ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Συνεχίζεται η κατρακύλα – “Βουτιά” στα 66,15 δολάρια – Οι επιπτώσεις

[UPD] Η μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και σήμερα με τις τιμές να διολισθαίνουν σε χαμηλό 4,5 ετών στον απόηχο της απόφασης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να μην κόψει την παραγωγή του σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις τιμές.

Το αργό έκλεισε με πτώση 7,54 δολαρίων ή 10,2% στα 66,15 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Σεπτέμβριο του 2009. Επίσης, το πετρέλαιο

τύπου brent παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2,08% στα 71,07 δολάρια το βαρέλι.

Μόνο αυτήν την εβδομάδα το πετρέλαιο brent έχασε 11%, ενώ το Νοέμβριο οι απώλειες έφτασαν το 16%. Από την αρχή του έτους η τιμή του πετρελαίου έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας του.

Οι τιμές έχουν μπει σε πτωτική τροχιά από τα μέσα Ιουνίου υποχωρώντας πάνω από 30%, λόγω της υψηλής προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση.

Επιπτώσεις

Η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει του ισολογισμούς και τα κέρδη των εταιρειών διύλισης πετρελαίου, άρα και τις μετοχές τους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, η πτώση επηρεάζει και τις τράπεζες με διεθνή εμβέλεια όπως Barclays και η Wells Fargo.

Από την άλλη, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και μαζί με αυτό και το συνολικό κόστος παραγωγής. Η πτώση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1%, ενώ για κάθε πτώση 10 δολαρίων στη τιμή του αργού το αμερικανικό ΑΕΠ επωφελείται κατά 0,2%, ενώ ο κάθε οδηγός στις ΗΠΑ εξοικονομεί περί 120 δολάρια το χρόνο για κάθε 10 σεντ πτώσης ανά λίτρο στο καύσιμο κίνησης.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – “ΒΟΥΤΙΑ” 7% ΣΤΑ 68 ΔΟΛ. – ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚ

Καταρρέει η τιμή του αργού πετρελαίου στον απόηχο της απόφασης του Οργανισμού Εξαγωγέων Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

Αυτή την ώρα το αργό πετρέλαιο καταγράφει ισχυρές απώλειες 6,88% στα 68,74 δολ. το βαρέλι.

Ο “μαύρος χρυσός” έχει υποχωρήσει πάνω από 30% από τον Ιούνιο.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να διαψεύδει τις προσδοκίες και να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής σκορπούν απογοήτευση και επιβεβαιώνουν τους αναλυτές που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα, ότι ο Οργανισμός είναι αδύναμος να αντιδράσει μπροστά στα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα που παίζονται με φόντο την πτώση της τιμής.

Σημειώνεται ότι χθες, ο ρωσικός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής κατά 25.000 βαρέλια ημερησίως, στέλνοντας, προφανώς μήνυμα στον Οργανισμό, να θέσει τέρμα στην κατρακύλα της τιμής του μαύρου χρυσού, ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες που δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τιμής. Ωστόσο η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στον κόσμο, είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της μείωσης της παραγωγής.

Στον ΟΠΕΚ συμμετέχουν οι εξής χώρες: Ανγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα