη και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εξαίρεση θα αποτελούν όσοι κριθούν ότι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους για να μη διαπράξουν ξανά τα ίδια αδικήματα.

Αναφορικά με τους αλλοδαπούς, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη αν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους κοινωνικής συμβίωσης, όπως επίσης προβλέπει ότι το δικαστήριο που αποφασίζει απέλαση αλλοδαπού επιβάλει σ’ αυτόν απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για 10 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα